Vodní kámen na vodovodní baterii (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

Změkčení příliš tvrdé vody v domácnosti je možné vždy, pokud takovou potřebu máte. Odstraní totiž především vodní kámen, který nejenže způsobuje ošklivý povlak na jakýchkoli površích, ale také poškozuje drahé domácí spotřebiče a zkracuje jejich životnost. Například zanáší topné těleso v pračce, myčce a bojleru, což dokonce představuje i zvýšené náklady na provoz v podobě vyšší spotřeby elektřiny i pracích a čistících prostředků.

Následky působení vodního kamene jsou různé a je jich mnoho. Třeba i na nádobí mytém v myčce zůstávají viditelné zaschlé kapky, naše pokožka je po mytí, koupání a sprchování vysušená apod.. A co je příčinou? Tvrdá voda, tedy voda s vysokým obsahem minerálů, nejčastěji iontů vápníku (Ca2+) a hořčíku (Mg2+). Nejčastěji nás problém s tvrdou vodou potká v případě, že používáme vodu studniční, v některých lokalitách je ale příliš tvrdá i voda ve vodovodním řadu.

Fleky od tvrdé vody na rychlovarné konvici (Zdroj: Shutterstock)
Fleky od tvrdé vody na rychlovarné konvici (Zdroj: Shutterstock)

Tvrdost vody škodí, zeptejte se rostlin

Že je na zálivku nejlepší měkká dešťová voda ví určitě každý. Tvrdá voda rostlinám příliš nechutná, ale když jiná není, neopovrhnou. Tato informace se opakuje všude a pořád, do nekonečna, navíc využívání dešťovky šetří spotřebu drahé pitné vody. Do jaké míry je však používaná pitná a užitková voda tvrdá, to se projeví v podobě vodního kamene na sanitárním vybavení domácností, kuchyňských spotřebičích pracujících s vodou a na bojlerech, ale i trubních rozvodech vody. Nejhorší je to při ohřevu vody, kdy se ionty vápníku a hořčíku (tvoří tvrdost vody především) vyplavují v podobě vodního kamene a zanáší teplosměnné plochy.

Vodním kamenem zanesené topné tělísko bojleru (Zdroj: Shutterstock)
Vodním kamenem zanesené topné tělísko bojleru (Zdroj: Shutterstock)

Tvrdost vody je rozsáhlý problém

Naprostá většina zařizovacích předmětů je konstruována pro určitý stupeň tvrdosti vody a tento parametr je dokonce na západ od nás uzákoněn normativně. Výrobci zařizovacích předmětů s tím počítají a dodržení limitu pro tvrdost vody je vyžadováno i při kolaudačních řízeních. Nic z toho však u nás neplatí, proto funkčnost a životnost i kvalitních spotřebičů je v naší zemi výrazně limitována, a s problémem tvrdé vody jsou spojené i vyšší servisní náklady. Nesmíme také zapomenout, že plastové rozvody vody nás od projevů vodního kamene neochrání. Je dokladováno mnoho případů, kdy u rozvodů vody v PPR materiálu došlo k zneprůchodnění vedení a vzniklý stav musel být řešen jeho výměnou. To znamená vysekat a investovat nemalé prostředky včetně nových obkladů. Tvrdost vody je prostě rozsáhlý problém, který se neprojeví ihned, ale postupem času v závislosti na místní tvrdosti vody, míře její úpravy ve vodárenském provozu a spotřebě vody.

Vodním kamenem zanesené topné tělísko pračky (Zdroj: Shutterstock)
Vodním kamenem zanesené topné tělísko pračky (Zdroj: Shutterstock)

Tvrdost vody je u nás pouze sledovaným parametrem

Jako od každého média se od kvalitní vody očekávají určité parametry, vlastnosti. Ty nám ve velké míře garantují normativní požadavky pro kvalitu pitných vod v rámci hromadného zásobování pitnou vodou. Máme-li tento typ zdroje vody, pak nás aktuálně, pokud je tedy funkčně a technicky bezproblémový přivaděč vody, může trápit právě tvrdost vody. Tvrdost vody je parametr, který české normy označují pouze za sledovanou hodnotu a vodárenské provozy nejsou povinné tento parametr upravovat. Problém s tvrdostí vody se potom přenáší na spotřebitele a záleží jen na lokalitě a zdroji vody, jak velkým problémem se tvrdost vody stane.

Vodní kámen na podlaze a sprchové hlavici (Zdroj: Shutterstock)
Vodní kámen na podlaze a sprchové hlavici (Zdroj: Shutterstock)

Jak zjistit tvrdost vody

Pokud začínáte pociťovat důsledky projevu vodní kamene, jakožto průvodního jevu tvrdosti vody, je prvním krokem zjištění tvrdosti vody u vás doma. Nejjednodušší cestou je navštívit webové stránky vodárenské společnosti, která zajišťuje dodávku vaší pitné vody, popř. lze tuto informaci zjistit telefonicky. V případě vlastních zdrojů vody pak na trhu existuje řada testů, kterými lze orientačně zjistit tvrdost vody. Poslední možností je provést odběr vzorku vody a tento odnést do specializované laboratoře, popř. hygienické stanice nebo vodárenského provozu. V každém okrese tyto specialisty naleznete, služba je ovšem zpoplatněná. Poslední možností, pokud uvažujete o změkčení vody, je vzít vzorek vody max. 0,5 l a tento zaslat vámi vybranému dodavateli změkčovacího filtru. Ten by měl umět sám provést měření a na základě tohoto vám navrhnout optimální velikost změkčovacího filtru.

Následek vysokého obsahu železa na baterii (Zdroj: Shutterstock)
Následek vysokého obsahu železa na baterii (Zdroj: Shutterstock)

Na 100% fungují pouze filtry s katexovou náplní

Způsobů změkčení vody je na trhu nabízeno více. Můžeme různě měnit strukturu vody, ale výsledkem bývá pouze částečné zmírnění důsledků tvrdé vody. Opravdu účinným řešením je změnit složení vody, což se provádí tzv. iontovou výměnou. Při ní se ionty vápníku a hořčíku nahrazují neškodnými ionty sodíku. Ty pak nejenže nezpůsobují vodní kámen, ale ani ostatní projevy tvrdé vody.

Jediné 100% účinné řešení, které je navíc v souladu s normou na úpravu pitných vody, je instalace změkčovacího filtru na bázi iontové výměny, kdy se k regeneraci používá sůl. Hovoří se také o filtru s katexovou náplní. 

Změkčovací filtr je ideální umístit v technické místnosti (Zdroj: aquina.cz)
Změkčovací filtr je ideální umístit v technické místnosti (Zdroj: aquina.cz)

Na co byste si měli dát pozor

Běžně se setkáte i s nabídkami na instalace fyzikální úpravy vody, magnetů. Jestliže vám nebude vadit, že tento způsob úpravy vody není povolen Státním zdravotním ústavem pro úpravy pitných vod, určitě by vám mělo vadit, že prodejce vědomě či nevědomě, což je ještě horší situace, porušuje zákon. Navíc se budete muset smířit s velmi omezenou účinností zařízení, protože tvrdost vody v systému zůstává a jakási úprava vody je pouze na omezenou dobu a v omezené vzdálenosti. Negativních projevů s tvrdostí vody se rozhodně nezbavíte. Také bychom vás rádi varovali před aplikací takzvané osmotické vody (instalace reverzní osmózy). Tato voda totiž není pitná a její užívání jednoznačně způsobí závažné zdravotní potíže. Voda se může po úpravě na reverzní osmóze použít jako lokální zdroj nezávadné vody pro kuchyňské užití (vaření), ale ne jako zdroj pitné vody. Výběr způsobu úpravy vody je prostě zásadním rozhodnutím.

Zaběhlé hlouposti a mýty o změkčování vody změkčovacím filtrem s katexovou náplní

Voda je prý po takové úpravě destilovaná a není proto pitná. Ne to není pravda! Obsah iontů ve vodě je stále zachován, voda je i nadále pitná, a jak je uvedeno výše, tento postup je schválen zákonem a je používán i v potravinářském a nápojovém průmyslu.

Budu pít slanou vodu. Další nesmysl! Sůl se používá pouze pro vypláchnutí zachycené vodní tvrdosti a poté je před dalším použitím z filtru v rámci automatického procesu regenerace zcela odstraněna (vypláchnuta). Je také nutné doplnit, že vám dodavatel snadno doloží ke svým katexovým změkčovacím filtrům kladná stanoviska Státních orgánů pro použití těchto filtrů k úpravě pitných vod. Bylo totiž třeba nechat zařízení testovat v autorizovaných zkušebnách. A právě takovou dokumentaci byste měli požadovat od každého dodavatele jakéhokoli zařízení pro úpravu pitných vod.

Filtr s katexovou náplní (Zdroj: aquina.cz)
Filtr s katexovou náplní (Zdroj: aquina.cz)

Kam filtr umístit?

Především je třeba najít vhodné místo pro filtr. Nelze jej umístit do šachet, skruží apod.. Zařízení je třeba instalovat nejlépe do technické místnosti, případně koupelny, chodby, kuchyně, WC, nebo do garáže. Kvůli odpadům bývá problém se sklepy. Vždy přitom musí jít o nezámrzné prostory! Zařízení je navíc třeba umístit tak, aby bylo možné změkčit celý objem vody pro celý dům s výjimkou vody k mytí auta, vody pro zahradu a dílnu (zbytečně by to zvyšovalo provozní náklady). V místě instalace je také nezbytná přípojka na 230 V (trvalý odběr 5 W) a důležité je také napojení na odpad. Lze využít odpad třeba pračkový, umyvadlový či vanový sifón, případně samostatné napojení jako u pračkového odpadu. Například právě při instalaci změkčovacího filtru ve sklepech se občas řeší nemožnost jeho připojení na odpad. 

Jelikož celý proces regenerace vody je prováděn tlakem (tlakovou vodou), lze bez problému napojit odpadní vedení i nad úroveň úpravny (např. do odpadního vedení pod stropem). Funkčnost úpravny tím nebude nijak omezena.

Filtr s katexovou náplní (Zdroj: aquina.cz)
Filtr s katexovou náplní (Zdroj: aquina.cz)

Volba velikosti změkčovacího filtru

Při výběru správné velikosti změkčovacího filtru musí pomoci odborný prodejce. Obecně však platí, že při tvrdosti vody ca 20 °dH u čtyřčlenné rodiny se spotřebou ca 130 litrů vody na osobu a den a při rozložení doby regenerace na nejméně čtyři pracovní dny a více vychází velikost katexového změkčovacího filtru na objem s 15 až 25 litry katexové náplně. Toto je určité základní měřítko pro správný výběr velikosti. Dále však výběr může být ovlivněn například počtem koupelen.

Provoz změkčovacího katexového filtru

Máme vybraný, umístěný a zapojený změkčovací katexový filtr. Co to bude pro nás jakožto provozovatele zařízení znamenat? Mělo by dojít k uvedení do provozu, kde by se vždy mělo postupovat podle pokynů uvedených v návodu dodavatele. Nejprve se provádí kontrolní regenerace, která ověří, že změkčovací filtr funguje (ověří se kontrolou napuštěné vody do zásobníku úpravny). Správný stav je cca 10 až 15 cm výška vody v zásobníku. Poté je do zásobníku nasypána regenerační sůl a zařízení je tak připraveno k provozu. Je dobré, když si zákazník s úpravnou pořídí i ruční test na kontrolu tvrdosti vody. Může si tak sám kdykoli ověřit funkčnost úpravny vody. Pro provozovatel pak plyne jediná povinnost, totiž doplňovat do zásobníku úpravny regenerační sůl.

Filtr s katexovou náplní (Zdroj: aquina.cz)
Filtr s katexovou náplní (Zdroj: aquina.cz)

Jak to udělat, abychom se stali spokojeným provozovatelem katexového změkčovacího filtru?

Spokojený provozovatel zakoupil zařízení od odborného dodavatele, který potvrdil i servisní podporu. Vždy však platí „něco za něco“. Katexový změkčovací filtr vás sice zbaví projevů a problémů spojených s vodním kamenem, ale musíte počítat s ročními provozními náklady ve výši cca 2000 Kč. Jde o náklady na regenerační sůl a vodné a stočné za vodu spotřebovanou na regenerace. Je to však jen zlomek nákladů, které byste jinak ročně vynaložili na boj s vodním kamenem.

Aquina, s.r.o. nabízí čtyřiadvacetileté zkušenosti v oboru a desítky tisíc aplikací na českém trhu.

Filtr s katexovou náplní (Zdroj: aquina.cz)
Filtr s katexovou náplní (Zdroj: aquina.cz)