Na co jste se ptali v energetické poradně?: 29. díl V uplynulém týdnu jste se v energetické poradně zajímali například o zateplení boční strany lodžie a zateplení staré chalupy z kamenného zdiva.

Dotaz na téma: Zateplení boční strany lodžie

Dotaz: Dobrý den, prosím o radu, zda je plnohodnotné zateplení místnosti,jedná se o místnost s lodžií, místo panelového zábradlí, které chtějí odstranit, místo tohoto zábradlí tam instalovat hliníkové zábradlí s prosklením a stěny lodžie proto obložit jen polystytenem 5 cm, prý je to podle ČSN normy 73 0540-2.Myslíme si, že to není dostačující.Navíc si myslíme, že je to zbytečné vyhazování peněz.Řekli, že nám to strhnou, že zábradlí není součást bytu.Nevíme, jak se máme bránit.Děkuji za odpověď. DN

Naše odpověď: Zateplení boční stěny lodžie, pokud se jedná o obvodový panel k vytápěnému prostoru, by mělo být provedeno.

Situaci by však bylo potřeba vidět na místě. Zda je tloušťka 5 cm EPS dostačující vychází z posouzení celkové skladby, kde je potřeba započítat i tepelný odpor stávajícího panelu. To zcela spadá do kompetence projektanta, který úpravy navrhuje.

Pokud jde o tloušťku zateplení, řídí se normativními požadavky. Současná platná norma ČSN 73 0540-2 Tepelná ochrana budov – požadavky stanovuje tři hodnoty pro stanovení tepelné izolace – požadovanou, doporučenou a cílovou pro nízkoenergetickou výstavbu. Jedná se o hodnoty U (součinitel prostupu tepla, jednotkou je W/m2.K) pro jednotlivé ohraničující konstrukce domu. Pro součinitel prostupu tepla U platí, že čím nižší jeho hodnota je, tím lepší tepelně izolační vlastnosti konstrukce má (na rozdíl od dříve užívané hodnoty R - tepelný odpor).

Pokud projektant posuzuje prostor zasklené, tedy uzavřené lodžie jako prostor vnitřní ale nevytápěný, pak je zde požadavek ČSN na minimální hodnotu součinitele prostupu tepla U 0,60 a doporučená 0,40 (W/m2.K). Hodnota pro nízkoenergetickou výstavbu se zde patrně neuvažuje. V tomto případě lze odhadnout (neznám hodnoty současného panelu, liší se dle roku výstavby a konstrukčního systému), že 5 cm na minimální požadavek určitě vyhoví a blíží se doporučení.

V případě, že by prostor lodžie byl uvažován jako venkovní (a tak bych to posuzoval já), pak je požadavek ČSN na minimální hodnotu součinitele prostupu tepla U 0,38 a doporučená 0,25 (W/m2.K). Pokud by stávající panel měl hodnotu tepelného odporu minimálně 1,0 m2.K /W, pak by výsledný součinitel U byl 0,43 W/m2.K, což již nevyhoví. Nicméně je to na hraně. Zpravidla se navrhuje tloušťka EPS v těchto případech 12 cm, což by pak odpovídalo hodnotě U 0,25 W/m2.K, což je doporučení ČSN.

Přesto bych se zateplení nebránil, ale určitě je potřeba tloušťku zvětšit, minimálně na 8 cm. Nicméně ani 5 cm se nic nezkazí a situace se zlepší. Dořešit je ale nutno tepelné mosty. 

Další dotazy a odpovědi na téma "Zateplování starších budov" najdete ZDE.

Dotaz na téma: Zateplení chalupy

Dotaz: Dobrý den, mám asi 90 let starou chalupu a chtěl bych ji zateplit. Přízemí je z kamene asi 65 cm široké zdi, stropy a podkroví jsou už nové (keramické vložky miako a zdivo porotherm 44). Okna jsou nová plastová. Podlahy jsou odizolované - zdivo ne. Zespod pod nimi je drenáž a zvenka kolem domu také drenáž (chalupa je ve svahu). Potřeboval bych poradit jakým materialem zateplit spodní kamennou část a čím tu horní. Hlavní problém ale vidím v tom že to horní patro se muselo oproti tomu spodnímu trochu posunout (někde přesahuje horní patro cca o několik cm - max 10 cm a někde zase přesahuje spodní). Prosím o radu jak nejlépe celou chalupu zateplit(zda je to vůbec třeba) Jestli třeba ubrat izolant v nějakých místech v dolním patře nebo v horním a nebo zda raději přiznat tu křivost aby byla na zdivu všude stejná šířka izolace a mezi patry udělat třeba nějakou římsičku. Předem moc děkuji za odpověď. DV

Naše odpověď: Před zateplením kamenné zdi je potřeba posoudit její vlhkost a salinitu. To by Vám měl provést v rámci nabídky a technické specifikace dodávky výrobce zateplovacího systému. Obraťte se tedy s tímto požadavkem na technické zástupce firem – Baumit, Weber, Schwenk, Caparol, Schomburg a jiné. Při vlhkosti zvýšené (nad 5%) již nelze používat kontaktní lepené systémy a zvýšená vlhkost zdiva zde určitě bude.

Variantou je použití systému se sanačním účinkem s děrovaným polystyrénem Baumit Open S. Zde je akceptovatelná vlhkost do cca 7%. Výrobce stanovuje i maximální hodnoty salinit pro jednotlivé soli.

V případě, že vlhkost bude vyšší, lze doporučit systém provětrávané fasády s obkladem. Princip spočívá v tom, že do předsazeného roštu je vložena tepelná izolace z desek minerální nebo kamenné vlny, která má minimální difúzní odpor a nebrání odvětrání vlhkosti z kamenné zdi. Před vatou je provětrávaná mezera 5 cm vymezená obkladem fasády. Ten může být z různých materiálů – dřevo, desky na bázi dřeva s povrchovou úpravou, plastové systémy, a jiné – najdete na internetu.

Řešení s touto fasádou by mělo výhodu v tom, že by bylo možno předsazením obkladu vyrovnat rozdíly v lících zdiva tak, aby horní zateplovací systém byl o cca 3 cm předsazený, nebo v líci s přesahem okapní lišty. Ta by vymezila i odvětrávací mezeru. Na Porotherm 44 by bylo možno provést klasický vnější kontaktní zateplovaní systém Etics v tloušťce 8 až 16 cm (dle potřeby s návazností na spodek).

Z hlediska splnění požadavků tepelně technické normy ČSN 73 0540-2 je potřeba počítat se zateplením kamenného zdiva min. 14 až 16 cm, což představuje i s větranou mezerou a obkladem cca 20 až 24 cm. Je potřeba tedy vše dobře přeměřit a rozmyslet. Doporučuji nechat zpracovat projekt od projektanta se zkušenostmi v tomto oboru.

Mohu Vám rovněž nabídnout a doporučit bezplatné poradenství na místě (do 2 hod zdarma), které poskytuje Energy Centre České Budějovice – více najdete na www.eccb.cz. Můžeme situaci posoudit přímo na stavbě.

Další dotazy a odpovědi na téma "Zateplování starších budov" najdete ZDE.
Energy Centre České Budějovice Poslat poptávku