Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Někdy stačí jen málo. Nemusíte nutně investovat celé statisíce do rekonstrukce koupelny, abyste zažili pořádnou změnu. Pořízení nové sprchy je záležitostí za jednotky tisíc, v případě samotné sprchové hlavice jsou to často jen vyšší stokoruny. A efekt stojí za to. Jen je tedy třeba vědět, co přesně si žádáte.

Jaképak velké řešení,“ říkáte si. „Chodíme se tam mýt, a tomu by snad sprcha měla odpovídat v první řadě, ne?“. Jenže právě takhle snadné to není. Někdo totiž tu pravidelnou očistu těla chápe víc jako rituál, masáž, chvilku klidu jen pro sebe, uvolňující vodní meditaci. Další docení, když s použitou vodou do výlevky nemizí zbytečně moc peněz. Tam, kde nemáte sprchu jen sami pro sebe – využívá ji celá rodina – zase hledáte řešení dostatečně ergonomická. Aby sprcha dobře sloužila i dětem, nebo naopak osobám pokročilejšího věku. A právě tyto uživatelské detaily dělají z pořizování nové sprchy poněkud složitější proces.

Úsporná klasika není zase tak šetrná

O tom, že sprcha je úspornější než vana, jste jistě už mnohokrát slyšeli. Ona to pravda je – a není. Tím důvodem, proč se to říká je, že se počítá s tím, že se sprchujete jen pět minut a porovnává se to s plnou vanou. V běžné sprše spotřebujete okolo 9 litrů vody za minutu, za pět minut tedy neminete víc než 50 litrů vody. Do plné vany se vejde okolo 120 litrů vody. Jenže – ne každý si vanu napouští plnou až po okraj, a ne každý se sprchuje jen přesně pět minut. Vanu si také dopřáváme průměrně méně často, než sprchu. Do ní umí lidé zajít i třikrát za den (ráno na probrání, po práci či tréninku, večer před spaním).

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

V součtu tak sprcha až taková pecka úspornosti není. Pokud ji k tomu nevybavíte tou správnou sprchovou hlavicí. Sprchová hlavice, to je středobod veškeré šetrnosti. Když vám nová sprchová hlavice umožní modifikovat proud vody – přidat na síle, tlaku ostřiku – je rázem úspornější, protože mytí je intenzivnější a čištění rychlejší. Zrovna tak hlavice, která „umí“ dávkovat proud relaxační, s jemnými kapkami, vás bude hýčkat a nebude to stát tolik. A samozřejmě, existuje i cosi jako „ekologický“ režim, při němž se ve sprše nedočkáte jen vody, ale i bublinek. I při delším než pětiminutovém cachtání tak neutrácíte tolik, jako za klasické běžné sprchování.

Pokud tedy nechcete utrácet anebo počítat vteřiny ve sprše, pořiďte si takovou sprchovou hlavici, která umí i něco navíc. Podívejte se na to, jaké režimy, proudy a trysky nabízí, a jaký má při nich průtok. Hledejte ekonomické a ekologické modely.

Někdy stačí vyměnit jen málo (Zdroj: Shutterstock)
Někdy stačí vyměnit jen málo (Zdroj: Shutterstock)

Nemusí stát, stačí, když pevně visí

Dalším bodem na programu je rozlousknout, komu má ta nová sprcha sloužit. A jsou dvě takové základní větve řešení. Pokud třeba žijete sami, máte sprchový kout jen pro sebe a nemusíte se o něj s nikým dělit, můžete si dovolit maximální míru specializace. Tak, aby celý ten sprchový set byl ušitý vám přímo na míru. V tom případě si můžete dovolit napevno zavěšenou sprchovou hlavici nad hlavou (proto se jí říká hlavová nebo talířová) a třeba boční masážní trysky. Ruce máte volné na mytí.

Když je ale sprcha společná, musíte naopak dosáhnout co největší uživatelské variability. V tom případě je lepší sprchová hlavice s napojením hadicí na baterii, která je snadno dostupná každému uživateli. Je dobré počítat s modifikovatelným uchycením, s několika různými závěsnými prvky, s dodatečnou doplňkovou hadicí a malou ruční sprchovou hlavicí k tomu. Hodí se přitom počítat i s funkcemi proti překroucení hadice.

Více uživatelů zkrátka značí, že bude třeba spíš té manuální, ruční sprchové hlavice. Kterou každý – ať už je to dítě nebo dospělák - bude ovládat, jak potřebuje.

Stačí, když pevně visí (Zdroj: Shutterstock)
Stačí, když pevně visí (Zdroj: Shutterstock)

Aby se to dobře drželo

Nu, a to je ten poslední zásadní bod. Sprchová hlavice musí padnout do ruky. A musí padnout do ruky, ať už je to ručka dětská nebo dospělácká. Katalogy vybavení sprch nešetří rozměry - většinou je to okolo 10x10 centimetrů, anebo jako průměr hlavice v milimetrech, 100 mm – ale ve hře je i váha. Cokoliv nad 200 gramů pak činí sprchování komplikovanějším zážitkem. Masivní ruční talíř sice může zprostředkovat intenzivní zážitek, ale pokud váží půl kila, komfortní ta hygiena nebude. Optimální rozměry, ergonomie – snadné držení – a materiálové provedení (něco neklouzavého, na čem se nebudou usazovat nečistoty a zanášet vodní kámen), to je to podstatné.

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)
Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock)

S ergonomií úzce souvisí i to, jak se to vlastně bude celé ovládat. Většina sprchových hlavic má ty ovládací prvky přímo na svém těle. Postranní posuvná páčka, otočné proti-točivé kolo nebo tlačítka slouží k regulaci proudu, nastavení trysek. Všechny ty systémy mají něco do sebe. Ale fungují dobře jen tehdy, pokud je uživatel dokáže ve sprše ovládat. Zase je to o tom, jestli je ta sprcha jen pro vás, anebo se o ni musíte dělit s ostatními. Pak by totiž měli zvládnout manipulovat se sprchovou hlavicí i oni. Tomu je třeba výběr nové sprchové hlavice podřídit.

Někdy už nemá smysl sprchu čistit (Zdroj: Shutterstock)
Někdy už nemá smysl sprchu čistit (Zdroj: Shutterstock)

Pořízení nové sprchové hlavice do koupelny není vyloženě nákladnou inovací, ze sprchování ale umí udělat docela nový zážitek. Dá se říct, že dobře navržená koupelna vám nikdy nezestárne, a vystačíte si s tím, že ji aktualizujete novou sprchovou hlavicí. Která třeba bude úspornější, komfortnější anebo dostupnější všem uživatelům.

Zdroj: sanswiss.cz, ČeskéStavby.cz