Nastává čas pro přesazování pokojových rostlin Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

Koncem února a během března je ideální doba na přesazování pokojových rostlin. Dny se postupně prodlužují, přibývá na intenzitě slunečního svitu a i rostliny se po zimě mohou znovu nadechnout. K tomu bychom jim měli dopřát dobré podmínky v podobě nové zeminy a prostornějšího květináče. Jak se správně přesazují pokojové rostliny? Jaký substrát zvolit a jaký vybrat květinový obal - květináč?

Pokojové rostliny se přesazují podle jejich potřeby, ale vhodným obdobím je – jak jsme již zmínili - konec února a měsíc březen. Přesazujeme ale tehdy, pokud rostlina neprospívá a roste velmi pomalu, pokud je půda vysušená i přes dostatečné zalévání rostliny, nebo kořeny rostliny prorůstají skrz spodní otvory v květináči. Dalším znakem, že rostlina potřebuje novou půdu, je houbový zápach půdy.

Příprava

Pokud budeme přesazovat jen menší pokojové rostliny, zvládneme to sami. Pokud potřebujeme přesadit velké rostliny, bude lepší požádat někoho o spolupráci.
K přesazování budeme potřebovat vhodné substrátové směsi, květináče i materiál na drenážní vrstvu. Pokud budeme upravovat kořeny, využijeme nůž a další pomůcky. 
Potřebné nástroje k přesazování rostlin, kypření půdy a zastřihávání poškozených kořenů
Potřebné nástroje k přesazování rostlin, kypření půdy a zastřihávání poškozených kořenů

Volba substrátu

Správné složení a kvalita substrátu jsou klíčové, protože dodává rostlině základní živiny. Složení substrátu také ovlivňuje způsob průsaku vody. Pro pokojové rostliny existuje velké množství substrátů od různých výrobců. Základní jsou dva typy substrátů, které obsahem živin přesně odpovídají nárokům rostlin. Prvním typem jsou substráty pro kvetoucí rostliny. Tento substrát se hodí pro africké fialky, fuchsie, bramboříky atd. Pro rostliny ozdobné listem se používá substrát pro zelené rostliny a palmy. Dalším substrátem je směs pro kaktusy a sukulenty, který se díky obsahu písku a štěrku vyznačuje dobrou propustností.

Pokud si nevíme rady s výběrem substrátu, požádáme o radu ve specializované prodejně. U menších rostlin měníme veškerou zeminu za nový substrát. U větších rostlin postačí pouze doplnění horní vrstvy.
Substrát
Substrát

Květináče

Nový květináč vybíráme v první řadě podle velikosti. Ta by se od předchozí neměla razantně lišit, postačí nádoba zhruba o 2 až 3 cm větší, než původní obal. Zbytečně velký prostor by podnítil rostlinu k růstu kořenů, nikoli do květů. Jako nejvhodnější varianta se osvědčují květináče opatřené otvorem, které umožní odtok přebytečné vody do podmisky.
Důležitá je také volba materiálu a to nejen z estetické stránky, ale také díky rozdílným vlastnostem materiálů. Plastový obal dlouho drží vlhkost a tak rostlinu stačí zalévat méně. Naopak hliněný květináč umožňuje odpařování vody, díky čemuž chrání rostlinu před přemokřením. Pro orchideje se doporučuje průhledný květináč.
Formát květináče se odvíjí od druhu pokojové rostliny: mělké nádoby vyhovují azalkám, kaktusům, bonsajím atd., naopak hlubší a užší nádoby se hodí pro palmovité rostliny. Nezapomínejme na estetické hledisko, na vhodný poměr rostliny a hmoty květináče, na snadnou údržbu a především na to, aby květináč nepropouštěl vodu na další povrchy.
Vyjmutí rostliny z původního obalu
Vyjmutí rostliny z původního obalu

Postup přesazování

Na dno nového květináče připravíme drenážní vrstvu. Ta se nejčastěji dělá z písku nebo z keramzitu. Hlavním úkolem této vrstvy je zvyšování propustnosti pro vodu.

Před samotným přesazováním navlhčíme zeminu, aby se nám lépe pracovalo. Opatrně překlopíme květináč a vyjmeme rostlinu. Z kořenového systému jemně oklepeme starou zeminu. Pokud se objeví poškozené nebo uhnilé části kořenů, odstraníme je.

Takto připravenou rostlinu vložíme do květináče na vrstvu substrátu. Postupně a rovnoměrně dosypáváme substrát po stranách kolem kořenů. Po dosypání u stonku půdu jemně stlačíme a můžeme vydatně zalít.

U velkých rostlin je přesazení někdy obtížné. V takovém případě většinou stačí odebrat povrchovou vrstvu staré zeminy a nahradit jí čerstvou vrstvou nového substrátu.

Pokud rostlina ještě nepotřebuje větší nádobu, postačí nakypření půdy a výměna nebo přidání čerstvé vrstvy substrátu.
Přesazování rostliny do nového květináče
Přesazování rostliny do nového květináče
Přesazování rostliny
Přesazování rostliny
Přesazování rostliny
Přesazování rostliny
Přesazování rostliny
Přesazování rostliny

Po přesazení

Přesazení je pro rostlinu výrazným zásahem. Proto bychom nyní měli rostlině dopřát dobré podmínky bez výkyvů tepla a dostatečné množství světla. Hnojení se v této fázi vůbec nedoporučuje, přihnojovat začneme až po dvou týdnech.
Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com
Pokojové rostliny
Pokojové rostliny
Pokojovky nejen zaléváme, ale i rosíme
Pokojovky nejen zaléváme, ale i rosíme
Pěstitelčina chlouba
Pěstitelčina chlouba