Nebaví vás prohazovat příjezd ke garáži? Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Vybrat si můžete z velkého množství sněhových fréz, které se liší podle stupňů a pohonu. Pokud jste se rozhodli vybavit na zimu sněhovou frézou, je dobré před jejím nákupem zvážit, v jakých podmínkách a na jakém povrchu jí budete nejvíc využívat a podle toho zvolit typ, který bude tím nejlepším pomocníkem právě pro vás. 

Jednostupňová na čerstvý sníh

Sněhová fréza s jednostupňovým pohonem je skvělým pomocníkem, pokud potřebujete odklidit čerstvý sníh z menší plochy s pevným podkladem, jako je chodník či krátká příjezdová cesta. Rotující šnek pohybuje strojem dopředu, takže ovládání stroje je jednoduché a bez námahy. Současně tento šnekový systém nabírá z povrchu sníh a odhazuje ho až do dálky 9 metrů.

Dvoustupňová na sníh zmrzlý a udusaný

Dvoustupňový systém si hravě poradí s větším množstvím sněhu, s vysokými závějemi, se sněhem udusaným nebo přimrzlým. Je možné jí používat i na nezpevněném povrchu. Silný ocelový šnek se lehce zakousne do sněhu a dopraví ho do prostoru, kde je vysokoobrátkový ventilátor. Ten pak sníh pomocí otočného komínu odhodí až do vzdálenosti 15 metrů. Práce s takovýmto typem je jednoduchá, fréza dokáže za minutu odklidit až 1,4 tuny sněhu. Její výkonnost ocení jak majitelé rodinných domů, tak především obyvatelé vysokohorských oblastí a majitelé penzionů. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Praktické doplňky

Chcete-li si odklízení sněhu trochu zpříjemnit a vyhnout se zkřehlým prstům, pořiďte si model, který je vybaven vyhřívanými rukojeťmi. Pro práci v časných ranních či večerních hodinách je skvělým pomocníkem světlomet, který pomůže s orientací ve tmě. A pokud máte obavy z možného poškrábání povrchu, vybavte vaši frézu plazy z měkčeného materiálu, které povrch spolehlivě ochrání.

Ze sekačky frézou

Zdá se vám, že sněžnou frézu využijete jen pár dní v roce? Zvolte si VARI systém, který je podle potřeby sekačka nebo sněžná fréza. VARI je kompaktní stroj s aktivním příslušenstvím pro sečení trávy, mulčování, zametání a odklízení sněhu. Systém je opatřen malou převodovkou s aktivním vývodem, ke které se jmenované příslušenství připojí během pár vteřin a bez použití nářadí. Vše se nasune do upínacího nosu a zajistí rychloupínákem. Pokud není tolik sněhu, na stejnou převodovku se připojí radlice nebo zametací kartáč se záběrem 100 cm a můžete uklízet. S větší vrstvou sněhu si pak poradí dvoustupňová fréza, která se svou efektivitou vyrovná jednoúčelovým kvalitním frézám. 
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)