Nechte se okouzlit rozmanitostí fuchsií Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Fuchsie je kvetoucí hrnková rostlina, kterou lze pěstovat v bytě, zdobí však více mnohá okna, balkony a zahrady. Je oblíbená především pro rozmanitost svých květů, které se liší barvou a tvarem. Květy mohou být jednoduché, poloplné, plné a květy v hroznech v barevných variacích bílé, růžové, červené a purpurové. I tvar může mít fuchsie různorodý – keříkovitý, stromkový nebo převislý. Nejčastěji se pěstují fuchsie v keříkovitém tvaru, avšak i stromkové jsou velice oblíbené. Převislé fuchsie se pěstují v závěsných nádobách anebo také v truhlících na oknech. Venkovní fuchsie kvetou od července do října.

Fuchsia – Fuchsie


Světlo : světlé stanoviště bez přímého slunce.
Voda : pravidelně zaléváme, v zimě slabě.
Teplota : přezimuje při teplotě 4 – 10 ° C .
Vzduch : během růstu rostlině svědčí mlžení listů.
Hnojení : hnojíme vydatně; v období tvorby poupat fosforečnými hnojivy, 3 týdny po přesazování dusíkatými hnojivy. Používáme střídavě Kristalon, Floran, Cererit… Pozor na koncentraci, příliš silný koncentrát by mohl popálit listy.
Půda : použijeme humózní substrát.
Přesazování: přesazujeme každý rok na jaře po přezimování.
Škůdci : příliš teplý a suchý vzduch může přinést svilušky a molice. Proti těmto škůdcům používáme Talstar a Mospilan.
Množení : množí se snadno řízkováním na jaře nebo v létě. Řízky nastříháme, napícháme do truhlíků s vlhkým substrátem a zakryjeme fólií. Pozor na přelití a na přesychání. Pro zakořenění je vhodná teplota 15 – 25 ° C. Zakoření asi za 3 týdny.
Tip : Pokud budeme pravidelně odstraňovat již odkvetlé květy, podpoříme jejich novou tvorbu.
Odrůdy : Magellanica, Thalia, Winston Churchill, Texas Longhorn, Fascination, Deep Purple a další.
Fuchsia magellanica
Fuchsia magellanica

Pěstujeme fuchsie

Jak rostlinu přezimovat

Na podzim (měsíc říjen) listy opadnou; tehdy je čas uložit fuchsii k přezimování. Vhodná je teplota 4 – 10 ° C, náročnější odrůdy potřebují 10 – 15 ° C. Rostlinu zaléváme slabě. Pozor však příliš teplé a vlhké přezimování může způsobit slabé květenství. Zjara před vyrašením stonky hluboko seřízneme, aby rostlina mohla tvořit květy již na mladých stoncích. Pravidelným řezem zajistíme rostlině pěkný tvar a bohaté květy.

Problémy při pěstování

Pokud se stane, že poupata opadávají, problém je v zálivce, která je buď nedostatečná nebo naopak příliš hojná. Další možnou příčinou je nedostatek světla anebo náhlá změna, se kterou se rostlina nedokáže vypořádat (přenesení nebo otočení květináče).
Hnědožluté skvrny na listech jsou důsledkem nadbytečné zálivky při nízké teplotě. Postupné opadávání spodních listů je příčinou nedostatku světla a zálivky.

Jak vypěstovat stromkovou fuchsii

Pro pěstování stromkové fuchsie vybíráme silnou a vzpřímeně rostoucí odrůdu. Z kmínku postupně odstraňujeme postranní výhony, ne však listy, dokud kmínek nedosáhne požadované výšky. Poté odstraníme vrchol stonku a z 6 nejsilnějších výhonů založíme korunu stromku. Teprve nyní listy z kmínku odstraníme. Kmínek doporučujeme připevnit k hůlce (např. bambus), aby rostlina stála vzpřímeně.

Napište nám vaše zkušenosti s pěstováním fuchsií.