Není bazén jako bazén Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky Koupání působí na naši psychiku jako životabudič. Dovádění v průzračné vodě je zázračný elixír dodávající energii mnohým z nás. To je jeden z důvodů, proč se bazény stávají stále častěji součástí zahrad a rodinných domů. Stejnou pozornost jako volbě umístění bazénu je nutno věnovat také materiálu, z něhož je vyroben. Každý materiál má svá specifika. Dnes si představíme výhody a nevýhody fóliových a betonových bazénů.

Koupě bazénu je poměrně velká investice, proto je důležité vybrat ten správný. První otázkou by mělo být, co od bazénu očekáváte a jak jej hodláte využívat. Chcete v něm relaxovat, nebo vám jde o to, aby se v něm vyřádily vaše ratolesti? Plánujete zlepšování fyzické kondice a hodláte protahovat své tělo plaváním? Od vaší odpovědi se budou odvíjet další otázky – jaký zvolit tvar a hloubku bazénu a potřebné příslušenství.

Fóliové bazény
Jedná se rozšířený typ bazénu především díky své cenové přijatelnosti a jednoduché montáži. Hodí se hlavně pro venkovní využití.
Fóliové bazény lze rozdělit do tří základních skupin:
  • samonosné nadzemní – zde tvoří konstrukci obvodový plech s opěrnými profily, kovový rám nebo plastové bednění, jsou hluboké do 1,3 m a většinou se dodávají v základních tvarech jako kruh či ovál;
  • polozapuštěné – základní konstrukce je z plechu vyplněná materiálem z PVC, měly by být alespoň z jedné třetiny zapuštěné a zabetonované v zemi, jejich hloubka se pohybuje od 1,2 do 1,5 m;
  • zapuštěné – mohou mít panelovou konstrukci z plastu, hliníku či oceli; mají neomezené tvarové možnosti, můžete se radovat z hloubky od 1 do 3 m;
Foto BAZÉNY MERTA
Foto BAZÉNY MERTA
Vnitřek bazénu tvoří fólie, která se svařuje přímo na místě v již dokončené vaně a ukládá se na geotextilii. Ta tvoří mechanickou, tepelnou i biologickou ochranu fóliové vložky. Fólie je stabilizována proti UV záření a dodává se v různých barevných odstínech, pro ty náročnější dokonce s módními potisky. Představuje však poměrně velké riziko poškození, je méně odolná proti protržení či proražení. Naštěstí oprava je nenáročná, stačí použít vodostálé lepidlo, se kterým se pracuje pod vodou. To znamená, že  bazén se nevypouští. Snadné poškození fólie je hlavním důvodem, že  tyto bazény nejsou vhodné do interiérů, protože hrozí únik velkého množství vody do základů. Tyto bazény se nedoporučuje na zimu úplně vypouštět, časem by to mohlo způsobit problémy.

Betonové bazény

Představují standardní řešení do interiérů i venkovních prostor. Mají téměř neomezenou životnost a nabízejí nekonečné možnosti tvarů a rozměrů. Nevýhodou je poměrně vysoká pracnost stavby, časová náročnost při jeho budování a vyšší pořizovací cena. Konstrukci bazénu tvoří samonosná železobetonová nebo betonová vana, jejíž vnitřní povrch je upraven. Jinou technologií je využití metody ztraceného bednění. Dno bazénu tvoří železobetonová deska.
Konečný vzhled vtiskne betonovému bazénu povrchová úprava.
Investičně nejlevnějším řešením je nátěr betonové konstrukce. Životnost nátěru je však poměrně malá, proto nesmíme zapomínat jednou za tři roky nátěr obnovit. Metr čtvereční vyjde zhruba na 300 až 400 Kč.
Poměrně častým způsobem povrchové úpravy je fóliování. Používá se fólie z měkčeného PVC se skelnou výztuží, která zvyšuje mechanickou odolnost a zabraňuje jejímu natahování. Fólie nejenže vytváří povrchovou úpravu a slouží jako hydroizolace, je také barevným řešením. Počítejte s náklady 1 000 až 1 400 Kč za metr čtvereční.
Foto BAZÉNY MERTA
Foto BAZÉNY MERTA
Nejdražší formou povrchové úpravy jsou keramické obklady, které zaručují velkou životnost. Lepí se speciálními lepidly na vytvrdnutý beton opatřený hydroizolační stěrkou. Doporučuje se používat bazénovou keramiku s nízkým obsahem nasákavosti, pro venkovní bazény je vhodné používat mrazuvzdorné obklady. Bazénová keramika nabízí i tvarovky k řešení koutů a hran, což jistě oceníte. Tento způsob povrchové úpravy vás bude stát od 4 000 do 6 000 Kč za metr čtvereční.

Dopřejte si vhodné doplňky

Základním doplňkem každého bazénu by měla být plachta zabraňující padání nečistot do vody a také udržující teplotu vody přes noc. Pobyt ve vodě si můžete zpříjemnit například protiproudem či masážními tryskami. Kdo si chce užívat koupání i v deštivém počasí, může si bazén zastřešit.

Dobrá rada na závěr - při výběru vhodného typu bazénu nikdy slepě nepodléhejte reklamě. Žádný bazén nevydrží věčně. Každý typ vyžaduje jinou údržbu a způsob zazimování. Spolupráce s odbornou firmou se vyplatí nejen při instalaci bazénu. Jejich zkušeností a rad využijte i při rozhodování jaký bazén zvolit s ohledem na vaše přání, požadavky i finanční možnosti.
Foto BAZÉNY MERTA
Foto BAZÉNY MERTA
BAZÉNY MERTA
Poslat poptávku