Nepouštějte všechno teplo komínem ven Zobrazit fotky zobrazit 10 fotek

Dřívější komíny dodávaly část tepla do místnosti formou sálavého tepla. Jak ale tuto funkci zastoupit u dnešních izolovaných komínů, kde je dobrá tepelná izolace samozřejmostí? Odpověď je jednoduchá: Maximální využití tepelné energie dnes umožňují akumulační sálavé krby a kachlová kamna. Ale vezměme to pěkně po pořádku.

Starší vyzdívané komíny a sálavé teplo

Někdo by řekl, že novější je vždy lepší. I starší vyzdívané komíny bez izolace však měly své výhody. V průběhu topení se vyzdívaný komín zahřál a pomáhal s vytápěním místnosti a často i dvou místností, pokud stál na jejich rozhraní. Neodváděl všechno teplo ven z domu, ale formou sálavého tepla část tepla dodával do interiéru.

Dnešní komíny - kvalitní izolace

Dnešní komíny mají tak dobré izolace, že se pyšní velice nízkými tepelnými ztrátami. To však s sebou přináší i vedlejší efekt, kdy všechno stoupající teplo komín odvede z domu pryč a žádné sálavé teplo do místnosti nedodá. Zde je na místě zamyslet se, jak tepelné ztráty minimalizovat, respektive, jak maximalizovat využití tepelné energie.
Moderní krbová kamna - designový a přitom výkonný solitér v interiéru
Moderní krbová kamna - designový a přitom výkonný solitér v interiéru
Krbová kamna
Krbová kamna
Krbová kamna
Krbová kamna
Krbová kamna
Krbová kamna

Odpověď: akumulační sálavé krby

Tato tepelná energie se nejlépe využije v kachlových kamnech nebo v akumulačních sálavých krbech. Důležitým prvkem je zde tahový výměník, který nabírá teplo a ukládá jej do šamotové hmoty. Výsledkem je pak tepelná energie, která je vyzařována dlouhodobě a vytváří tak příjemné a zdravé teplo. Pokud tedy plánujete použití krbové vložky, doporučujeme napojit mezi topeniště a komín spalinový výměník, který vám tento ekonomický komfort zaručí.

Vícestupňové a horké spalování

V mnoha moderních kachlových kamnech či akumulačních sálavých krbech dochází k vícestupňovému spalování. Takový typ spalování je zárukou maximálního využití paliva v souladu s dodržením nejpřísnějších emisních kritérií.

Pokud se vložka pyšní horkým spalováním kolem 600 °C a více, přinese vám i řadu dalších výhod:
  • větší účinnost spalování
  • kvalitnější prohoření paliva
  • nízkou spotřebu paliva
  • méně popela
  • méně emisí
  • dokonalé sekundární spalování

Zdroj: www.krbysmetana.cz

Krb s krbovou vložkou
Krb s krbovou vložkou
Akumulační krbová vložka
Akumulační krbová vložka
Krb
Krb
Krb
Krb
Krb
Krb