Nevíte si rady s listím? Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Podzim je nejen obdobím sklizně, ale také obdobím, kdy je na zahradě nejvíc práce. Zahradu je třeba před příchodem zimy čistit od plevelů a spadaného listí. Jenom podzim dokáže přírodu obléct do pestrého kabátu. Mnohdy žasneme, jaké barvy lze v korunách stromů vidět. Než spadne listí na zem, vytvoří nádherné kombinace barev od žluté, oranžové, vínové až po hnědou. Jakmile však tato ozdoba začne padat, je třeba ji uklízet. A rázem je kouzlo barevného podzimu pryč.

Hrábě nebo zahradní vysavač?

Často je pomocníkem při úklidu listí klasika – tedy hrábě. Neúnavná práce, která však někdy končí bolestí zad. Také se ptáte, kde se tady toho listí najednou tolik vzalo? Pokud nechcete, aby spolu s trávou na zahradě zetlelo, je třeba jej shrabat včas. I tady lze uplatnit nejmodernější techniku. Pomocí zahradního vysavače si můžete usnadnit práci nejen na podzim s hrabáním listí, ale také v zimě, kdy vám silný proud vzduchu pomůže odstranit prachový sníh. Tento důmyslný přístroj dokáže odstranit mokré a sešlapané listí, na které je třeba s hráběmi vynaložit víc námahy. Princip zahradního vysavače spočívá v nafoukání spadaného listí na jednu hromadu, kterou pak nasajete do vaku. Takto můžete na hromadu nakupit i seno a trávu. Řada přístrojů je vybavena i rozmělňovačem, který listy a drobné větvičky rozdrtí speciálními lopatkami na malé části, takže se jejich objem i zmenší. Pokud je suchý podzim, odpad se sníží až na desetinu svého objemu.

Sběrný vak má objem od 30 do 50 l, takže záleží už jen na vás, jaký druh si vyberete. Zahradní vysavače jsou k dostání elektrické nebo benzinové. Elektrické druhy jsou zhruba o polovinu levnější než benzinové, obvykle jsou také lehčí a mají tišší chod. Bohužel jste však při práci vždy omezeni délkou elektrického kabelu. Elektrický zahradní vysavač pořídíte od 1.200,- do 4.000,- Kč, za benzinový utratíte od 2.500,- Kč do 9.000,- Kč. Benzinový vysavač se vyplatí zejména u rozlehlých prostor. Při výběru vysavače se zaměřte také na náročnost uklízeného terénu. Měli byste vědět, že kameny, sklo a voda jeho životnost snižují. Vybírejte proto vysavače s kovovými vrtulemi, které jsou odolnější než ty plastové. Vysavač máte zavěšený na popruhu přes ramena, takže podle toho volte i jeho hmotnost, která se pohybuje od 4 kg výš.

Pokud jste pořízení zahradního vysavače zavrhli, nezbývá nic jiného, než do rukou vzít staré známé hrábě. Je však třeba říct, že i hrábě prošly řadou vylepšení. Násady jsou vyrobené z odlehčených materiálů a jsou tedy lehké. Některé modely jsou teleskopické a snadno se přizpůsobí potřebné výšce a záda tak netrpí. Nářadí bývá ergonomicky tvarované a potažené v místě uchopení měkkým materiálem. Díky unikátním křidélkům, které usnadňují hrabání, hrábě snadno kopírují terén a nezadrhávají se o výstupky.
Ilustrační foto
Ilustrační foto

Co s listím dál?

Ideálním řešením je listí kompostovat. Výhodou je, že získáte kvalitní organické hnojivo pro zahradu i trávník. Často je však vidět, jak se ze zahrad valí hustý kouř z páleného listí. Touto likvidací však znečišťujete vzduch, který pak škodí a může dokonce vyvolat alergickou reakci. Kolik také kvůli pálení listí vzniklo sousedských sporů. Možná jste nevěděli, že každá obec má právo vydat vyhlášku, která stanovuje jasné podmínky pro spalování rostlinných materiálů. Může jejich spalování dokonce úplně zakázat, pokud zajistí jiný způsob pro jejich odstranění. Při porušení vyhlášky hrozí finanční pokuta, která nemusí být zrovna zanedbatelná. Dobré je proto se v každé obci informovat, zda je možné rostlinný odpad pálit, nebo zda je zajištěn svoz bioodpadu.

Rostlinný odpad je také možné odvést do sběrného dvora. Nejjednodušší a nejekologičtější však je zůstat u kompostování. Vhodné je umístění kompostu v rohu zahrady a v polostínu, aby jej slunce nevysušovalo. Abyste nenarušili průběh rozkladu rostlin, je nutné dodržet jistá pravidla. Minimální velikost kompostu by měla být 1 m2. Kompostér si můžete vyrobit svépomocí ze dřeva, které však jeho trvanlivost snižuje, nebo z pletiva, které je vhodnější. Zakoupit se dají i plastové kompostéry, které lze snadno uzavírat. Kromě listí do kompostu patří i zelená tráva, ovoce, zelenina, hnůj, piliny a třísky. Ostatní suroviny by byly jen na škodu.

Zbývá už jen rozhodnout, pro jaký způsob kupení listí se rozhodnete. Každopádně hrábě či vysavač na zahradě využijete, ať se jí zrovna prohání jakékoli roční období.
Ilustrační foto
Ilustrační foto