Nezbytná oprava střechy před realizací půdní vestavby Zobrazit fotky zobrazit 10 fotek

Pokud bydlíte v domě s dostatečným prostorem pod střechou, jistě vás bude lákat podkrovní bydlení. Ještě než se pustíte do změn, musíte zvážit nejen to, jaké dispozice půdní prostor nabízí, ale jaké reálné možnosti poskytuje střecha – lépe řečeno, jaký je aktuální stav střechy. Nepoškozená a dobře položená střešní krytina i zdravý krov jsou základními kroky k bydlení v podkroví. Kdy stačí jen opravit nosnou konstrukci střechy a v jakých případech bychom se měli zamyslet nad kompletní renovací krovu včetně výměny střešní krytiny?

Jak velká bude investice do podkrovního bydlení? Před touto otázkou stojí každý, kdo se rozhodl půdní prostor proměnit v útulné pokoje. Odpovědí bude mimo jiné také stav krovu a střešní krytiny.

Oprava nebo výměna?

Střecha je složitý komplex tvořený krovem (nosnou konstrukcí) a střešní krytinou. Jejich bezvadný stav je pro budování půdní vestavby zásadní. O výměně dílčích prvků krovu se vždy radíme s odborníkem, který posoudí stav a možnosti krovu. Pokud měníme celou konstrukci střechy, můžeme změnit i sklon střechy či její tvar a další parametry. Důležité je přitom myslet i na světlo - půdní byt vyžaduje štítová okna a střešní okna, či mansardy.

Poškozený krov je většinou důsledkem dlouhodobého zatékání. Vzniká tak prostředí pro rozvoj plísní a hub, oslabené dřevo může být napadeno také dřevokazným hmyzem. Všechny dřevěné prvky krovu musí být zdravé, tedy nenapadené červotočem ani houbou. Napadené prvky musíme vyměnit a dřevěné konstrukce opatřit vhodnou chemickou ochranou.
Přiznané prvky původního krovu mohou působit v interiéru půdního bytu neobyčejně
Přiznané prvky původního krovu mohou působit v interiéru půdního bytu neobyčejně
Rekonstruovaná střecha před osazením střešních oken
Rekonstruovaná střecha před osazením střešních oken
Střešní okna
Střešní okna
Mansardy, v tomto případě byla zachována původní střešní konstrukce včetně krytiny
Mansardy, v tomto případě byla zachována původní střešní konstrukce včetně krytiny

Co kontrolovat?

Často má stávající krov dostatečnou nosnost díky vysoké kvalitě použitého krovového dřeva. Přesto se vyplatí důsledně kontrolovat kritická místa. K nejrizikovějším místům, která bývají poškozená, patří vrcholový spoj krokve a také část střechy ve spodní – okapové části. Kontrolovat je třeba také místo, kde prochází komín. Pokud se problémy nasčítají, je vhodná kompletní výměna krovu. V opačném případě lze vyměnit pouze poškozené části, případně krov ještě dodatečně vyztužit.

Výměna poškozeného trámu

Pokud je poškozena pouze malá část krovu, můžeme dílčí prvky vyměnit jednotlivě. Při lokální výměně je důležité správné zabezpečení sanačního zásahu, aby nedošlo k deformaci krovu. Po vyjmutí se vkládá nový prvek a pevně se spojí s původní konstrukcí. Některé výměny mohou být komplikované a musí se použít speciální zařízení, zdvihací technika apod. Uvolněné nebo poškozené vazby se mohou zrenovovat, často je však třeba také upevnit zámky vazeb.

Uvažujte také o nové krytině

Jedním z důležitých kroků je též rozhodnout, zda nebude třeba kompletní výměna střešní krytiny. Nechte si odborníky poradit, jestli je její stav dobrý. Pokud ne, čeká vás výměna a to je možnost uvažovat také o volbě typu krytiny. Limitující jsou možnosti a vlastnosti konstrukce střechy. Ta musí být v takovém stavu, aby konkrétní krytinu unesla – ať už stejného, nebo nově zvoleného druhu.

Izolace

Půdní byt važaduje také hydroizolaci pod střešními kontralatěmi a tepelnou izolaci v dostatečně silné vrstvě, nejčastěji ukládanou mezi krokve. Vnitřní opláštění šikmin se pak realizuje nejčastěji ze sádrokartonu či palubek.

Zdroj: www.strechy-toula.cz

Zdroj použitých fotografií: www.shutterstock.com
Nový krov
Nový krov
Podkrovní místnost, opláštění šikmin sádrokartonem
Podkrovní místnost, opláštění šikmin sádrokartonem
Půda před realizací půdního bytu
Půda před realizací půdního bytu
Obložení šikmin palubkami
Obložení šikmin palubkami
Ani v podkrovní kuchyni šikminy nevadí - obklad sádrokartonu keramikou
Ani v podkrovní kuchyni šikminy nevadí - obklad sádrokartonu keramikou