Nové bytové jádro ze sádrokartonu Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Bohužel umakart ještě nevymizel a mnohá jádra ještě čekají na rekonstrukci. Přitom právě umakartové jádro  přichází při stavebních úpravách v panelácích na řadu jako první. Není se čemu divit, protože často volená alternativa v podobě sádrokartonových desek má samá pozitiva. Chcete krásnější a komfortnější sociální zařízení? Sádrokarton bude zajisté správnou volbou. Proč je tak výhodný a jak rekonstrukce probíhá?

Základní vlastnosti sádrokartonu

Sádrokarton se vyznačuje mnoha výhodami. K nejzajímavějším patří jeho finanční dostupnost a díky snadnému pracovnímu postupu s deskami také rychlejší průběh prací. Nabízeny jsou tři základní druhy sádrokartonu. Do vlhkého prostředí koupelen nebo kuchyní jsou určené desky s impregnační ochrannou vrstvou a s vyšší pevností – zelený sádrokarton. Má nízkou hmotnost, je trvanlivý a má po zatmelení a vybroušení spár a šroubů naprosto rovinný povrch.

Proč právě sádrokarton?

Sádrokarton se řadí do systémů suché výstavby, které šetří naši kapsu. Montáž sádrokartonu je prováděna velice rychle také díky přesnosti desek a jejich snadné opracovatelnosti. Právě povrch sádrokartonové desky tvoří výbornou podkladovou plochu pro lepení keramických obkladů. Sanitární zařízení se do sádrokartonu usazují snadno a přesně.
Dalším argumentem je snadné skrytí rozvodů a trubek uvnitř příčky. Na závěr ještě zmíníme variabilitu nového jádra, ke kterému můžeme v případě potřeby připojovat další příčky – nebo naopak některé odbourat. K variabilitě přidáme také možnost vytvářet ze sádrokartonu praktické police, niky a podobně. Díky nim v koupelně vznikají zajímavé a hlavně praktické úložné prostory.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)

Jak rekonstrukce probíhá

Při práci se sádrokartonem se nemusíme obávat nesnesitelného hluku. Dojde pouze ke zbourání původních umakartových stěn, následuje montáž konstrukce pro upevnění sádrokartonových desek. Dále je nutné vyřešit natažení veškerých inženýrských sítí. Po upevnění desek se instalují obklady a dlažba (nebo jiná podlahová krytina). Na závěr koupelnu vybavíme sanitárními prvky.

Čas na změnu

Nové bytové jádro může svými dispozicemi kopírovat svého předchůdce, což představuje menší obtíže a snazší postup. Na druhou stranu máme při rekonstrukci konečně prostor pro vytvoření komfortního sociálního zařízení nejen s dobrými hygienickými, ale i ergonomickými podmínkami. Půdorys koupelny můžeme dokonce zvětšit, třeba na úkor chodby. Záleží jen na našem rozhodnutí.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)