Ochrana zásuvek sníží riziko úrazu Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Pokud máte pocit, že s elektroinstalací ve vašem bytě či domě není něco v pořádku, pusťte se do její rekonstrukce. Většina elektroinstalací ve starších rodinných domech a panelových bytech je již esteticky a především technicky nevyhovující. Provedeny jsou převážně v hliníku, který ale není ideálním vodičem a často tak v elektroinstalaci dochází k uvolňování spojů. Důsledkem je poruchovost vedení a riziko úrazu elektrickým proudem. Tyto zastaralé a mnohdy zoxidované hliníkové rozvody se v současnosti nahrazují odolnější a stálejší mědí.

Koho se rekonstrukce týká?

Instalace v nerekonstruovaných domech, které jsou starší než 25 let, jsou již považovány za nevyhovující a jejich výměna je především z hlediska bezpečnosti žádoucí. Bydlíme-li v novém rodinném domku nebo bytě z 90. let, pak se nemusíme rekonstrukce obávat, protože v té době se již elektroinstalace prováděly v mědi. Doporučováno je však pravidelné provádění revizí.

Od února roku 2009 je v platnosti nová podoba normy, která upravuje ochranu před úrazem elektrickým proudem (ČSN 33 2000-4-41 edice 2). Její součástí je nařízení, že každý nový a nově zrekonstruovaný rodinný dům, byt nebo kancelář, musí být opatřen proudovými chrániči. Chránič musí být Instalován ke každému přístupovému elektrickému okruhu a ke všem přístupným zásuvkám do 16 A u domovních instalací. Dříve byl proudový chránič nutný jen v koupelnách a u venkovních spotřebičů.
Katastrofální stav elektroinstalace ve sklepě staršího domu
Katastrofální stav elektroinstalace ve sklepě staršího domu

Co je zásuvka?

Zásuvka je elektrický přístroj, který tvoří nepohyblivou část zásuvkového spojení. Jejím protikusem je vidlice neboli zástrčka. Zásuvky mohou být pevně spojené se stěnou objektu, stroje, rozvaděče, nebo na prodlužovacích šňůrách. Nejčastěji jsou používány k síťovému napájení elektrických zařízení elektrickou energií z rozvodné elektrické sítě. Do interiérů se instalují pouze jednofázové zásuvky, v ČR je normalizované napětí 230/400 V, 50 Hz. Tyto zásuvky mají 3 kontakty a lze je připojit přes proudový chránič a předejít tak úrazu elektrickým proudem.

Zásuvky se zvýšenou bezpečností:
Pro zvýšení bezpečnosti můžeme použít dětskou pojistku, což je plastová clona uchycená na krytu zásuvky. Umožní zasunout pouze vidlici, zasunutí pouze jednoho kolíku je mechanicky blokované.

Zásuvky se zvýšeným krytím:
Pro venkovní či vlhké prostředí slouží zásuvky se zvýšeným krytím, které mají odklopné víčko. Neinstalují se do zdiva, ale připevňují se na jeho povrch. Stupně krytí známe od IP44 pro vlhké prostory (např. sklepy) až po IP65 (při umístění mimo budovu).
Nová zásuvka a spínače
Nová zásuvka a spínače
Zásuvka s proudovým chráničem
Zásuvka s proudovým chráničem

Proudový chránič

Proudový chránič může být zapojen do skříně s jističi, nebo jím lze opatřit jednotlivé zásuvkové okruhy. Po přerušení elektřiny se zásuvkový chránič znovu nahodí páčkou. Chrániče je potřeba pravidelně testovat, protože pružina uvnitř se může zaseknout a chránič by pak nefungoval.

Jak proudový chránič funguje?

Proudový chránič odpojí elektrický obvod, pokud část proudu protéká mimo něj. Například při neopatrné manipulaci s elektrickými spotřebiči nebo při poškození elektroinstalace. Zabrání tedy smrtelnému úrazu elektrickým proudem a poškození vašeho majetku následkem požáru, ale o několik tisíc cenu nové elektroinstalace navýší.

Při centrální instalaci proudových chráničů může dojít k výpadkům elektrospotřebičů. Následkem výpadku může dojít například ke kolapsu počítačové sítě nebo znehodnocení potravin (například při odpojení lednice). Proto se již vyrábějí i chrániče, které po obnovení parametrů elektrické sítě, elektrický obvod opět uvedou do provozu a zapnou se odpojené elektrospotřebiče.

Zdroj: www.elektroinstalace-vd.cz
Proudový chránič v rozvodné skříni
Proudový chránič v rozvodné skříni
Václav Dvořák - ELEKTROINSTALACE Poslat poptávku