Plastová okna krásná a originální Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek Investice do nových plastových oken je stále aktuálním tématem kvůli úsporám za energie a také pro zvýšení komfortu bydlení. Protože se jedná o investici do budoucna, měl by také design plastových oken být nadčasový. Rámy musí vypadat perfektně po několik let, takže bychom se měli při výběru soustředit i na způsob údržby. V první řadě by nás ale měla zajímat kvalita provedení rámu a osvědčená značka výrobce.

Abychom snížili tepelné ztráty domu, neobejdeme se bez investice do kvalitních oken. Kromě jednotlivých důležitých prvků, jako je kování a zasklení, je nejdůležitější správně zvolit rám okna. Existuje několik druhů. Na prvním místě stojí kvalita, která se projevuje trvanlivostí rámu, bezvadnou funkčností a vysokými tepelně izolačními vlastnostmi. Rám tvoří konstrukční materiály a izolant. Pokud se rozhodneme pro plastová okna, budeme hledat trvalý a osvědčený materiál.

Jako izolant se používá více materiálů, k nejúčinnějším však řadíme vzduch. Univerzální variantu představuje například značka REHAU se svými jedinečnými plastovými profily z odolného RAU PVC, který se osvědčuje již několik desítek let. Tento německý výrobek tradiční značky nabízí konstrukční hloubku 70 mm a pět komor. Tato kombinace zajišťuje hodnotu součinitele prostupu tepla rámu až 1,1 W/m2K.

Materiál rámu okna

Plast, ze kterého se rám oken vyrábí musí po celou dobu odolávat podmínkám vnějšího prostředí, mrazu i letním vedrům. Dlouhodobá životnost i v pestrosti povětrnostních podmínek představuje základní krok k odolnosti oken a také k jejich stále dobrému vzhledu i po několika letech (stálobarevnost). Stabilní materiál předurčuje okna k univerzálnímu použití jak pro novostavby, tak pro rekonstruované budovy.
Foto: Monty servis
Foto: Monty servis
Foto: Monty servis
Foto: Monty servis
Vlastnosti rámu

Dobré tepelně izolační vlastnosti a těsnost okna představují základ. Dvojité těsnění rámu zabraňuje vniknutí prachu, vody, průvanu a zajišťuje příjemné klima. Zvuková těsnost rámu nabízí až pátou a tedy nejvyšší třídu.

Větrání je samozřejmě také velice důležité – zejména u novostaveb – a je možné jej vyřešit několika způsoby. Stejně důležitá je i jednoduchá obsluha okna a možnost aplikace prvků zvyšující ochranu proti vloupání.

Design

Okna jsou i součástí interiéru, se kterou se setkáváme každý den a vlastně i téměř v každé místnosti. Výběr tvaru rámu, jeho barvy a povrchovou úpravu bychom proto rozhodně neměli podceňovat. Čím více variant je v nabídce, tím větší je možnost vybrat odpovídající rám, který bude v interiéru působit příjemně.
Foto: Monty servis
Foto: Monty servis
Foto: Monty servis
Foto: Monty servis
Značka REHAU sází na zkosené a zaoblené tvary, které se podílejí na zútulnění prostředí, ale také mají další uživatelské výhody. Eleganci rámu podtrhují propracované detaily a nadstandardní strukturované povrchové úpravy dekorů. V nabídce se nachází klasická bílá varianta rámu, autentický vzhled dřeva v mnoha přirozených odstínech nebo moderní syté i pastelové barvy.

Pozitiva pro uživatele

Díky hladkému povrchu a oblému či zkosenému tvarování rámu je údržba opravdu jednoduchá. Můžeme zvolit speciální antistatickou úpravu, která působí jako odpuzovač prachu. Investice do nových oken s nadčasovým designem a výbornými vlastnostmi zvyšuje celkovou hodnotu stavby a podílí se na příjemnějším a zdravějším klima bez problémů s vlhkostí nebo s plísněmi. Prvky kování zaručují jednoduchou a pohodlnou obsluhu oken.

V široké nabídce plastových oken může být pro laika těžké zorientovat se. Proto doporučujeme volit tradiční značkové rámy, než ty cenově atraktivnější, leč s nižší kvalitou.
Foto: Monty servis
Foto: Monty servis
Monty servis - Miloslav Janda Poslat poptávku