Osvětlení interiéru  II. díl Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Při výběru a rozmisťování interiérových svítidel bychom měli postupovat pečlivě a s rozmyslem. Způsob a intenzita umělého osvětlení mají výrazný vliv na celkovou atmosféru v interiéru a tedy i na naši psychiku a náladu. Pobyt v nedostatečně osvětlených místnostech může dokonce snižovat imunitu lidského organizmu, způsobovat poruchy vidění a bolesti hlavy.

Osvětlení dětského pokoje – hodně světla, veselé barvy, bezpečnost


Dětem bychom měli zajistit dostatek světla, aby v každé části svého pokoje dobře viděly a cítily se bezpečně. Ideální je vystřídat alespoň pět typu svítidel, která zabezpečí, že dítě uvidí stejně dobře jak v celém prostoru, tak u postele, u pracovního stolu, na místě určeném pro hraní i ve svém čtenářském koutku.
Vybírat bychom měli světla veselých barev a tvarů s oblíbenými dětskými motivy, která však musí splňovat všechny bezpečnostní parametry.

Osvětlení koupelny

V koupelně se doporučuje použít tři typy osvětlení:
  • nástěnná boční svítidla určená k nasvícení stropu
  • soustava stropních bodových světel, které sníží hladinu světla v místnosti
  • místní praktické osvětlení zejména kolem umyvadel a zrcadel.

Osvětlený bazén – lahůdka pro náročné

Pokud vlastníte bazén, bude jeho osvětlení tou pravou pomyslnou třešničkou na dortu, která mu dodá skutečný lesk a jeho obsah nádherně prozáří. Pro menší domácí bazén vystačíme pouze se dvěma světly na 12 voltů a jedním trafem, takové zařízení zaručuje naprostou bezpečnost.

Bazénové lampy s výkonem 50, 100, 150 nebo 300 wattů jsou opatřeny skleněnými mřížkami proti oslnění a vyrábějí se z bronzu, nerezu nebo plastu. Je třeba dodržovat důležité bezpečnostní pravidlo: lampy musí být stále pod vodou. Světla, která vydávají hodně tepla, se totiž vodou ochlazují a  při vypuštění bazénu by se tedy mohla během několika minut spálit.

Jak svítit úsporně

Hodně světel znamená však také vyšší spotřebu elektrické energie. Abychom ji co nejvíce omezili, musíme svítidla opatřit vhodnými zdroji. Nejméně výhodné jsou běžné žárovky, které plných 90% elektrické energie vyzáří v podobě tepla a navíc mají nízkou životnost. Naopak nejvýhodnější jsou kompaktní zářivky, které jsou pětkrát úspornější než žárovky, protože mají vyšší účinnost. Například 20 wattová zářivka svítí stejně intenzivně jako 100 wattová běžná žárovka. Spotřeba energie je tedy v tomto případě nižší až o 80 %. Vyšší cena kompaktních zářivek je kompenzována jejich dlouhou životností. Zatímco kompaktní zářivky vydrží bez problému na minimálně 10 000 hodin provozu, žárovky jen na zhruba 1000 hodin.