Ovce jsou nesmírně mlsné, zlodějka v akci (Zdroj: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Máte větší pozemek a nevíte, co se spoustou posekané trávy? Nebo se vám trávu prostě nechce sekat, případně nechcete kupovat dražší zahradní techniku? Odpověď je jednoduchá. Ovce. Pozor však, i 2 jsou málo, je třeba mít alespoň malé stádečko. A navíc s ovcemi souvisí mnohá další ale… Předně platí, že nelze hovořit o úspoře.

Mlsné jako kozy

Ovce opravdu dovedou důsledně spásat poskytnuté travní porosty, aniž bychom se o ně my sami museli starat (tedy o tu rostlinnou hmotu). Navíc zajistí i hnojení trávníku. Pozor však, kromě travního porostu spásají i keře, okrasné a užitkové rostliny, ovoce a zeleninu a nepohrdnou třeba ani sušeným chlebem. Je proto třeba si dobře rozmyslet, kam ovce pustíme a jak zajistíme, aby se nám nedostaly do okrasných a užitkových výsadeb a výsevů. Jsou totiž náramně mlsné, i když se toto slovo používá především v souvislosti s kozami. Navíc potřebují stravu pestřejší, prodávají se dokonce i speciální granule pro ovce. Prostě to nejsou robotické sekačky, ale živí tvorové se svými nároky. A je také třeba zajistit dostatek krmení na zimu, takže nás sekání travního porostu stejně nemine a navíc budeme muset seno sušit a uskladňovat v suchu. Že jste při stavbě svého nového domu nepočítali se stodolou? Chyba!

Když se ovce dostanou, kam nemají, je to průšvih (Zdroj: Shutterstock)
Když se ovce dostanou, kam nemají, je to průšvih (Zdroj: Shutterstock)

Stanou se z vás farmáři

Postarat se musíme také o liz, čili sůl a minerální látky a samozřejmostí je i dostatek vody. Navíc bude třeba ovce alespoň dvakrát denně zkontrolovat, zda jsou v pořádku a zda nám neutekly. Jsou náramně zvídavé a chovat se mohou nevyzpytatelně. Snadno se zraní, zamotají, zatoulají atd. No a nakonec je třeba se ještě zamyslet, jak chceme se svými ovečkami naložit do budoucna. Chovat je až do smrti stářím je dosti neekonomické, kdo si však své přítelkyně oblíbí, nebude mít možná odvahu a srdce pozvat řezníka. Jakmile dáte ovečkám jména, jste v pasti! V takovém případě je třeba zajistit zimoviště, chlívek, nejen dostatek potravy a nastýlky na zimu. Prostě se z vás pořízením ovcí stanou farmáři. Není to jako koupit dětem zakrslého králíka do bytu a nebo papouška.

Malý farmář v chlívku (Zdroj: Shutterstock)
Malý farmář v chlívku (Zdroj: Shutterstock)

Přivýdělek mizivý, výdaje dosti vysoké

Chlívek musí být suchý, vzdušný, musíte stále měnit podestýlku, aby byly vaše ovečky čisté a zdravé. A když už jsme u slova zdraví, nemine nás očkování a další nezbytné zásahy veterináře, například odčervení, asistence u březích samic při porodech apod. Další „milou“ povinností bude své ovečky dvakrát do roka stříhat. Navíc je třeba též alespoň částečný střih vlny před připouštěním, porodem a veterinárními zákroky. A vězte, že na vlně mnoho nevyděláte, výkupní cena vlny je dnes velice nízká. O přivýdělku ani nemá smysl hovořit, obzvláště u malého stádečka. Co však víc, za své ovečky přebíráte zodpovědnost a pokud se zatoulají, mohou například způsobit autonehodu. Na místě je proto uvažovat o pojištění. Nejen oveček jakožto živého majetku, ale také všeho, co mohou napáchat.

Ovce v sadu se vzrostlými stromy (Zdroj: Shutterstock)
Ovce v sadu se vzrostlými stromy (Zdroj: Shutterstock)

Nejméně 2 až tři ovečky

A proč stádečka? Vždyť by stačila ovečka jedna a nebo 2. Kdepak, osamocené ovce často bečí, jsou smutné, jde o tvory stádové, společenské. 2 kusy je opravdu jen minimální počet, který chovatelé nedoporučují. Minimum by mělo být alespoň 3 a více kusů. A také záleží na ploše, jakou mají ovce spásat. Třeba na 2000 metrů čtverečních lučního porostu už potřebujete oveček alespoň 9 nebo 10.

Důležitá je i volba plemene

Na prvním místě by pak též měla být volba plemene. Prodávají se plemena masná, dojná a plodná a samozřejmě i ta, která jsou určena prioritně k zisku vlny. U některých plemen je pak užitkovost kombinovaná a navíc existují i takzvaná plemena zájmová, která chovatelé volí kvůli určité vlastnosti, jinak ale ničím nevynikají. V malochovech jsou pak často zastoupeni i kříženci a určitě neexistuje plemeno, o kterém by vám chovatel řekl, že je nejlepší ve spásání trávy. Tu spase ovečka jakákoli.

Ovce jsou tvorové stádoví, společenští (Zdroj: Shutterstock)
Ovce jsou tvorové stádoví, společenští (Zdroj: Shutterstock)

Sborové béééé

A nakonec nezapomeňte, že nemůžete od býložravých kopytníků požadovat údržbu ve stylu dokonale střiženého anglického trávníku. Na fotbalový stadion by si fotbalisté ovce rozhodně nepustili. Porost bude okousaný nerovnoměrně a přihnojování ovcemi bude patrné na první pohled. Jedinou zásadní předností je u ovcí oproti sekačce fakt, že jsou na 100% bio, tedy ekologické. Někdo by řekl, že i tiché, ale to platí jen do chvíle, než se ozve sborové béééé.

S ovcemi se stáváte farmářem se vším všudy (Zdroj: Shutterstock)
S ovcemi se stáváte farmářem se vším všudy (Zdroj: Shutterstock)