Mnoho lidí dává před novostavbami přednost starším domům a usedlostem, které mají své charisma a z jejich zdí dýchá kus tradice a života. Zkrášlování a postupné zútulnění takových prostor se stalo vášní pro mnoho kutilů. Úpravám a opravám se v takovém případě většinou nevyhneme a když už začneme, tak je opravdu výhodné začít rekonstrukci „z gruntu“ a opravit zejména celý potrubní systém. Doba pokročila a potrubí a další části domů už nejsou tím, čím bývaly kdysi. Na druhou stranu jednorázová investice do moderních materiálů a těsnění nám v budoucnu přinese citelné úspory v nákladech na energie.

Kompletní renovací rozvodů ve všech oblastech – tedy voda, kanalizace, topení, plyn se vyplatí. Zastaralé topné systémy můžeme vyměnit za efektivnější soustavy trubek z kvalitního materiálu a se spárami nových dimenzí. Finanční úspora tak může tvořit až neuvěřitelných 40 – 60%. Pojďme se na některé časté otázky zeptat pana Žány - odborníka z firmy CB-Montplast s.r.o., která se zabývá právě komplexní výměnou systémů nejrůznějších rozvodů.

Jaký materiál je nejvhodnější pro rozvod vody?
Jedním z nejkvalitnějších materiálů je měď, ale vzhledem k její vyšší ceně se nejčastěji používá optimální plast.

Jak dlouho trvá komplexní výměna potrubí a kolik času tím stráví majitel domu?
Samozřejmě záleží na rozsahu prací, ale pro představu – například u rodinného domku standardní interval bývá od jednoho týdne do čtrnácti dnů. Myslíme tím ale komplexní servis od případného vybourání až po závěrečnou fázi úklidu.

Co znamená pojem zdravotní instalace?
Jedná se o kompletní rozvody vody, kanalizace, plynu, ale pojem zahrnuje i klasické instalace umyvadel, záchodů, baterií, …

Za jak dlouho se nám investice v podobě úspor vrátí?
Už na prvním ročním vyúčtování se projeví úspory řádově několika tisíc korun. Samozřejmě záleží na částce, kterou jsme do úsporného systému investovali. Například investice 100 000 korun by se měla vrátit do 7 let, i dříve. Záleží i na dalších faktorech, jako např. zateplení bytu apod.
Které varianty potrubí jsou nejlevnější?
Nenižší cenou, ale zároveň vysokou kvalitou disponují plastové materiály a to v oblasti rozvodu vody i v oblasti topení.

Je nějaký v minulosti používaný materiál nebezpečný? (železně trubky… neuvolňují se z nich částice?)
Ano, železo se může z trubek postupně uvolňovat a potom pijeme vodu se zvýšeným obsahem železa. Horší situace může nastat pokud voda v potrubí nekoluje a kazí se. Tento proces doprovází narezlá barva a někdy i zápach. Doporučujeme výměnu železného potrubí za plastové, ze kterého se žádné částice neuvolňují - takže žádné zanášení a žádná rez.

Jak se liší dnešní spojování trubek od starých způsobů?
Nedokonalé spojování trubek jde vždy ruku v ruce s nežádoucími úniky a prosaky. Spojovací lepidla nahradil systém gumových kroužků. Jednotlivé plastové trubky jsou mezi sebou flexibilně propojeny. Ať potrubím protéká teplá nebo studená voda, spojení má volný pohyb. Nic se nerozlepuje. Tento stále flexibilní kroužek je opatřen speciálním mazivem. Velká výhoda tohoto spojení spočívá v jednoduché rozebíratelnosti. Pokud potřebujeme nahradit nefunkční část potrubí, stačí pouze vyměnit vadnou část systému. Snadná je i výměna přímé trubky a její nahrazení rozvětvenou trubkou např. když potřebujeme připojit další prvky nebo odbočky.