Pijeme doma čistou vodu? Jakou roli hrají rozvody pitné vody? Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Hygienické standardy na čistotu pitné vody se neustále zvyšují. Ne nadarmo se také říká, že čistá voda je tím nejcennějším jměním. I když ale pitná voda projde přísně hlídaným martyriem úpravny, pořád to ještě neznamená, že si ji do skleničky napustíme ve stejné kvalitě. Ač se to nemusí někomu zdát, roli hrají rozvody vody.

Voda „tráví“ v rozvodech někdy relativně dlouhou dobu. Už jen čas, než přijdeme z práce domů, se počítá na 8 až 10 hodin. V moderních domácnostech se navíc zvyšuje počet odběrných míst, které jsou využívané jen příležitostně. Třeba koupelna pro hosty. Problém nastává v momentě, když je instalace řešena klasickým způsobem, čili na bázi „T“ odbočky. Voda pak stojí v dané odbočce i několik týdnů.

Moderní dřezová baterie
Moderní dřezová baterie

Bohužel ve vodě, která neproudí, se vytváří mikroorganismy, které mohou kontaminovat i ostatní části rozvodů. Proto je důležité navrhovat rozvody vody takovým způsobem, abychom problému se stojatou vodou předešli. Řešením je systém RAUTITAN od firmy REHAU. Potrubí je vyrobeno z tzv. zesítěného polyetylenu (PE-Xa), které je spojováno metodou násuvné objímky.

Moderní rozvody vody
Moderní rozvody vody

Výhodou je nejen absolutně utěsněný, trvanlivý a pevný spoj, ale i skutečnost, že nedochází k zúžení průměru a nevytváří se tak zbytečně „hluchá“ místa. Materiál není náchylný k usazeninám u tvrdé a agresivní vody, které postupem času významně zužují dimenzi potrubí. Trubky jsou navíc flexibilní a není tak nutné u každé změny směru používat kolena. REHAU nabízí celou řadu doplňků s jejichž pomocí se vytvoří kruhové nebo průtočné vedení.

Instalace vodovodního potrubí
Instalace vodovodního potrubí

Další nezanedbatelnou výhodou RAUTITAN systému je, že je maximálně jednoduchý v montáži, takže eliminuje možné chyby na straně montážní firmy. Práce je snadná a vizuálně jednoduše kontrolovatelná. To však není zdaleka všechno. REHAU v cestě k dosažení maximální hygieny v rozvodech vody používá speciální fitinky z červeného bronzu RAUTITAN RX+, které byly vyvinuty tak, aby neobsahovaly ani stopové množství olova. Vlastnosti fitinek v otázce zdravotní nezávadnosti výrazně převyšují předepsané normy. Voda tak bude v každém ohledu v „dobrých“ rukou.

Zajímavým doplňkem k dokonale čisté, chutné a kvalitní pitné vodě v domácnostech, bude v příštím roce uvedená novinka v podobě systému RE.SOURCE. Je součástí armatury a umí připravit filtrovanou, chlazenou, horkou nebo dokonce prosycenou vodu. Vše bude řízeno dotykovým displejem, takže dávkování bude absolutně přesné. Konec nakupování perlivé vody v supermarketech je za dveřmi. 

Více na www.rehau.cz