Plochá střecha (Zdroj: hipos.cz) Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Technologie, kvalitní materiály a postupy realizace ploché střechy se stále zlepšují a tím přinášejí mnoho skvělých výhod a možností. Pokud vás čeká výstavba nového panelového domu, bytového domu nebo jiné budovy, budou se vám následující informace velmi hodit.

Ploché střechy jsou již léta oblíbenou střešní krytinou, avšak v minulosti tomu tak nebylo. Dříve znázorňovaly obavy z průsaku vody a z nízké životnosti. Dnes tomu tak naštěstí není. Důvodem jsou kvalitní materiály a léty odzkoušené postupy a technologie. 

Ploché střechy mají převážně sklon 5° a jejich hydroizolaci tvoří povlaková krytina. Základní rozdělení se odvíjí podle druhu krytiny a to konkrétně na asfaltové a foliové střechy. Volba krytiny záleží na typu střešního pláště a podmínkách, ve kterých se střecha nachází.

Druhy plochých střech

Fóliové střechy

Hydroizolační fólie se postupem času stávají velmi populárním materiálem pro hydroizolaci plochých střech. Výhodou těchto fólií je jejich ohebnost, tvárnost, snadná a zároveň rychlá realizace. Skvěle se hodí jak pro střechy novostaveb, tak i pro rekonstrukci střech. Mezi nejčastěji používané patří měkčené PVC a termoplastické polyolefiny (TPO).

Asfaltové střechy

Technologie pokládky asfaltových střech je prověřena odborníky řadou let i zkušenostmi. Tento druh ploché střechy se využívá u střech, kde hrozí riziko poškození, ve vegetačních souvrstvích nebo na střechách s větším sklonem. Asfaltové střechy se realizují pomocí asfaltových pásů, které se kotví mechanicky nebo lepí pomocí samolepících pruhů.

Vakuově kotvené střechy

Výhodou vakuového kotvení ploché střechy je rychlá realizace. Jelikož se vakuově kotvené střechy kotví pouze po obvodě a v ploše se jen svařuje ve spojích, je realizace velmi rychlá. 

V rohových a krajních oblastech jsou umístěny speciální ventily, pomocí kterých se vytváří podtlak ve střešním souvrství. Díky ventilům je odveden ven přebytečný vzduch. Čím je tedy  proudění vzduchu větší, tím více je hydroizolace přisávána k podkladu.

Oblíbenost a výhody zelených střech

Rozhodně jste již slyšeli o trendu zelených střech nebo také známých jako střešních zahrad. Nejen ve městech stále přibývá budov se střešní zahradou. Výhod je hned několik. Střešní zahrada se stává skvělým místem pro odpočinek a únik od starostí.

Plochá střecha s vegetační plochou (Zdroj: hipos.cz)
Plochá střecha s vegetační plochou (Zdroj: hipos.cz)

Hlavní výhody zelených střech:

  1. zelená střecha vytváří místo pro rostliny a živočichy
  2. funguje jako přírodní klimatizace (zvlhčuje a ochlazuje okolí)
  3. pohlcuje hluk, prach a jiné škodliviny
  4. zlepšení životního prostředí
  5. v zimě zamezí úniku tepla a v létě přehřívání
Plochá extenzivní zelená střecha (Zdroj: hipos.cz)
Plochá extenzivní zelená střecha (Zdroj: hipos.cz)

Profesionální přístup je základem. Pokud přemýšlíte o realizaci zelené střechy, dbejte na správný výběr firmy. Při špatné realizaci mohou nastat komplikace, které přinesou mnoho problémů. Vybírejte firmu s několikaletými zkušenostmi a dobrými recenzemi. Jednou z takových firem je Hipos. Tato firma je na trhu již 28 let a za tu dobu nasbírala nespočet zkušeností. Hipos vám rádi pomohou nejen s realizací a izolací, ale také i s opravou.