Plochá zelená střecha (Foto: Shutterstock) Zobrazit fotky zobrazit 8 fotek

Názor mužů na to, co vlastně znamená plochá, se může silně lišit podle osobních preferencí. V případě typů střech jsou tak ale jasně definovány normou ty, jejich sklon nepřesahuje 8,75 %. Jaké jsou klady a zápory takových střech?

Minulost je dobré nechat za sebou, protože na panelákově rovné střechy se v Česku zrovna dobře nevzpomíná. Ani u rezidenčních staveb zrovna nezazářily, protože narážely na absolutní technickou nedostatečnost. Dnes už jsme o hezký kus dál, a vtipy o plochých střechách „do kterých zatéká teď anebo brzo zatékat bude" už nepadají na úrodnou půdu. Vlastně, z mnoha ohledů dnes patří mezi špičku. Pořád ještě nejsou úplně favorizovaným řešením pro celkové rekonstrukce a přestavby z původně sedlových střech, ale v projektu novostaveb opravdu zazáří. Tedy, pokud jsou udělané opravdu dobře. Což je současně jejich největším neduhem.

Smaragdový ostrov v moři šedivé zástavby

Může-li se něco pokazit, pokazí se to. A kdo šetřil na materiálu, technologii a kladl si horní hydroizolační elastické pláště na plochou střechu svépomocí, může brzy hořce zaplakat. Škoda z proplavené ploché střechy je pro domácnost likvidační. Kdo se vydal cestou kvality, nelituje. K výběru je řada provedení konstrukcí, spadajících do dvou velkých množin. Jednoplášťové a dvouvrstvé, provětrávané dvouplášťové. Z čistě praktického hlediska by nás mělo zajímat i to, v čem ploché střechy mohou prospět uživatelské architektuře. Tedy, jestli budou či nebudou pochozí. Tenhle detail se v projektu vyplatí nepodcenit, je zásadní. Dodatečné změny a úpravy už tak ideální nejsou.

Plochá střecha je prostor navíc (Foto: Shutterstock)
Plochá střecha je prostor navíc (Foto: Shutterstock)

Získat totiž pár desítek metrů čtverečních soukromého vyvýšeného ostrova, v moři okolní zástavby je k nezaplacení. Násobíte tím využitelný prostor, z plochy zastavěné se současně stává plocha užitná. Je to pecka. Vydobytý prostor je pak možno účelně využít, a fantazii se přitom meze nekladou (myslete na to ale v projektu, z hlediska nosnosti, odolnosti). Chcete částečně krytý prostor ke slunění, venkovní letní jídelnu, grilovací nebo meditační plac? Terasu k poklidnému trávení volna, k pořádání večírků a oslav, alternativní umístění pro bazén? S plochou pochozí střechou se takové divoké sny stávají skutečností, aniž byste se připravovali o prostor v přízemí nebo na zahradě. 

Na plochou střechu snadno umístíte solární panely (Foto: Shutterstock)
Na plochou střechu snadno umístíte solární panely (Foto: Shutterstock)

Stavební parcela může být menší

Úspora místa jde ruku v ruce s volností. Můžete si dovolit shánět menší parcelu, protože zahrada bude na střeše. A střešní zahrada? Kdo si dnes může v sídlení kaši takový kousek ráje dovolit. Optimálně orientovaná plochá střecha se podbízí osazení solárními panely, i kolektory na ohřev vody. Může tu vzniknout i střecha zelená. Na slunci hodně exponovaných stanovištích vystačíte s xerofytními (teplomilnými) druhy rostlin a sukulenty, v optimálnějším klimatu můžete jít mechovou cestou, nebo navázat na kompletní předsazenou fasádu z vertikálních stěn. Není to jen pro parádu, je to odhlučnění, čistička vzduchu, klimatizace v jednom. A dá se na to čerpat dotace, stejně jako na sběr dešťovky. Jak to?

Plochá střecha není zpravidla úplně plochá. Její mírné vyspádování se dá snadno zužitkovat k vytvoření vodosběrného systému a s jednostranným přepadem. Takže ani okapů nespotřebujete tolik. S plochou střechou své sny nemusíte držet při zemi, byť ona se při zemí drží. A tím minimalizuje celkovou výšku budovy. Je to výhoda? To je relativní. Pokud disponujete suterénem (a nedominují mu jen technické místnosti), nejste většinou ochuzeni o úložný prostor. Jinak je ale „dům bez pořádné půdy“, tedy bez tradiční sedlové střechy, trošku těsný. Univerzální sklad, prostor pro případný růst do podkroví, absence sušárny, to vše může po pár letech obývání citelně chybět. 

Plochá střecha není zpravidla úplně plochá (Foto: Shutterstock)
Plochá střecha není zpravidla úplně plochá (Foto: Shutterstock)

Ne všude jsou ploché střechy vítané

V zástavbě sedlových střech se budete potýkat i se zachováním krajinného/místního rázu. Může z toho být docela vtipná debata, protože budoucnost zatím dost jednoznačně vede směrem k nízko-emisním domům (tedy v podstatě energeticky nenáročnějším domům s plochými střechami), zatímco vám na úřadě, kde to ještě nezpozorovali, budou předepisovat jako ideál střechu sedlovou. Argumentační vlnobití se ale ustát dá. V případě úspěšného stavebního řízení to ale kompenzuje to výhoda, která se projeví už při stavbě. 

Plochá střecha nahrazuje dvorek či zahradu - můžete vyjít na čerstvý vzduch (Foto: Shutterstock)
Plochá střecha nahrazuje dvorek či zahradu - můžete vyjít na čerstvý vzduch (Foto: Shutterstock)

S plochou střechou nemusíte moc řešit, jaký profil - jak členitý a výběžkatý – zastřešujete. To, co by u sedlových střech připomínalo neřešitelnou fikci propletených krovů, tady zatáhne jedna plocha. Což koneckonců vyjde laciněji. Pochopitelně, spoříte ve smyslu objemu materiálu, ne kvality. Nepotřebujete taky partu pokrývačů, ale vystačíte si s jedním expertním technikem. Na něm ale raději nešetřete. Pokládka ploché střechy, dá-li se to tak vůbec nazvat, je v porovnání s pálenými taškami dílem okamžiku. Když vás tlačí čas, jste s plochou střechou obyvatelnosti domu rázem blíž. A další zdroj úspor? Ten se projeví až po zabydlení.

Tmavé mraky na nebi plochých střech?

Vytápíte totiž menší objem prostoru, plochá střecha nezabírá tolik místa, jako sedlová. Vytápíte tak jen to, co skutečně obýváte. U jednoplášťových střech pak rozhodně netratíte minimalizací tepelných mostů a přechodů, fungujete v jednolité obálce. Na nízké spotřebě energií tedy netratíte. A z hlediska užívání je taky praktické, že když se potřebujete vysápat ke komínu nebo anténě, není to u ploché střechy spojeno s takovými závratěmi a adrenalinem, jako u střech sedlových. Takže je to všechno jen překrásná a pohodová záležitost? Jak asi tušíte, nějaké ty neduhy ploché střechy taky mají. Někdy to i bolí. Konkrétně? 

Pokládka rovné střechy vyžaduje precizní práci (Foto: Shutterstock)
Pokládka rovné střechy vyžaduje precizní práci (Foto: Shutterstock)

Sehnat profíka, který vám po odborné bázi bez chyby zpracuje návrh skladby střešních vrstev; projektanta, který se popere s vizí pochozí střechy se zahradou (což je pořád trochu nadstandard, který ne každý svede); optimální materiál… sháníte specialitky, a to nikdy není levné a jen málokdy je to k dostání na počkání. Správné technické posouzení, dodržování „technické kázně“ při realizaci. Zní to jako samozřejmosti, ale jak asi tušíte, na stovku odborníků u nás připadá jednou tolik ne-až-tak-solidních odborníků. Špatné vyspádování, nevhodně provedený svod vody, nedostatky hydroizolace … chyby jsou pak devastační, a plošné. 

Chybičky se mohou vloudit všude tam, kde dochází ke styku dvou rozhraní a různých materiálů. A pak je průšvih (Foto: Shutterstock)
Chybičky se mohou vloudit všude tam, kde dochází ke styku dvou rozhraní a různých materiálů. A pak je průšvih (Foto: Shutterstock)

Zatímco sedlovou střechu a krovy můžete rozebrat na součástky a poškozené součásti nahradit, do ploché střechy nevidíte. Víte v lepším případě, že chyba je nejspíš v jednom z rohů. Anebo taky ne. Chybičky se mohou vloudit všude tam, kde dochází ke styku dvou rozhraní a různých materiálů. Na hraně atiky, u vtoků. A i když se vám podaří zdroj problémů identifikovat, opravovat jen na ploché střeše je většinou malá demolice. Velmi, velmi nákladné a nevděčné počínání. Ploché střechy jsou nízko-údržbové, ale nesmíte u nich podcenit kontroly a revize. Ty laciné nejsou. 

Pokládka rovné střechy vyžaduje precizní práci (Foto: Shutterstock)
Pokládka rovné střechy vyžaduje precizní práci (Foto: Shutterstock)

Když to neděláte napůl, vyplatí se

Ploché střechy jsou perfektní tam, kde zužitkujete jejich potenciál. Tam, kde půl roku stojí sníh na střechách, to není. Jejich síla tkví ve stabilním pochozím provedení, takže se nevyplatí dělat je jen tak na půl. I když nejsou bez nevýhod, budoucnost rozhodně hraje v jejich prospěch. Ploché střechy se vyplatí.