Plovoucí podlaha? Jen do ní! Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky Velmi moderní se v poslední době stala plovoucí podlaha. Oblíbená je především pro své dobré vlastnosti. Snadno se udržuje, je odolná a její instalace je rychlá. Za zmínku určitě stojí i její antialergické a antistatické vlastnosti.

Proč právě plovoucí podlaha


Plovoucí podlahu lze položit na jakýkoli povrch, který je suchý, rovný, tvrdý a pevný. Na rozdíl od ostatních podlahovin se plovoucí podlaha k podkladu nijak nelepí ani jinak nepřipevňuje – proto označení plovoucí. Tento druh podlahoviny se používá především v bytových prostorách. Pro své dobré vlastnosti je vhodná i v prostorách komerčních, které jsou daleko více zatížené.

Každá plovoucí podlaha je v konečné fázi složena z jednotlivých plochých desek– tedy takzvaných lamel. Ty jsou o rozměrech přibližně 20 x 120 cm a jejich tloušťka je 8 mm. Jednotlivé lamely jsou k sobě přilepeny speciálním lepidlem na základě pero - drážka. Někteří výrobci dávají přednost zámkovému systému. Ten umožňuje spojování lamel bez použití lepidla a dále jejich opětovné rozebrání a to až 3x. Pokud se vám některá část v podlaze poškodí jednoduše se vymění.

Pevnost a odolnost zůstane nedotčena. Řeknete si: „určitě zaplatím víc!“. Dnes koupíte plovoucí podlahu se zámkovým spojem takřka za cenu totožnou jako v případě spoje lepeného.
Foto Horkel
Foto Horkel

Nášlapná vrstva může být dřevěná

Dřevěná nášlapná vrstva má kresbu let nejrůznějších druhů dřev jako je dub, olše, třešeň nebo buk. Aby se dýha nepoškodila je chráněna vrstvou speciálních laků. V dnešní době existuje spousta druhů, které umožňují optimální kombinaci v oděru a elasticitě. Zvyšují i optické vlastnosti dřeva. Výhodou je možnost obnovení laku po letech používání.
Výhody
Dřevěné plovoucí podlahy vypadají ze všech plovoucích podlah opticky nejlépe a jak už jsme se zmínili, dají se snadno přelakovat. Jsou tak ozdobou každé místnosti. Navíc působí velmi teplým dojmem (na rozdíl od podlah laminátových).
Nevýhody
I dřevěné plovoucí podlahy mají své nevýhody. Ta nejpodstatnější se týká ceny, která je poměrně vysoká. Nejlevnější vás přijde na 1174,- Kč za metr čtvereční včetně pokládky. Odborníci nedoporučují pokládat dřevěnou plovoucí podlahu tam, kde máte podlahové vytápění. Ve srovnání s vysokotlakým laminátem je dřevěná plovoucí podlaha méně odolná a výběr dekorů je také menší.
Foto Horkel
Foto Horkel

Nášlapná vrstva může být z laminátu


Nášlapnou vrstvu z laminátu prakticky od dřevěné plovoucí podlahy nerozeznáte. Tento druh podlahy rozdělují výrobci do dvou skupin:
  • Podlahy s přímou laminací (melaminové tedy DPL).
    Vrchní vrstva má cca 0,1 mm a je vytvořena z několika vrstev melaminové pryskyřice. Pokud se rozhodnete pro tento druh, pak určitě oceníte příznivou cenu (od 554,-Kč za metr čtvereční včetně pokládky). Podlaha s přímou laminací má navíc veškeré výhody plovoucích podlah. Vybírat můžete ze široké palety dekorů. Kvalitní přímé lamináty se sice vyznačují vysokou odolností, ale nedoporučují se pro použití v místnostech, které jsou více namáhané. Tedy tam, kde hrozí například pád těžkých předmětů.
  • Tím se dostáváme k druhému druhu, tedy vysokotlakému laminátu (HPL).
    Základní rozdíl od podlahy melaminové je, že pod vrstvou laminátu s dekorem je ještě jedna vrstva a to vysoce odolná protitlaková. Odolnost této podlahy je extrémní, nejvyšší ze všech. Má také nejvyšší životnost, nejlepší izolační schopnosti a samozřejmě k dispozici je vám široká škála dekorů.
    Vysokotlaký laminát je ideální do namáhaných prostor, jako jsou kuchyně, obývací pokoje nebo předsíně. Počítejte ale s tím, že při pořizování této plovoucí podlahy budete muset sáhnout hlouběji do peněženky než v případě prvního typu – podlahy melaminové.
A určitě nezkoušejte tuto plovoucí podlahu pokládat sami. Odborník se v tomto případě vyplatí!
Foto Ellex
Foto Ellex