Libor Soukup v našem podcastu hovořil o kamnech a kamnářství (Foto: Jan Cempírek)

Podcast s prezidentem Cechu kamnářů Liborem Soukupem jsme natáčeli až večer. Libor přišel do studia v pracovním, dorazil totiž rovnou ze stavby. Není tedy pouze formálním prezidentem řemeslnického cechu (který mimochodem existuje již od roku 1995), ale také praktikujícím kamnářem.

Na osobě Libora Soukupa je zajímavé i to, že velkou část života se kamnářskému řemeslu nevěnoval. Je to vysokoškolsky vzdělaný člověk, který se živil jako manažer nebo pracoval v rozhlase. Kamnářství jej pohltilo až po čtyřicítce a dnes patří mezi vyhledávané stavitele kamen. 

S Liborem Soukupem si o kamnářství povídal Jan Cempírek

Co v podcastu také zaznělo?

Od prvního kontaktu s kamnářem po hotové topidlo to může trvat i několik let

Opravdu dobrá kamna vyžadují hodně práce a času na přípravu. Podle Libora Soukupa to obvykle trvá celý rok, někdy však i několik let. Do této doby počítá nejen čas na přípravu, ale také vliv současné poptávky po veškerých stavebních pracích, která je opravdu enormní. „Lidé nám volají: mám zájem o kamna, postavíte mi je? Máte čas zítra? Máte čas za týden? A my odpovíme: My máme čas za tři roky.“

Kolik dnes stojí pořádná kachlová kamna?

"Připravte si statisíce. Jednoduchý kachlový sporák dnes vyjde asi na 150 tisíc Kč, těžká akumulační kachlová kamna vás budou stát klidně i 450 tisíc Kč."

Lidé mají o topidlech často zcestné představy 

„Zákazníci přicházejí s přesnou představou, kterou jim mnohdy rozbouráme,“ říká Soukup. Lidé donedávna při plánu kamen nebo krbu spoléhali na rady kamarádů, dnes spíš na Google a specializované weby. To je podle Libora Soukupa pozitivní.

„Pokud k nám přijde člověk, který si o tom zjistil na dobrých zdrojích hodně věcí, tak to je vždycky ku prospěchu věci. Nejhorší je, když přijde zákazník, který říká že chce pec, na které bude moc upéct buchty a ještě to vytopí celý dům," vysvětluje Soukup a dodává, že terminologie je hodně zmatená. 

„Se zákazníkem si musíme ujasnit, co vlastně od svého budoucího topidla očekává: jestli chce topit, vařit, péct chleba a nebo jestli se chce jenom koukat do ohně.“ Každé použití vyžaduje trochu jiné topidlo.

„Chci topit? Budu stavět kamna. Chci vařit? Budu stavět sporák, protože sporák je topidlo, jehož hlavní funkci je příprava potravy a příjemným bonusem je to, že ten sporák i topí.“

Libor Soukup poté popisuje to, co asi všichni velmi dobře známe, tedy sporáky, které známe od babičky nebo z chalupy. Tyto sporáky se využívají i k topení, protože vyzařují mnoho tepla. „Kdybych to převedl do technických čísel, tak jeden metr čtvereční plotny vyzařuje nějakých pět kilowatt do prostoru,“ objasňuje. Takové množství tepla  ale může být v případě, že se takovéto topidlo umístí do dnešního nízkoenergetického domu, skutečný problém. Takový sporák dům během chvilky přetopí. 

Krby jsou spíše na romantiku

Dnešní krby se umísťují do domů, které mají nízkou tepelnou ztrátu. Skoro jako nutnost mají slušnou akumulační kapacitu a blíží se ke kamnům, ale ten původní technický typ - krb - je topidlo, které umožňuje dívat se do ohně a má tedy to největší sklo, aby přineslo požitek z ohně. Pak je zde ještě otevřený krb, který přinese živé plameny do místnosti.

O výhodách kamen a topení dřevem

"Pokud chci dřevem topit, budu jednoznačně stavět kamna." Nejžádanějším topidlem jsou dnes kamna. Souvisí to s nastupujícím trendem topení dřevem. 

Lidé, kteří si tedy pořizují topidlo na dřevo, mají spočítané, že dřevem topit smysl má. Docházejí zároveň k tomu, jak topit efektivně. Dřevo roste, zpracovává se, nechá se schnout, jde o dlouhodobější proces. A ve výsledku můžu dřevem topit s účinností od 20 %, ale také kolem 80 %, což je dnes u kamen poměrně běžná účinnostní hodnota. Proto jsou kamna dnes nejžádanějším druhem topidla na dřevo.

Dřevo je podle Libora Soukupa zdroj „blbuvzrodný“ a nenáročný – není k měnu třeba žádné další technologie ani například elektřiny. Je to zdroj, který nikdo nevypne. Kamna navíc mohou sloužit klidně 150 let. 

V jednom kilogramu dřeva je uloženo kolem 3 kilowatt tepla. Když naložíme ohniště, uvolníme rychle velkou energii – tu je ale třeba během spalování někam uložit, aby neodešla komínem. Na to jsou kamna vhodná.

Nevýhodou kamen je, že neumí sálavé teplo odvést „za roh“. Pokud jsou špatně situovaná, dům nevytopí. Záleží tedy na tom, kde kamna stojí.

Při topení dřevem je třeba mít i záložní alternativu

"Když topím kusovým dřevem, je dobré mít i alternativní zdroj, tepelné čerpadlo nebo fotovoltaiku." Zajistí teplo i v době, kdy nemůžu topit v kamnech a potřebuji temperovat (při nemoci, na cestách). 

Podcast ČESKÉSTAVBY.cz

Poslechněte si také ostatní díly našeho Podcastu o stavbě, zahradě a bydlení. Jako hosty si zveme odborníky a profesionály na stavby, zahradu a vše, co se točí kolem bydlení.

Všechny díly najdete také na populárních platformách: