Anhydritová podlaha místo betonu Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek Podlaha z kvalitního materiálu je jedním z klíčových předpokladů pohodlného bydlení. Majitel bytu či domu si jako konečnou fázi podlahy (podkladu pro jakoukoli krytinu) může zvolit materiál s názvem ANHYDRIT, který vykazuje daleko lepší vlastnosti, než třeba beton. Pořiďte si anhydrit a nebudete litovat. Jeho výhody oceníte obzvlášť v zimě, protože výborně vodí teplo a je tím pádem vhodný i pro podlahové vytápění. Další velkou výhodou anhydritu je rychlá pokládka.

Univerzální využití

Samonivelační anhydritové potěry tvoří lité vyrovnávací čili podkladní vrstvy podlah v mnoha rozličných objektech. Hodí se sice hlavně pro rodinné domy, ale uplatní se i jinde. V občanských objektech, jako jsou například nemocnice či sportovní haly i v průmyslových podnicích. V podstatě je jeho jediným omezením provozní zatížení do 7,5 kN.m-2.

Výhodou podlah z anhydritových potěrů je de facto rovná plocha. Při pokládce dochází k nerovnosti maximálně do dvou milimetrů. To vše přináší úsporu až 300 korun na m2. V případě bytu o rozloze osmdesáti metrů čtverečních pak zákazník ušetří i 24 tisíc korun. Znatelný rozdíl je v tom, že beton není zcela rovný a je nutné jej před položením krytiny stěrkovat. Čili pokládka podlahy na anhydritový podklad nevyžaduje žádnou další vyrovnávací stěrku. Výhodné je i to, že na anhydrit je možné položit celou řadu podlahových krytin, jak dřevěné, tak z PVC, plovoucí laminátové podlahy, koberce a dlažbu.
Foto: SBC group
Foto: SBC group
Foto: SBC group
Foto: SBC group
Vlastnosti anhydritu

Anhydritový potěr se skládá z čerstvé samonivelační směsi na bázi síranu vápenatého, plniva, přísad a vody. Tato zaručuje, že anhydritový litý potěr představuje novou generaci velmi kvalitních podlahových hmot pro velmi široké použití.

Jeho další velkou výhodou je mimořádná tepelná vodivost. V této oblasti si anhydrit hravě poradí s konkurentem, jakým je například beton. Vzhledem k minimálním objemovým změnám není třeba dilatovat jednotlivé topné okruhy a bez dalšího hutnění pak anhydrit vykazuje stejnou strukturu v celé tloušťce. Toto je velmi důležitá vlastnost. Pokud si člověk zvolí špatné vytápění domu či bytu, bude se v mrazech buď třást zimou, nebo si topení zapne na maximum a pak za roční vytápění rodinného domu utratí i desetitisíce korun.
Foto: SBC group
Foto: SBC group
Foto: SBC group
Foto: SBC group
Jestliže si však pořídí anhydritový potěr, pak žádné takové nebezpečí nehrozí. Za vytápění majitel domu oproti jiným materiálům ušetří až třetinu peněz! Zároveň si bude s rodinou užívat příjemného tepla.

Bezkonkurenční rychlost pokládky

Znáte to, dům už máte dokončený, ale pokládka podlahy se vleče, navíc další dobu, často i více než týden, zabere usychání materiálu. Takové starosti však v případě anhydritu odpadají. Rychlost pokládky činí až 1000 metrů čtverečních za den, což je větší plocha, než má házenkářské hřiště. Pokládka je tedy daleko rychlejší, než aplikace betonu.
Foto: SBC group
Foto: SBC group
Foto: SBC group
Foto: SBC group
Po osmačtyřiceti hodinách už po takové ploše můžete chodit a zhruba za šest až sedm dnů (v závislosti na teplotě a vlhkosti) snese plné zatížení. Čili je možné si třeba nastěhovat i nábytek. Podlaha se při vysychání také nezvedá v rozích.

Moderní materiál šetří i stropy

Další výhody ocení i lidé, kteří žijí v patrových domech, nebo se jejich byt nachází ve vyšším podlaží. Tloušťka anhydritového potěru je oproti betonovým potěrům slabší. To znamená, že jsou méně zatížené stropní konstrukce, které se tak mohou opravovat méně častěji. To je ideální vlastnost pro rekonstrukce podlah ve starších budovách. Anhydritová směs je navíc zpracována strojově a její výroba je řízena počítačem. To zajišťuje ideální namíchání materiálu pro každého zákazníka.

Důvodů, proč mít doma anhydrit, je tedy více než dost. Ale jeho přednosti objevíte teprve tehdy, až budete součástí podlah ve vašem bytě či domě.
Foto: SBC group
Foto: SBC group
Foto: SBC group
Foto: SBC group