Podlahové topení ano či ne? Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

I podlahové topení má stejně jako jiné způsoby vytápění své přednosti a stinné stránky. Vyplatí se investice do něj?

Teplo sálající od podlahy je v zimě velice příjemné. Pokud vytápíte prostor radiátory a nebo krbem, může být rozdíl teplot u podlahy a vzduchu v místnosti až 8 oC. A právě tomu podlahové topení zabrání. Teplo se díky němu šíří od země rovnoměrně po celé místnosti resp. bytě. Lze je přitom instalovat do téměř jakékoli místnosti a pod téměř jakoukoli podlahovinu. Pokud se však toto topení nenainstaluje správně, může přinést velké problémy. Navíc nejde zrovna o malou investici.

Podlahové topení patří mezi takzvaná velkoplošná vytápění, ohřívají se od něj tedy především stěny a z nich sálající teplo se přenáší do místnosti. Teplonosným médiem může být voda, vzduch, ale i elektřina (elektrické podlahové topení). Nejčastěji je to však voda. Nejčastější je jeho instalace v novostavbách, jelikož jinak vyžaduje kompletní rekonstrukci podlah, což je nákladné a navíc nebývají tepelně izolační vlastnosti starých budov dobré. A podlahové vytápění je nízkoteplotní.
Instalace teplovodního podlahového vytápění
Instalace teplovodního podlahového vytápění
Vytápíme-li pomocí radiátorů, bývá v interiéru mnohem sušší vzduch, což podporuje víření prachu a problémy s dýcháním. Nelíbí se to ani pokojovým rostlinám. Radiátory totiž nejprve ohřívají okolní vzduch, načež je jeho teplota vyšší než teplota stěn. Ty se prohřejí až po delší době. Podlahové topení přitom vytopí interiér rovnoměrně, což zmenší i proudění vzduchu a víření prachu. Vzduch se tolik nevysušuje.

Zároveň nám podlahové topení uspoří i náklady na vytápění, jelikož je, jak jsme již zmínili, nízkoteplotní. Teplonosné médium se ohřívá nejvýše na 38 oC, zatímco u radiátorů je to běžně 70 oC. Rozdíl je téměř dvojnásobný. Ovšem ideální je, pokud toto topení instalujeme do domu nízkoenergetického, nebo zajistíme dostatečné zateplení stávající rekonstruované budovy.
Teplovodní podlahové vytápění v koupelně
Teplovodní podlahové vytápění v koupelně
Na druhou stranu je však pořízení podlahového topení značně drahé a též realizačně náročné. Ovšem při správné instalaci jde prakticky o bezporuchový systém. Záleží i na realizaci betonu, obvykle se doporučují dražší lité podlahy, které zajistí dokonalé rozlití hmoty okolo trubek, což eliminuje tepelné ztráty. Dobře provedené podlahové topení se investičně vrátí i přes vyšší pořizovací cenu.

Další ohromnou předností podlahového topení je fakt, že není vidět a také nám nikde nepřekáží radiátory. Místa, kde by jinde byly, můžeme využít jiným způsobem. Například sem umístíme komodu, skříňku, regály, zajímavou vázu či sošku apod.
Elektrické podlahové vytápění
Elektrické podlahové vytápění
při realizaci podlahového topení je ideální, když se s ním počítá již v projektu domu. Bude tak dokonale dimenzované. Navíc je též dolů důležité, aby byla značná část podlahy prázdná. V místnosti zastavené nábytkem se jeho účinek snižuje. V malých bytech pak logicky též. Je zbytečné, aby teplo z podlahy ohřívalo nábytek, musí proudit do místnosti. Vůbec se po instalaci podlahového topení nehodí na podlahu koberce.

A je zde ještě jeden důležitý faktor – rychlost vytápění. A právě ta je u podlahového topení prakticky nejnižší. Proto se podlahové topení nehodí na občas navštěvované chaty a chalupy, jelikož bychom zde po příjezdu čekali na teplo o dosti déle.

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com
Teplo od nohou je opravdu příjemné
Teplo od nohou je opravdu příjemné