Tichý ventilátor neruší spánek (Zdroj: Pixabay) Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Hluk se stal součástí našeho života. Je ale potřeba si uvědomit, že jeho neustálé působení může vést ke zdravotním problémům. Proto je potřeba hluk eliminovat třeba tím, že si do bytu vyberete tichý ventilátor.

Do jakých místností se vyplatí použít tichý ventilátor

Tiché ventilátory si své místo najdou ve všech místnostech, ve kterých se potřebujete soustředit nebo chcete relaxovat. Mezi typické zástupce patří:

  • Dětské pokoje a ložnice – provoz ventilátorů do ložnice či dětského pokoje by měl být co nejtišší. V těchto místnostech se spí, a jak je dobře známo, i sebemenší hluk může výrazně ovlivňovat kvalitu spánku a následně vaši psychickou pohodu.
  • Koupelna – koupelna je obvykle prostorem, ve kterém si vychutnáváte chvilky relaxace, při kterých nechcete být ničím rušeni.
  • Obývací pokoj – obývací pokoj je relaxační a společenskou místností. Zde by mohl hlučný provoz rušit vaši konverzaci s přáteli a rodinou.
  • Kanceláře – tiché ventilátory najdou uplatnění v kancelářích, ve kterých se potřebujete plně koncentrovat a podávat perfektní výkony.

Co všechno ovlivňuje hlučnost ventilátoru

Na hlučném chodu ventilátorů se podepisuje zejména:

  • konstrukce
  • typ motoru
  • rychlost otáček
  • správná instalace

Konstrukce a správná instalace spolu úzce souvisejí. Je potřeba dbát na to, aby byl ventilátor dobře sestaven, ale také nainstalován. Z hlediska konstrukce je hlučnost ovlivňována např. materiálem lopatek. Plastové a kovové nejsou tak hlučné, jako lopatky dřevěné.

Podle typu motoru se bytové ventilátory rozdělují na ty s AC a DC motorem. Ventilátory s DC motorem patří mezi nejtišší na trhu, takže jsou ideální do ložnic a dětských pokojíčků. Navíc mají díky využití stejnosměrného proudu nižší spotřebu energie. Ventilátory s AC motorem jsou o něco hlučnější, na trhu však mají bohatší designové zastoupení než ventilátory s DC motorem. Rovněž jejich pořizovací cena je nižší.

Z hlediska hlučnosti se ventilátory dělí na tiché do 30 dB/3m, středně hlasité mezi 30–50 dB/3m a hlučné, jejichž provoz vydává hluk o síle 50 dB/3m a vyšší.

3 nejoblíbenější tiché ventilátory

Seznamte se se třemi tichými ventilátory, které si své místo najdou v koupelně, komerčních prostorách nebo všude tam, kde je tichý ventilátor nezbytností.

Dalap 100 NOMIA ZW - s časovým spínačem a čidlem vlhkosti

Axiální ventilátor Dalap 100 NOMIA ZW má speciálně navržený aerodynamický profil, ale také tichý a úsporný motor. Mezi přednosti výrobku s hlučností 25 dB/3m patří časový doběh s nastavením v rozmezí od 15 s do 45 min. Kromě zpožděného vypnutí je možné nastavit také opožděné zapnutí. Ventilátor je vybaven čidlem vlhkosti, u kterého je možné nastavit, při jaké vlhkosti vzduchu se má sepnout. Rozmezí činí 60–100 % relativní vlhkost.

Pro výrobu krytu a vrtule byl použit kvalitní plast odolný proti UV. Díky nenápadnému designu můžete ventilátor umístit do jakékoliv koupelny, kuchyňky nebo kanceláře. Instalace je možná na strop i na stěnu.

Tichý ventilátor s hlučností pouhých 25 dB/3m (Zdroj: ventilatory.cz)
Tichý ventilátor s hlučností pouhých 25 dB/3m (Zdroj: ventilatory.cz)

Největší předností koupelnového ventilátoru je motor s kuličkovými ložisky, který může pracovat nepřetržitě. Životnost dosahuje až 40 000 h. Konstrukce modelu je vybavena plastovou zpětnou klapkou, která se postará, aby se odvětraný vzduch nevracel potrubím zpět. Při provozu nedochází k uvolňování fenolů z plastů do vzduchu.

Tichý ventilátor do komerčních prostor Dalap AP 100 QUIET

Axiální ventilátor Dalap AP 100 QUIET se instaluje do potrubí o průměru 100 mm. Pyšní se dvourychlostním motorem s pojistkou proti přehřátí a velice nízkou hladinou hluku, která dosahuje pouhých 29 dB/3m i při maximálním průtoku vzduchu 240 m3/h. Tento model je vhodný do prostorů s vysokými nároky na nízkou hladinu hluku. Patří mezi ně knihovny, konferenční sály nebo školní budovy.

Tichý ventilátor s dvourychlostním motorem (Zdroj: ventilatory.cz)
Tichý ventilátor s dvourychlostním motorem (Zdroj: ventilatory.cz)

O tichý chod bez vibrací se postará pevné upevnění motoru s oběžným kolem k tělu ventilátoru, které je zajištěno pomocí šroubů. Kromě toho je ventilátor pod plechovým tělem obalen minerální vatou, která snižuje hluk provozu.

Ventilátor Dalap AP 100 QUIET je možné instalovat do potrubního systému o maximální délce 8 m jak vertikálně, tak horizontálně.

Průmyslový ventilátor Dalap LIN 100 mini

Radiální ventilátor s třírychlostním motorem Dalap LIN 100 mini se pyšní při práci na nejnižší výkon hlučností pouze 33 dB/3m. Při vyšších stupních výkonu dosahuje hlučnost úrovně 36 a 44 dB/3m. Model je vhodný pro odvětrávání koupelen, kuchyní, restaurací, prodejen a dalších průmyslových provozů.

Radiální průmyslový ventilátor Dalap LIN mini o průměru 100 mm (Zdroj: ventilatory.cz)
Radiální průmyslový ventilátor Dalap LIN mini o průměru 100 mm (Zdroj: ventilatory.cz)

Díky vysokému statickému tlaku 340 Pa je ventilátor možné použít i pro odvětrávání přes delší potrubí. Jeho předností je vysoký výkon a nízký profil, díky kterému je jeho instalace možná i do menších podhledů. Kovové tělo je ošetřeno nástřikem polymerové barvy, která odolá povětrnostním podmínkám i oděru. Díky vysokému bezpečnostnímu stupni krytí IPX4 je ventilátor odolný také proti vodě.

Ventilátory značky Dalap se řadí mezi cenově dostupné modely, které se pyšní skvělým výkonem. Z hlediska poměru cena výkon proto patří mezi nejlepší na trhu.