Polykarbonátové skleníky, jejich typy, výhody a ceny Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Máte na zahradě starý skleník, který už dosluhuje a nebo naopak, nemáte vůbec žádný skleník a zvažujete, jaký „teplý domeček“ pro zeleninu a květiny vyberete? Pak by vaší pozornosti určitě neměl uniknout současný aktuální trend – polykarbonátové skleníky.

Charakteristika a typy polykarbonátových skleníků.

Z pohledu logiky či lingvistiky je termín „polykarbonátový skleník“ vlastně nesmysl, protože není ze skla, ale z polykarbonátu. Jde o termoplastický polymer s velmi dobrou tepelnou vodivostí, je výrazně odolný proti nárazu a také má výborné optické vlastnosti, propouštění světla může dosáhnout až 88%. Navíc je tento materiál 6 x lehčí a 200 x odolnější proti nárazu než sklo. Nejčastěji jsou skleníky vyrobeny z takzvaného dutinkového polykarbonátu, který je tvořen dvěma nebo více vrstvami průhledných folií, propojených tvrzenými přepážkami, díky nimž je materiál strukturován do dutinek.

Polykarbonátový skleník
Polykarbonátový skleník

Jaké jsou tedy konkrétní výhody polykarbonátových skleníků?

  • výborné termoizolační vlastnosti
  • vysoká propustnost světla
  • malá propustnost škodlivého UV záření
  • odolnost proti nárazu a poškození – krupobití, rána kamenem nebo míčem
  • relativně nízká hmotnost, která umožňuje případný přesun skleníku
  • velmi dobrá odolnost proti vysokým i nízkým teplotám – od -40°až do +120°
  • ve srovnání s klasickými, tedy skleněnými skleníky, nižší pořizovací cena

Jedinou nevýhodou skleníků z polykarbonátu je fakt, že není možné aplikovat na ně barvu kvůli zastínění. Tento drobný nedostatek je řešen instalací zastiňovacích sítí nebo rolet.

Polykarbonátový skleník
Polykarbonátový skleník

Polykarbonátové skleníky jsou na trhu k dispozici obvykle s třemi typy konstrukcí a to buď hliníkovou, nebo ocelovou nebo konstrukcí ze žárově pozinkovaného plechu.. Výhodou hliníkové konstrukce je především její lehkost, která umožňuje případný přesun skleníku podle potřeby nebo změn dispozice zahrady. Zmíněná lehkost je ovšem také nevýhodou, protože vyžaduje dobré ukotvení nebo stabilizaci k pevnému základu. Ocelová konstrukce je těžší a robustnější, je tedy i samonosně stabilní a lépe odolává povětrnostním vlivům. Konstrukce ze žárově pozinkovaného plechu patří k nejčastěji vyráběným a to zejména pro vysokou odolnost vůči povětrnostním vlivům.

Polykarbonátový skleník
Polykarbonátový skleník

Skleníky z polykarbonátu můžete dále vybírat podle konstrukce střechy, která může být sedlová nebo půlkulatá. Variabilní jsou samozřejmě také rozměry, při výběru pamatujte na dostatečnou výšku skleníku, tak, abyste v něm mohli chodit, tedy nejméně 2 metry. Dále se můžete rozhodovat podle typů dvířek, která mohou být buď klasická, zavěšená na pantech a otevíraná obvykle z venku, nebo dvířka posuvná, umístěná v liště s kolejničkami. K dispozici jsou skleníky s mnoha verzemi větracích systémů, s vytápěním, indikátory vzdušné vlhkosti – záleží jen na vašich představách a požadavcích, které u skleníku preferujete.

Polykarbonátový skleník
Polykarbonátový skleník

Jaké jsou ceny polykarbonátových skleníků?

Samozřejmě, že velkou roli při výběru skleníku hraje také pořizovací cena. Ty úplně nejlevnější typy skleníků lze pořídit už za 6 000 korun českých, to jsou ovšem skleníky malých rozměrů, vhodné do malých zahrad. Ceny za skleníky větší, zhruba se šířkou 2 metrů, délkou dva a půl metru a výškou 2 metrů, se pohybují v rozmezí od 9 tisíc do 15 tisíc korun. Ceny se pak zvyšují úměrně k rozměrů i vybavení skleníků – automatické větrání, samozavlažovací systémy a podobně. V prodeji jsou také skleníky v cenových relacích kolem 100 000 korun, ty už svými parametry patří do kategorie skleníků pro profesionály.

Zdroj: ČESKÉSTAVBY.cz, shutterstock.com

Montáž polykarbonátu
Montáž polykarbonátu