Poškodí vám osvětlení zdraví? III. díl Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Stále mnoho lidí považuje zahradní osvětlení za zbytečnost. Venkovní osvětlení plní hned dvě funkce - nejenom estetickou ale také bezpečnostní. Osvětlení podtrhne a zvýrazní krásu vaší zahrady a zároveň umožní bezpečný pohyb po do tmy zahalené zahradě.

S krásným letním počasím si chceme užívat teplé večery na čerstvém vzduchu na zahradě. Nikomu se nechce sedět pod širým nebem po tmě a tak na řadu přichází venkovní osvětlení.
  • Venkovní osvětlení má estetický charakter.
  • Prodlouží pobyt na zahradě i po setmění.
  • Osvětlením zabráníte úrazům.
  • Zabezpečíte zahradu proti nevítaným hostům.
Jaký typ venkovního osvětlení zvolit?

U zahrad je potřeba plánovat osvětlení s větším rozmyslem, než je tomu u lodžií nebo balkónů, kde stačí přenosný typ. Volba zahradního osvětlení se řídí v prvé řadě podle účelnosti. Všechna venkovní, tedy exteriérová světla mají za úkol osvětlit venkovní komunikace, zeleň a také konkrétní stavbu. Na našem trhu jsou k dostání tyto typy světel:


• sloupkové svítidlo,
• nástěnná lampa,
• přisazené světlo,
• zemní osvětlení.

Výška sloupkového svítidla se pohybuje od 40 do 120 centimetrů a slouží k osvětlení cest nebo pro nasvícení zeleně. Nástěnné lampy se využívají stejně jako sloupková svítidla. Zapuštěny jsou ve stěnách do úrovně očí a dobře poslouží při osvětlení schodů.

Do stejné výšky a ještě o trochu výše se pak instalují světla přisazená. Horní okraj zemního osvětlení je v jedné rovině se zemí nebo jen minimálně nad terénem vystupuje. Využití zemního osvětlení je opravdu všestranné.

Pro ideální světelný výsledek je vhodné všechny typy kombinovat. Obecně platí, že lampy by měly vždy osvětlovat komunikace a zajistit tak bezpečnost uživatelů. Osvětlení instalujte vždy s výhledem do budoucnosti. Na paměti mějte konečnou výšku stromů a keřů v zahradě a její celkový vzhled.

Pokud máte na své zahradě například jezírko nebo bazén, neměli byste zapomínat ani na jeho osvětlení. Osvětlení takového místa má opět především úkol bezpečnostní. Navíc plovoucí či ponorné vodní osvětlení dokáže s vodní hladinou úplné zázraky (trendem se stalo osvětlení s barevnými terčíky, které vytvoří různobarevné efekty). Výběr osvětlení by měl být v souladu s celkovým charakterem zahrady. Vždy si uvědomte typ zahrady a podle toho pak vybírejte daný typ osvětlení:
  • Nezapomínejte na osvětlení lodžií a balkónů.
  • Osvětlení jezírka nebo bazénu není jen estetickou záležitostí, ale také bezpečnostní.
  • Lampu, která má za úkol svítit od setmění až po rozednění je dobré vybavit úsporným zdrojem světla. Nezatížíte tolik rodinný rozpočet.

Jak poznám kvalitu osvětlení?


Kvalitu určuje materiál. Nejméně odolné vůči povětrnostním vlivům bývají plasty a podobně křehké materiály. Naopak ideální jsou kovy jako je hliník, nerez ale také sklo a některé odolné dřeviny jako teak.
Všechny venkovní lampy musí být označeny symbolem IP pro užití pod širým nebem. Čím je hodnota IP vyšší, tím je vhodnost použití pod širým nebem větší. IP 42 – tak jsou označeny výrobky odolné vůči atmosférické vlhkosti, IP 55 označuje odolnost proti šikmo stříkající vodě a výrobky odolné proti tekoucí vodě jsou označovány symbolem IP 65 a výše.

Jestliže řešíte problém s přívodem elektřiny, tak můžete zřídit příležitostné osvětlení. Na výběr máte z lamp s dlouhým kabelem, který vám umožní zavěsit světlo například na větev stromu či pergolu. K mání jsou také sloupkové svítidla zakončená ostrým hrotem, který se zabodne do země.

Svítit nepřetržitě není nutné. Stačí si vybrat některý ze speciálních spínačů. Existují tři základní možnosti:

1. Čidlo reagující na pohyb – to nás upozorní na každého návštěvníka, vítaného i nevítaného, který se zrovna na zahradě objeví.

2. Časově programovatelný spínač – díky němu přesně nastavíte dobu svitu.

3. Čidlo reagující na tmu a jas – čidlo rozsvítí žárovku vždy, jakmile se setmí a zase ji zhasne když začne svítat.
V příštím díle u venkovního osvětlení ještě zůstaneme. Řeč bude o typech zdrojů.

Výběr osvětlení podle:


• kvality materiálu,

• hodnoty IP, která označuje vhodnost použití pod širým nebem (čím je hodnota IP vyšší, tím je výrobek pro umístění pod širým nebem vhodnější),

• ideální jsou lampy s možností snadné výměny světelného zdroje