HS portál nabízí bezbariérový přístup na terasu (Zdroj: Oknostyl) Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Pokud stavíte nebo rekonstruujete dům se zahradou, určitě se těšíte, až budete moct vyjít ráno se šálkem kávy a večer se sklenkou vína z kuchyně, ložnice nebo obýváku přímo na terasu. Moderním a praktickým způsobem, jak propojit interiér s exteriérem, jsou posuvné dveře, tzv. portály. A i když chápeme, že při pohledu na ceník portálů vám představa moderního a pohodlného přístupu na balkon nebo terasu trošku zešedne, důvodem proč nad posuvnými dveřmi přemýšlet, rozhodně není jen design.

Proč investovat do posuvných dveří?

  • Posuvné dveře se dodávají ve velkých rozměrech, díky čemuž interiér krásně prosvětlí a v chladných měsících za slunečného počasí pomohou s vyhřátím (velké prosklené stěny orientované na jih jsou typické pro pasivní domy).
  • Portál v pokoji nijak nepřekáží, využijete i prostor u dveří.
  • Nabídnou velké výhledy do zahrady, opticky krásně propojí interiér s exteriérem.
  • Zajistí komfortní přístup na terasu nebo balkon.
  • Při průvanu nehrozí samovolné zavření.
  • Umí nabídnout jedinečná architektonická řešení.

Jaké typy jsou na výběr?

Posuvně-sklopné dveře neboli PSK portál

Cenově nejdostupnějším jsou posuvně-sklopné dveře, které vychází ze standardních okenních systémů. Jejich izolační vlastnosti jsou srovnatelné s klasickým oknem a jako jediné posuvné terasové dveře se mohou vyklopit do ventilační polohy. PSK portály mají celoobvodový rám, což znamená, že se konstrukčně podobají klasickým balkonovým dveřím a nemají tedy bezbariérový práh. Otevírání je dvoukrokové, po otočení klikou nejprve dveře přitáhnete k sobě a potom odsunete do boku.

Kam se hodí? 

Především do menších otvorů (do 2,5 metru), kde nevadí, že vstup nebude bezbariérový. V případě, že byste uvažovali o větší ploše, doporučujeme pro křídlo o šířce nad jeden metr osazení tzv. automatickým kováním, které výrazně zjednodušuje ovládání. PSK portál je dobrým kompromisem mezi levnějšími balkonovými dveřmi a dražším HS portálem.

PSK portál VEKA v zajímavém metalizovaném provedení (Zdroj: Oknostyl)
PSK portál VEKA v zajímavém metalizovaném provedení (Zdroj: Oknostyl)

Zdvižně-posuvné dveře neboli HS portál

Největší předností HS portálu (označovaný i jako HST portál) je takřka nulový práh, vytváření velkých prosklených ploch (s minimální plochou sklodělících příček pro nerušené výhledy) a snadné ovládání – pouze otočíte klikou a zatáhnete do strany. Izolační vlastnosti záleží na použitém profilovém systému, na trhu jsou dnes již HS portály, které vyhovují i normám pro pasivní domy. Kvůli bezbariérovému prahu a hmotnosti křídel je dvojnásob důležitá precizní montáž. V porovnání s PSK portálem o stejném rozměru jsou HS portály dražší i o několik desítek tisíc korun (samozřejmě záleží na typu profilového systému, materiálu a kování).

Kam se hodí? 

HS portál je ideální do velkých stavebních otvorů a do míst, kde je nutný bezbariérový vstup. Jako jediný z posuvných systémů je možné ho osadit motory a otevírat dálkovým ovládáním.

HS portál krásně propojí interiér s exteriérem (Zdroj: Oknostyl)
HS portál krásně propojí interiér s exteriérem (Zdroj: Oknostyl)
Největší předností HS portálu je bezbariérový přístup a vytváření velkých prosklených ploch (Zdroj: Oknostyl)
Největší předností HS portálu je bezbariérový přístup a vytváření velkých prosklených ploch (Zdroj: Oknostyl)

Gealan Smoovio

Zajímavým a inovativním řešením je systém Gealan Smoovio, který v sobě spojuje výhody PSK portálů a HS portálů. Obdobně jako PSK portál velmi dobře izoluje a přitom se snadno ovládá podobně jako HS portál. Jedinou nevýhodou v porovnání s HS portálem jsou menší maximální rozměry dveří a vyšší konstrukční výška prahu, která je nutná z důvodu vytvoření polodrážky pro dokonalé přitlačení celoobvodového těsnění. Cenově může být i o zhruba 40 % levnější než srovnatelný HS portál.

Kam se hodí? 

Do menších stavebních otvorů, kde nevadí, že vstup nebude zcela bezbariérový. Je kompromisem mezi levnějším PSK portálem a dražším HS portálem.

Gealan Smoovio je kompromisem mezi levnějším PSK portálem a dražším HS portálem (Zdroj: Oknostyl)
Gealan Smoovio je kompromisem mezi levnějším PSK portálem a dražším HS portálem (Zdroj: Oknostyl)

FS portál

FS portál umožňuje jako jediný z posuvných portálů otevření téměř celého prostoru, protože křídla se na sebe skládají na principu harmoniky. Může být zkonstruován s celoobvodovým rámem i nízkým či bezbariérovým prahem, což jej předurčuje pro velmi široké využití v architektuře a současně dovoluje samotnou konstrukcí ovlivňovat výsledné izolační vlastnosti portálu v závislosti na preferovaných vlastnostech.

Kam se hodí? 

Je ideální do zimních zahrad, do přístřešku pro bazén a do míst, kde je žádoucí mít otevřenou co největší plochu, ale směle obstojí i jako plnohodnotné terasové dveře v obytných prostorech. 

FS portál je oblíbeným řešením do zimních zahrad (Zdroj: Oknostyl)
FS portál je oblíbeným řešením do zimních zahrad (Zdroj: Oknostyl)

Potřebovali byste se ohledně posuvných terasových dveří ještě na něco zeptat? Firma OKNOSTYL dodává všechny čtyři typy a její pracovníci vám rádi poradí. Navíc portály si můžete osobně vyzkoušet v showroomu v Kuřimi nedaleko od Brna.

OKNOSTYL group s.r.o. Poslat poptávku