Posviťme si na italský design Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky Společnost ETNA přišla již v roce 1994 na trh s výhradním zastoupením firmy iGuzzini pro Českou republiku. Značku iGuzzini nese osvětlení, které převážně na italském trhu zaujímá vedoucí postavení. Posláním společnosti je studium světla a jeho interpretace pomocí vazby s architekturou prostřednictvím průmyslového designu.
V dnešním článku vám představíme několik typů osvětlení iGuzzini spolu s jejich jedinečnými vlastnostmi.

Společnost při vývoji svých jedinečných produktů bere v úvahu nejrůznější výzkumy, které prokázaly, že světlo:
  • zmírňuje sezónní deprese
  • ovlivňuje délku a kvalitu našeho spánku
  • zlepšuje výkon u zaměstnanců pracujících ve směnném provozu
  • ovlivňuje zvýšení přírůstku váhy u nedonošených dětí
  • slučuje cyklus spánek/aktivita u pacientů s Alzheimerovou chorobou
  • reguluje hladinu melatoninu, který omezuje růst prsního nádoru
  • má přímý vliv na korové aktivity mozku
Výrobní koncepce je rozdělena do dvou základních systémů osvětlení: pro interiéry a exteriéry.
Foto ETNA ČB s.r.o. - návrh, dodávka, montáž osvětlení
Foto ETNA ČB s.r.o. - návrh, dodávka, montáž osvětlení
Systémy osvětlení pro interiér
Při vývoji jsou kombinovány světelné zdroje s různými teplotami chromatičnosti (barevná jakost světla) a nejrůznějšími výkony tak, aby bylo dosaženo vysokých hladin osvětlenosti, aby bylo možno regulovat intenzitu osvětlení a změnu směru dopadajícího světla.
Výrobky iGuzzi jsou jedny z prvních, které patří mezi biodynamické osvětlení. Prvním systémem je SIVRA, který je určeny pro montáž do podhledových stropů. Svítidla tohoto systému jsou osazena analogovými stmívatelnými předřadníky. Vybírat lze z malého či velkého provedení. Připojují se přes řídící jednotku k ovládajícímu panelu, který umožňuje programování a ovládání maximálně 16 svítidel.
Systém SIVRA COMPACT má jednodušší provedení i tvar a lze jej snadno namontovat do stropních podhledů ze sádrokartonu či modulu. Díky možnosti vertikální instalace lze pomocí těchto svítidel vytvářet svítící stěny a „umělá okna“.

Dalším systémem je řada svítidel LIGHT AIR. Svítidla tohoto systému jsou přímo nebo nepřímo zavěšována do prostor bez podhledů. Vyrábějí se v provedení s parabolickou mřížkou pro osvětlení pracovišť s monitory a v provedení s rozptylným krytem pro celkové osvětlení prostoru.
Novinkou je systém LIGHT EQUALIZER, jehož čistý design je naprosto jedinečný. Je dodáván s čipovými kartami s osobním nastavením, ruční regulací teploty, chromatičnosti a intenzity osvětlení.

Mezi další produkty patří nejrůznější lišty na malé a síťové napětí, nástěnná a podhledová svítidla, stropní a stojanová svítidla, svítidla pro osvětlení zrcadel, pro orientační a nouzové osvětlené, svítidla pro světelné efekty, zářivkové systém pro veřejný sektor a další. Určitě je z čeho vybírat. Důraz je kladen na jednoduché prvky a čisté průmyslové linie.
Foto ETNA ČB s.r.o. - návrh, dodávka, montáž osvětlení
Foto ETNA ČB s.r.o. - návrh, dodávka, montáž osvětlení

Svítidla pro exteriéry
Svítidla iGuzzini mají tři výrazné charakteristické rysy: účelnost, design a inovaci. V oblasti venkovních svítidel byly představeny řady: Ledplus, iWay a iRoad. Řada Ledpus odkrývá možnosti využití zápustných svítidel a je založena na využití světelných zdrojů – svítících diod. Slouží jako navigační ukazatel pro chodce.

Vyrábějí se v provedení:
  • celoskleněná provedení bez přesahu - dokonale splývají s povrchem a netvoří tak žádnou překážku pro chodce a tělesně postižené osoby, kteří by mohli mít s takto drobnými překážkami při chůzi problémy
  • celoskleněná provedení s přesahem - jsou určena především pro montáž do stěn a pro vyznačení komunikací v kancelářích, letištích, kinech, divadlech a hotelech.
Provádějí se v kruhovém, čtvercovém nebo lineárním tvaru. Jejich obrovskou výhodou je bezúdržbovost.

U sloupkových světel řady iWay je kladen důraz na orientační funkci. Tato svítidla jsou určena pro vyznačování cest pro pěší, upozorňují na překážky a vymezují komunikační hranice. Cílem je osvětlit co největší část požadovaného úseku a omezit možné oslnění. Vyrábějí se v kruhovém nebo čtvercovém průřezu ve dvou výškách 620 a 1100 mm s různými typy optických rozměrů. Z hlediska tvaru je hlavní inovací velmi čistý tvar, který je dán tím, že nejsou viditelné žádné spojovací šrouby.

Svítidla iRoad jsou určena pro osvětlování silničních komunikací, pěších zón, náměstí, parků a obytných čtvrtí. Vyrábějí se dvěma typy optických systémů: asymetrickou optikou, které mají maximální svítivost v úhlu 45° a silniční. Svítidla lze upevnit na vrchol nebo na střední část stožáru nebo na fasády budov.

Pokud vás okouzlil italský design svítidel, máte jistotu, že jdou čisté průmyslové linie ruku v ruce s kvalitou.
Foto ETNA ČB s.r.o. - návrh, dodávka, montáž osvětlení
Foto ETNA ČB s.r.o. - návrh, dodávka, montáž osvětlení
ETNA spol. s r. o. Poslat poptávku