Při vytyčování sítí se poraďte s odborníky! Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Na jihu Čech se zabývá vytyčováním i mapováním sítí například českobudějovická společnost Montela, která má mnohaleté zkušenosti a dokáže třeba i pro města zajistit zmapování několika kilometrového vedení veřejného osvětlení a jeho následné digitální zpracování.

´Máme speciální, nejmodernější vyhledávací techniku od firmy Radeton, konkrétně vyhledávač kabelové sítě RD 4000. Zařízení pracuje v podstatě na principu vysílání a přijímání různé délky frekvenčních vln. I díky němu dokážeme zjistit také poruchu na několika setmetrovém vedení přesně na metr,´ vysvětlil Radek Ježek, vedoucí výstavby kabelových sítí ve společnosti Montela, která například vytyčuje i kabely pro O2, tedy pro většinu telefonických sítí.

´Nejenže máme možnost získat mapy a pracujeme s nejmodernější technikou, ale samozřejmě je důležitá i zkušenost našich zaměstnanců, kteří po letech praxe často dokážou odhadnout, kudy by přípojky nebo kabely mohly vést,´ podotkl Ježek.
FOTO: Montela
FOTO: Montela
Zdůraznil, že rozhodně neradí soukromým stavebníkům ani stavařům, aby kopali u domů bez důkladného předběžného zmapování sítí. ´Může to být i velmi nebezpečné. Velice nebezpečný je zemní plyn, při jehož porušení může dojít k neštěstí. Podobné je to například i u vysokého a nízkého napětí. Nepřipravený zásah do země však může porušit i telekomunikační sítě, vodovodní řády nebo například teplovody či ropovody. Tím vznikají naprosto zbytečné škody, po kterých následují případné sankce,´ doplnil Ježek.
FOTO: Montela
FOTO: Montela