Přírodní linoleum, korkovou, nebo kaučukovou podlahu? Zobrazit fotky zobrazit 19 fotek

S výjimkou broušených anhydritových povrchů a nátěrů tradičního betonu podlahy vyžadují podlahovou krytinu, aby byla chůze po nich příjemná, v bytě se neprášilo a aby bylo možné podlahu co nejsnáze udržovat čistou. Nejoblíbenější jsou podlahy plovoucí laminátové či dřevěné a masivní dřevěné parkety. Kdo si chce připlatit a získat ještě pohlednější, trvanlivější, ale hlavně exotický materiál, pořídí si podlahu z exotických dřevin. Ovšem nabízené jsou i materiály, které v sobě nesou nádech exotiky a přitom nejde o podlahy dřevěné – podlahy kaučukové, korkové a přírodní linoleum, které obsahuje kromě jiného korkovou moučku.

Přírodní linoleum

Přírodní linoleum je známou podlahovou krytinou s již 150 let trvající tradicí. Název je odvozen z latinských slov linum (len) a oleum (olej). Technologie výroby linolea se přitom dodnes nezněnila, jde stále o čistě přírodní materiál. Linoleum obsahuje lněný olej, vápenec, korkovou moučku, přírodní pryskyřici, dřevitou močku, pigmenty a jutu. Juta je podkladovou vrstvou linolea. Linoleum je dostatečně odolné a také trvanlivé, je antistatické a působí antibakteriálně. Ovšem odolává i ohni - nevznítí se. Jeho nevýhodou jsou citlivé reakce na světlo, kdy se zakryté části podlahy jeví jako tmavší, na světle linoleum světlá. Ovšem když zakryté části odkryjete, barevnost povrchu se postupně srovná.

Linoleum je svými přírodními surovinami ekologickým materiálem, ovšem je i velice trvanlivé. Linoleum můžeme použít i v silně zatěžovaných prostorách, například v kuchyni - odolává opotřebení i vysokým teplotám. Probarvená vrstva linolea dosahuje až na podkladovou jutu, proto tomuto materiálu neublíží ani silně nešetrné zacházení.
Linoleum je prodávané ve čtvercích či v rolích a dokonce i v podobě plovoucí podlahy se zámkem, čímž je zjednodušena pokládka. 

Čištění linolea

Linoleum je na rozdíl od svého umělého konkurenta (PVC) přírodní materiál, který reaguje citlivě na světlo, teplo a vlhkost. Linoleum se ošetřuje emulzí, která chrání jeho povrch před ulpíváním nečistot. Běžně lze linoleum čistit pouze přípravky PH-neutrálními, vlhkou, nebo suchou cestou. Pokud chceme linoleum renovovat, je vždy nutná konzultace s odborníkem. Životnost linolea, která je jinak značná, může být negativně ovlivněna neodbornou údržbou, ale i nevhodným zajištěním provozních podmínek.
Pokládka linolea
Pokládka linolea
Položené linoleum
Položené linoleum
Výběr linolea
Výběr linolea
Výběr linolea
Výběr linolea
Výběr linolea
Výběr linolea

Korková podlaha

Korkové podlahy mají výborné fyzikální a mechanické vlastnosti. Korek je velmi odolný vůči vlhkosti, vyzařuje vlastní teplo, tlumí kročejový hluk a je antistatický. Navíc je vhodný pro alergiky. Korkové podlahoviny se buďto lepí celoplošně v podobě dlaždic, nebo jsou nabízené jako plovoucí podlahy. Korkové dlaždice k celoplošnému lepení můžeme ještě dále rozdělit na masivní a sendvičové.

Masivní korkové dlaždice jsou jednotným materiálem v celé struktuře korkové hmoty. Mohou být složené spojením jednotlivých granulí korkové hmoty pojivy (potom hovoříme o aglomerovaném materiálu).

Sendvičové korkové dlaždice jsou spojením dvou materiálových vrstev ve své struktuře. Základ představuje nosná vrstva z granulovaného korku (korkové jádro). Jádro je spojeno pojidlem s tenkou dekorativní korkovou vrstvou - korkovou dýhou (často v tloušťce 0,6 - 1,0 mm). Korková dýha určuje finální vzhled podlahy.

Korkové podlahoviny vyžadují kvalitní podklad a pokud je to tedy třeba, použijeme kvalitní nivelační stěrku. Ovšem i nezapáchající disperzní lepidla, špičkové laky na vodní bázi a šetrné ošetřující prostředky.

Čištění korkové podlahy

U korkové podlahy je třeba dbát na vhodné teploty, vlhkost a způsoby údržby. Nedoporučuje se zakrývat korkové podlahy kusovými koberci, jelikož plocha pod nimi ztmavne. Po nalepení korkových dlaždic je nutné nechat korek v klidu po dobu cca 7 dní (kvůli kontaktním lepidlům) a poté až provést povrchovou úpravu. Korek lze lakovat a vrstvu laku je vhodné po čase obnovit (jednou za 3 až 7 let). Vždy záleží na frekvenci pohybu a místě užití. Jemným brusným papírem se zdrsní povrch a nanese finální vrstva laku. Čistící prostředky používáme zásadně neagresivní, čistíme mokrou i suchou cestou, stejně jako třeba lakované parkety.
Korková podlaha
Korková podlaha
Korková podlaha
Korková podlaha
Korková podlaha
Korková podlaha
Korková podlaha
Korková podlaha
Korkové duby
Korkové duby

Kaučuková podlaha

K výrobě kaučukových podlahovin se používá syntetický nebo přírodní kaučuk. Ten získáváme přímo ze stromů, ale dnes již většinou z vedlejších ropných produktů. Čím vyšší je obsah kaučuku v podlahovině, tím lepší jsou její vlastnosti. Je odolná vůči tlaku, elastická a pružná. Tyto vlastnosti jsou velmi příjemné pro dlouhé stání i chůzi, ale i pro sportování. Kaučukové podlahy jsou velice kvalitní, ale poměrně drahé. Jsou dokonale pružné a elastické - ideální do veřejných a sportovních prostor. Na povrchu nezůstávají vrypy. Materiál má navíc i výbornou protipožární odolnost.
Při zahřívání kaučuku do vysokých teplot se přidávají vždy jen přísady bez emisí a na přírodní bázi, díky kterým získáváme nezaměnitelné fyzikální vlastnosti kaučukové krytiny. A vždy jde o příměsi bez obsahu PVC. Kaučuková podlaha je též odolná vůči chemikáliím a je rozměrově stálá. Při případném hoření jsou navíc nízké emise toxických látek. Proto se tento materiál hojně volí v obchodních domech, na podlahy únikových cest a podobně.

Čištění kaučukové podlahy

Povrch některých kaučukových krytin je minimálně porézní, proto se na něm neusazují nečistoty. Výrazně je tak usnadněna údržba a dochází k úsporám čistících prostředků. Postupně se proto vyrovnávají poměrně vysoké pořizovací náklady. Nová krytina je z výroby opatřena ochrannou vrstvou, která zabraňuje klouzání při pokládce a ulehčuje manipulaci. Tato vrstva se po položení podlahy důkladně omyje, povrch se vyčistí a ošetří. Kaučukové podlahy čistíme nejlépe suchou cestou, nebo je vytíráme vodou s přídavkem doporučeného čistidla.
Kaučuková podlaha
Kaučuková podlaha
Kaučuková podlaha
Kaučuková podlaha
Kaučuková podlaha
Kaučuková podlaha
Kaučuková podlaha
Kaučuková podlaha
Kaučuková podlaha
Kaučuková podlaha
Kaučuková podlaha
Kaučuková podlaha
Kaučuková podlaha
Kaučuková podlaha
Prastarý způsob sběru přírodního kaučuku
Prastarý způsob sběru přírodního kaučuku
Podlahy Žižka s.r.o. Poslat poptávku