Proč domy vlhnou a jak určit příčinu? Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky

Trápí vás vlhkost zdí na svém domě a kladete si otázku, proč tomu tak je, když nejbližší rybník je na hony daleko?  Pořídili jste svému domu „nový kabátek“ a nyní sledujete, jak se od spodu objevují mapy a výkvěty solí? U okna se objevila z ničeho nic plíseň? Jedno víme jistě – musíme něco udělat a vlhkosti zamezit. Ale jak zjistit příčinu, proč dům vlhne? Pro stanovení nejefektivnějšího řešení v boji proti nežádoucí vlhkosti je důležitá správná diagnostika problému daného objektu.

Obraťte se na odborníky, kteří vám poradí a pomohou

V první řadě se obraťte na odbornou sanační firmu a kontaktujte odborníka, který ve Vašem objektu provede stavebně-technický průzkum, zjistí možnou příčinu vlhkosti, navrhne optimální řešení problému a nejlepší sanační metodu. Sanační technik zjistí stav a strukturu stavební konstrukce, prověří stav a funkčnost již provedených hydroizolací, zjistit případné změny, které byly na objektu provedeny (vytápěcí systém, výměna oken…) nebo změny v okolí objektu (terénní úpravy, přestavby sousedních objektů, zvýšení komunikace…). Tyto informace jsou klíčové pro definici problému.
Stejně důležité, jako zjištění informací o možných příčinách vlhnutí zdiva, je také diagnostika pro stanovení vlhkosti zdiva a míry zasolení stavebních konstrukcí. Základním smyslem tohoto stavebně-technického průzkumu je zjištění druhu vody, která do objektu vniká, a způsobu jak a kudy se do stavební konstrukce dostává. Po vyhodnocení těchto vlivů navrhne sanační technik vhodnou sanační metodu.
Sanace a odstranění vlhkosti
Sanace a odstranění vlhkosti

Vlivů na vlhnutí objektu je mnoho

Déšť, poškození vodovodního potrubí a kanalizace, jsou častou příčinou navlhnutí stavebních materiálů. Nemusí to být jen obávané prasknutí vodovodního potrubí, ze kterého většinou unikne velké množství vody, může to být např. i poškozené těsnění v odpadním potrubí, chybná vodovodní instalace, prasklá přívodní či odtoková hadice pračky nebo myčky nádobí, netěsné spárování např. okolo vany či ve sprše. Voda má prostě mnoho možností, jak opustit svoji předpokládanou cestu.
Škody způsobené vodou se musí odstranit rychle a bezpodmínečně odborně, aby se zabránilo následným vysokým nákladům, a samozřejmě nikdo se nechce vystavovat zdravotním potížím spojených s tvorbou nežádoucích, zdraví škodlivých plísní a možnými následnými alergiemi.
Vysoušení zdiva
Vysoušení zdiva

Průvodní příznaky vlhkosti objektu

  • Vzlínající vlhkost se projevuje vlhkostní mapou šířící se odspodu s konstantní hranicí, kde pozorujeme krystalizaci solí.
  • Boční průnik vlhkosti se vyznačuje celoplošně vlhkou stěnou s destrukcí povrchu po celé zasažené ploše.
  • Lokální vlhká místa mohou mít za příčinu porouchanou instalaci vody ve zdech.
  • Proměnlivé vlhkostní skvrny jsou znakem zatékání vody do objektu
  • Lokální vlhkostní mapy s výskytem tmavých plísní značí na kondenzační vlhkost
Zdroj: www.mibag.cz
MIBAG Sanace spol. s r.o Poslat poptávku