Proč je důležitá úprava podkladu nové podlahy Zobrazit fotky zobrazit 6 fotek

Špatně provedená příprava podkladu nové podlahy je vlastně vůbec nejčastějším problémem při pokládce podlahových krytin. A pokud zanedbáme podklad u podlahoviny, která je na jeho kvalitu opravdu náročná (např. linoleum), zkopíruje se nerovnost podkladu do samotné krytiny a ta v daném místě nakonec praskne, čímž je trvale znehodnocena.

Stejně jako linolea jsou na podklad náročné i vinylové podlahy (podlahy z PVC). Ovšem rovný, pevný, soudržný, nedrolivý, hladký a suchý povrch bez prasklin, kamínků, důlků a vlnek je dobrý pro jakoukoli podlahovinu, byť tyto materiály nekopírují drobné nerovnosti. A co víc – podklad by měl vydržet alespoň tak dlouho, jako samotná podlahová krytina. Úprava podkladu pod novou podlahovou krytinou má opravdu zásadní technické opodstatnění.

Pokud se investor pokouší ušetřit právě na přípravě podkladu, vyrostou náklady na opravu opravdu hodně vysoko. Podlahovou krytinu je třeba sejmout a vyhodit, podlahu vybrousit až na původní podklad a ten opravit znovu. Proč to raději neudělat pořádně napoprvé? A pozor – existuje ještě jedno sofistikované řešení. Můžeme na původní podklad po méně náročné úpravě položit OSB desky či sádrokartonovou podlahu. Dosáhneme naprosté rovinnosti podkladu mnohem snáze a rychleji a též trvanlivost těchto materiálů je značná, pokud se zrovna nerozhodneme pro toto řešení do vlhkých prostor. 
Aplikace stěrky
Aplikace stěrky
Praskliny v betonu
Praskliny v betonu
Oprava povrchu
Oprava povrchu

Použití nivelační stěrky

Pokud si pořídíme levnou stěrku, bude náročnější příprava podkladu před její aplikací. Dražší stěrky naopak obsahují příměsi schopné udržet materiál v podkladu, aniž by popraskaly. Určitě však pro žádnou ze stěrek neplatí, že by stěrku stačilo pouze „vylít“ a zarovnat. Nivelační stěrky se aplikují třemi různými způsoby, které se liší cenou i výsledkem. Za prvé je podklad pouze vyhlazen, nedosáhneme tak ale jeho rovinatosti, za druhé je částečně srovnán (částečně se srovnají rozdíly mezi vyššími a nižšími místy podlahy) a za třetí je skutečně vyrovnán podle platných norem (ČSN 74 4505).

V prvním případě se pouze zahlazují tenčí vrstvou stěrky drobnější dírky, trhliny a výstupky, čímž sice dosáhneme rovného povrchu, ovšem nikoli rovinatého. Proto je tato metoda doporučována pouze pro rovné podlahy (např. anhydritové, navíc není vhodné pokládat linoleum či vinylovou podlahu přímo na anhydrit). Výhodou tohoto řešení jsou nízké náklady.

Při částečném vyrovnání podkladu povrch vyhladíme a zároveň částečně vykompenzujeme rozdíly mezi výše a níže položenými místy podlahy. Jestliže je však podklad celý nakloněný, nakloněna bude i výsledná podlaha.

Při dokonalém vyrovnání podkladu podle norem (ČSN 74 4505) se pouštíme do nejnáročnějšího a nejdražšího postupu, ovšem výsledek bude opravdu perfektní. K výpočtu potřebného množství nivelační stěrky však potřebujeme profesionální vybavení a zkušenosti. 
Aplikace stěrky
Aplikace stěrky

Použití OSB desek

Při použití OSB desek sice dosáhneme dokonale rovného podkladu, jako problém se však ukážou spoje mezi deskami, které se mohou právě na linoleu a vinylové podlaze časem vykreslit. Pro jiné podlahové krytiny to však nepředstavuje problém, pokud se desky ve spojích nehýbají.

Obecné požadavky na kvalitní podklad podle ČSN 74 4505

Největší odchylky v rovinatosti podlahy jsou pod nášlapnou vrstvou 2 mm/2 m pro podlahy plastové, pryžové, textilní, laminátové, mozaikové parkety a keramické dlaždice ukládané do tenkovrstvého lepidla. Tyto odchylky změříme dvoumetrovou latí či vodováhou. Pro dřevěné podlahy jsou to 4mm/2m.

Od podlah je též požadována odolnost vůči prostému tlaku, který je vyvolán statickým zatížením a provozem. Čili jak jsme již zmínili výše, podklad pod nášlapnou vrstvou musí být pevný, soudržný, suchý, čistý a bez trhlin. Samozřejmě musí být nejprve očištěn od zbytků starých podlahovin a lepidel. Poté povrch důkladně zameteme a vysajeme, změříme dvoumetrovou vodováhou nerovnosti a celkovou rovinu a poté až začneme se sanací. Nejprve se vždy aplikuje penetrace, poté se srovnají trhliny, důlky a jiné nerovnosti a nakonec až aplikujeme stěrku na celý povrch. 
Penetrace
Penetrace
Podlahářství - Václav Horkel Poslat poptávku