Proč používat při krájení potravin dřevěná prkénka Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek

Určitě už jste narazili na plastová prkénka určená ke krájení potravin. Jsou hygieničtější než ta dřevěná? Proč jimi dřevěná prkénka nahrazujeme? Dřevo se skutečně může na první pohled jevit pro účel krájení potravin jako špatná volba, kdy se mohou potraviny dostat do kontaktu s bakteriemi. Pravdou je ale opak. Obzvláště suché dřevo je pro bakterie krajně nevhodné prostředí k životu ve srovnání s ostatními materiály používanými k výrobě kuchyňského náčiní.

Nepříliš zpochybňované předpoklady, že bakterie dokážou lépe přežít spíše na dřevu než na plastu, byly již ověřovány a ze srovnání vyšla vítězně právě prkénka dřevěná, na kterých do tří minut po kontaminaci zahyne 99,9% bakterií, zatímco plastová nevykazovala žádný úhyn bakterií.

Jediným vysvětlením bylo, že dřevo obsahuje nějakou látku, která bakterie zabíjí. Faktem nicméně je, že dřevo po namočení i při znečištění „pracuje“, mění svou strukturu, podle teploty se roztahuje a smršťuje,což může mít na existenci mikroorganismů vliv. Kromě toho je zářez nožem či jiným ostrým nástrojem do plastu „užší“ než do dřeva a pozůstatky krájeného jídla se z takových štěrbin hůře vymývají. A právě zářezy jsou pak živnou půdou pro bakterie.

Volba dřeva jako materiálu pro porcování masa má historickou logiku. Podstatným argumentem pro dřevo byla nutnost mít masivní, ale přitom poddajný materiál. Maso se porcovalo širokými sekerami i s kostmi, takže bylo nutné mít pod ním dostatečně hutný a pevný podklad. Čili současná dřevěná prkénka jsou vlastně pokračováním tradice.

Vyrábí se též prkénka skleněná a mramorová, ovšem jejich značnou nevýhodou je tvrdost – nože či jiné ostré nástroje se při stálém kontaktu s takovou podložkou tupí. 
Kuchyňské prkénko
Kuchyňské prkénko
Kuchyňská prkénka
Kuchyňská prkénka

Dřevěné prkénko malé, středně velké a velké

Malé kuchyňské prkénko má velmi praktické rozměry 30 x 20 cm (cca velikost A4) a výšku 3,5cm. Dobře se s ním manipuluje, snadno se omývá i skladuje. Středně velké prkénko má rozměry 32,5 x 22,5 cm a výšku 6 cm, přičemž bude na kuchyňské lince jistě nepřehlédnutelné. A velké kuchyňské prkénko má rozměry 65 x 40 cm s výškou 6 cm. Dejte si k sobě dva sešity formátu A4 a máte tento formát. Prkénka jsou vyráběna ručně v truhlářské dílně z bukového dřeva. Bukové hranoly jsou lepené výhradně vodě odolným lepidlem stupně D4, které je schválené pro lepení dřeva přicházejícího do styku s potravinami.

Prkénka jsou balena do ochranné bublinkové fólie s vyztuženými rohy. Přeprava při objednávce přes internet je zajišťována Českou poštou balíkem do ruky a s platbou dobírkou. Cena za poštovné a balné je stanovena na 150 Kč.

Malé prkénko pořídíte za 990 korun včetně DPH, středně velké za 1290 korun a velké za 1990 korun.

Získat též můžete prkénko s věnováním. Grafický návrh věnování získáte ke korentuře a odsouhlasení. Cena za zhotovení věnování je 250 Kč. Na prkénku též může být firemní logo, za což zaplatíte 250 Kč do 5 kusů. 
Dřevěné prkénko malé, středně velké a velké
Dřevěné prkénko malé, středně velké a velké
Dřevěné prkénko malé, středně velké a velké
Dřevěné prkénko malé, středně velké a velké

Jak správně ošetřovat dřevěné kuchyňské prkénko

Z prkénka vždy odstraňte zbytky jídla, prkénko omyjte vlhkým hadrem, běžným saponátem, případně krátce opláchněte horkou vodou a lehce celé osušte tak, aby na prkénku nezůstala stát voda. Prkénko lze velmi dobře desinfikovat hadříkem namočeným v čerstvé citronové šťávě či v bílém octě. Díky tomuto opatření se pachy a chutě dříve krájených potravin nedostanou do dalšího jídla při příštím použití prkénka. Prkénko po umytí nechte na vzduchu volně doschnout. Neuklízejte do zásuvky! Nedávejte je též vyschnout na přímé sluneční světlo!

Aby prkénko opravdu dobře a dlouho sloužilo, je třeba jej důkladně natřít rostlinným olejem a olej nechat vsáknout do druhého dne. Prkénko ošetřujte v momentě, kdy je zcela suché. Napouštění tak bude mít největší efekt. Toto ošetření zajistí prkénku ochrannou bariéru pro vstup vody a navrátí dřevu jeho krásné živé barvy. Ideálně provádějte toto ošetření každý měsíc. Ovšem není třeba být důsledný. Třeba po krájení pečiva zůstává prkénko suché a proto je před natřením olejem nemusíme mýt. Natření olejem přitom netrvá více jak 30 vteřin.

Dřevěné kuchyňské prkénko jako dárek

Dřevěné kuchyňské prkénko je ideální dárek. Už máte dost tužek či kalendářů? Prkénka získáte se svým logem a můžete darovat obchodním partnerům či zaměstnancům. Budete se tak moci prezentovat něčím, co je neobvyklé a zároveň praktické. Nebo třeba slaví rodinný příslušník výročí? Na prkénku můžete mít jakýkoli text či obrázek. Texty a jiné obrazce se provádí speciální metodou, ovšem doporučuje se jejich umístění mimo hlavní pracovní plochu prkénka, nejlépe třeba do levého horního rohu.
Detail kuchyňského prkénka s logem výrobce
Detail kuchyňského prkénka s logem výrobce
Kuchyňské prkénko
Kuchyňské prkénko
Zdroj: www.oaky.cz