Protiskluzné pásky předejdou pádům Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

Protiskluzné pásky najdou své uplatnění jak v exteriéru, tak interiéru. Existují dva typy pásků – samolepicí a pryskyřicové. Pro oba dva typy platí, že je lze aplikovat jen při teplotách okolního prostředí od 15 °C výše, ideální teplota je pak kolem 20 °C. V zimě lze proto pásky aplikovat jedině uvnitř vašeho domu či bytu a exteriér musí počkat až na jaro. 

Samolepicí protiskluzné pásky versus pásky z pryskyřice

Přestože v nabídce řady výrobců i realizačních firem najdete zastoupené oba dva typy protiskluzných pásků, jen jeden z nich je skutečně trvanlivý a odolný – jsou to pásky z pryskyřice. Většina realizačních firem vám také bude případnou volbu samolepicích pásků rozmlouvat, protože mají velmi nízkou odolnost a tím pádem i životnost. Nakonec byste je stejně strhli a nahradili pryskyřicí, proto je rozhodně lepší rovnou zvolit o něco dražší, ale účinnější variantu, která vám vydrží.
Protisluzné pásky z pryskyřice s abrazivem jsou dvousložkovou hmotou, která se musí před aplikací pečlivě smíchat. Materiál je vyráběn v několika barevných odstínech, mezi základní barvy přitom patří šedá, černá, antracitová. Populární je ale i barva fluorescenční, která v noci svítí. Důležité totiž není pouze barevné sladění pásků s prostředím, ale i jejich viditelnost. Vidíme-li protiskluzné pásky, jsme si vědomi toho, že jsme před uklouznutím chráněni.
Samolepicí protiskluzný pásek
Samolepicí protiskluzný pásek

Použití a aplikace protiskluzných pásků

Jak už jsme zmínili, v zimě můžeme protiskluzné pásky aplikovat pouze v interiérech. V extrému je lze aplikovat i při teplotě 10 °C, vytvrdnutí pryskyřice s abrazivem pak ale trvá déle. Pokud je teplota 15 °C, dá se po páskách chodit už po 24 hodinách. Než se na povrch mezi samolepící vyznačovací proužky (resp. do prostoru mezi nimi) nalije hmota, nejprve je nutné podklad odmastit. Aby pásky dobře držely, musí být povrch pro jejich aplikaci zhrubený – je-li například na betonových schodech barva, musíte ji nejprve zbrousit až na podklad. 
Protiskluzné pásky můžete aplikovat v zásadě na jakékoli povrchy: dlažbu, kámen, teraso i beton. Jedinou podmínkou je, že podklad musí být stálý. Například beton či teraso se tedy nesmějí loupat. Stejně tak nemůžete pásky z dvousložkového materiálu lepit na některé pružné povrchy, jako jsou dřevěné schody - proužky by v důsledku nadměrného pnutí časem popraskaly. 
Protiskluzné pásky nejsou nicméně určené jen na schodiště a vstupy do domů. Lze je aplikovat také na šikminy, na jejichž povrchu je položen extrémně hladký umělý či leštěný přírodní kámen. Hodí se i na povrchy, které sice za deště nekloužou, ale jakmile namrznou, kloužete po nich doslova jako po ledě. Aplikace protiskluzných pásků se doporučuje i v mokrých prostorách, například na koupalištích nebo u bazénů. Protože je materiál odolný vůči chemikáliím, hodí se dokonce i do výrobních provozů.

Na všech těchto místech se vám aplikace pryskyřičných protiskluzných pásků s abrazivem skutečně vyplatí, protože spolehlivě zamezí případným nebezpečným pádům následkem uklouznutí. 
Zdroj použitých fotografií: www.renovace.crnet.cz
Pryskyřičné protiskluzné pásky na schodech
Pryskyřičné protiskluzné pásky na schodech
Pryskyřičné protiskluzné pásky na šikmině
Pryskyřičné protiskluzné pásky na šikmině
RENOVACE KAMENE - PETR POKORNÝ Poslat poptávku