První ochranou proti zlodějům jsou bezpečná okna Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky

V loňském roce došlo v České republice po delší době k meziročnímu nárůstu počtu vloupání do bytů a rodinných domů ve srovnání s rokem předchozím. Poměrně dramatické však bylo až dvojnásobné zvýšení objemu škod. Velký podíl na této situaci mají zejména organizované skupiny zlodějů, kteří si dokáží velmi dobře vytipovat nezabezpečené a nechráněné objekty. Ostatně poslední případy vloupání ve Středočeském kraji jsou toho důkazem. Přes všechna varování jsou lidé bohužel stále neopatrní a hlavně nezabezpečení. Ze statistik rovněž vyplývá, že ve více než v 80 % případů se zloděj dostane do domu skrz okno respektive balkonové dveře. Nikoliv však rozbitím vlastního skla, neboť to způsobuje nadměrný hluk a navíc se zloděj vystavuje riziku pořezání, ale jednoduše vypáčením okenního či balkonového křídla. Jednou z cest, jak se preventivně bránit, je nepodceňovat situaci a pokud je to možné, investovat do bezpečnějších oken.

Bezpečnostní třídy oken

Kromě základního pravidla nenechávat okna či dveře v době naší nepřítomnosti zbytečně pootevřené (myšleno v poloze ventilace), pak je důležitým krokem výběr co nejbezpečnějšího okenního systému (dveří). Pravdou je, že jako v jiných případech, každé okno či dveře jsou překonatelné. Záleží však na době a s jakou námahou se to zloději podaří. Čím to má těžší, tím lépe, protože těžká překážka jej může odradit a raději se poohlédne po jiném objektu. Okenní systémy jsou řazeny do čtyř bezpečnostních tříd (RC1 až RC4), přičemž každá třída je charakterizována dobou a použitým nářadím, kterým je zapotřebí překonat všechny bezpečnostní prvky. Za tímto účelem se konají odborné zkoušky, které sledují nejdůležitější komponenty okenního systému. To znamená jaké je použito bezpečnostní kování, typ skla a okenního profilu. 

Bezpečná okna a balkonové dveře jsou základ
Bezpečná okna a balkonové dveře jsou základ

Materiálové možnosti

Z uvedeného logicky vyplývá, že čím kvalitnější bude okenní systém, tím se můžete cítit bezpečnější. Renomovaní výrobci vždy používají ty nejlepší materiály a komponenty, které jsou zárukou bezpečnosti. Za špičku ledovce lze v tomto ohledu považovat okenní systém GENEO, který díky kompozitnímu materiálu RAU-FIPRO X (kombinace PVC a skelných vláken) propůjčuje oknům a dveřím nadstandardní pevnost a tuhost. To znamená i vysokou odolnost proti vloupání. Obvykle jsou tato okna řazena do bezpečnostní třídy 2 nebo 3. Stupeň zabezpečení je ovšem, jak již bylo řečeno, vždy kombinací všech bezpečnostních prvků. Bonusem oken GENEO jsou i jeho další konstrukční možnosti. U většiny rozměrů nepotřebují tato okna uvnitř profilu ocelovou výztuž a tak je možné dutinu profilu využít i jinak. Například k zabudování okenního alarmu. Dodejme, že GENEO okna převyšují ostatní i tepelněizolačními vlastnostmi a hlukovým útlumem. 

Bezpečná okna a balkonové dveře jsou základ
Bezpečná okna a balkonové dveře jsou základ

Okna a alarm

Kvalitní a bezpečná okna samozřejmě někdy nestačí. Proto se doporučuje kombinovat je s elektronickým zabezpečovacím systémem, který dokonce může spolupracovat se zmíněným okenním alarmem. Dobrou radou je i ponechávat v době krátkodobé nepřítomnosti rozsvícené světlo uvnitř domu a hlavně neupozorňovat všechny v okolí, že se chystáte na dovolenou. Nikdy nevíte, kdo vás slyší. Vysoce bezpečná okna ovšem nemusíte mít u rodinného domu všude. Ve druhém patře bez balkonu obvykle postačí okna v nižší bezpečnostní třídě. Záleží opravdu na posouzení konkrétní situace a míry rizika v dané lokalitě. 

O bezpečných oknech také na www.rehau.cz

Bezpečná okna a balkonové dveře jsou základ
Bezpečná okna a balkonové dveře jsou základ