Renovací parket ušetříte                Zobrazit fotky zobrazit 9 fotek I velmi zašlé parkety mohou znovu vypadat jako nové. Platí to dokonce i pro podlahy staré 150 let a více. Můžeme to vidět na vlastní oči při náštěvě zámků či jiných památek. Cena renovace je ve srovnání s cenou nové podlahy velmi nízká. Zásah přitom lze vícekrát opakovat. Při každém renovování přicházíme broušením pouze o vrstvu v tloušťce 1mm.

Dřevo – přírodní materiál

Dřevo jako přírodní a ekologický materiál zažívá v současnosti svůj velký návrat. Parkety jsou vždy vyrobeny ze dřeva vysoce kvalitního a trvanlivého. Je velká škoda zakrýt je například kobercem jenom proto, že utrpěla poškozením tenká vrchní vrstva parket. Proč peníze ušetřené za koberec neinvestovat do jejího oživení?

Renovace – úsporné řešení nejen pro alergiky

Zejména pro alergiky je toto řešení rozhodně rozumnější. Takových interiérů, kde parkety z ušlechtilého dřeva zahálejí pod vrstvou koberce či linolea, je mnoho. A to často jen proto, že majitel si neuvědomuje, že renovaci lze zvládnout s poměrně malými náklady a velmi rychle (25m²/1 den).

Při správném postupu můžeme dosáhnout překvapivě dobrého výsledku. Udělat ze staré a zašlé podlahy zase novou a lesklou je přitom možné pouze u podlahy ze dřeva. V tom spočívá její jedinečnost.
Foto: Jiří Procházka
Foto: Jiří Procházka
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Kvalitní firma, která se renovací (ale i pokládkou) parketových podlah zabývá, vám může nabídnout jak provedení kompletní renovace, tak dodávku výrobků, které budete potřebovat, pokud se rozhodnete pro renovaci svépomocí. Obecně se však doporučuje vsadit při renovaci parket na odborníky, poškození podlahy z neznalosti může být už nevratné.

Postup renovace parket:

Broušení
Tato práce by vždy měla být provedena odborníky. Ti totiž dobře ovládají techniku broušení, která spočívá především v dodržení správného směru broušení, a to i na problematických místech při okrajích místností. Navíc disponují nástroji, jejichž použití znamená minimální prašnost a nepořádek (brusky s výkonným odsáváním). Tento krok se opakuje několikrát, poslední broušení je nejjemnější.

Tmelení
Tento krok se vynechává u parket, které nedrží pevně na podkladu a třou se o sebe. Po čase by se tak tmel vydrolil. Místa vytmelených spojů se břebrousí. Velkou výhodou je, že tmel nemusíte kupovat, lze jej vyrobit z odpadu vzniklého při broušení parket. Umožní vám i zamaskovat větší škrábance.
Foto: Jiří Procházka
Foto: Jiří Procházka
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Povrchová úprava renovovaných parket:

Pokud se vám stávající odstín parket již okoukal, dá se probíhající renovace využít jako příležitost k jeho změně. Výběr barevných mořidel je bohatý, módním trendem je odstín mahagon.

Lakování
Lakování není jedinou možnou povrchovou úpravou, ale je tou nejvíce doporučovanou pro plochy s běžným provozem (byty). Kvalitní lak dobře odolá oděru a zaručí, že nevzniknou skvrny při polití podlahy vodou či jinou tekutinou. Samozřejmostí je, že si zákazník může vybrat dle svého vkusu mezi lesklými a matnými druhy laku.

Odborná firma vždy upřednostňuje výrobky, které kromě kvality zaručí také šetrnost k vašemu zdraví. Neobsahují totiž formaldehyd. Dalšími alternativami jsou voskování a olejování.
Foto: Jiří Procházka
Foto: Jiří Procházka
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Jak udržet obnovený vzhled parketové podlahy co nejdéle?

Spolehlivým způsobem je ošetřování povrchu polishy a speciálními mýdly. V komplexní nabídce firmy, která se zabývá renovací parket opravdu komplexně, by měl být zahrnut i sortiment těchto výrobků. A po takovém ošetření bude opravdu třeba už jen minimální údržba (čištění) a parkety si udrží svěží vzhled po dlouhou dobu.

Čištění parket

Doporučuje se pravidelné vysávání. Při případném vytírání pak použijeme důkladně vyždímaný hadr. Dojde li ke hrubšímu znečištění (například otěrem z podrážek bot), lze doporučit speciální prostředky. S těmi budete mít jistotu, že zároveň s nečistotou nevymyjete ochrannou vrstvu, která má vašim parketám prodloužit životnost. Ta pak může do další renovace trvat až 20 let.
Foto: Jiří Procházka
Foto: Jiří Procházka
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Jiří Procházka - renovace a pokládka parketových podlah Poslat poptávku