Typovým domem května 2010 se stala Alfa Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek Zastavěná plocha 93,5 m2 ušetří místo na našem pozemku. U užších pozemků je možné Alfu řešit bez garáže, velkou výhodou se mnohým zájmecům může zdát možnost podsklepení domu. Celkový obestavěný prostor činí 596 m3 a celková užitková plocha 134,6 m2 (74,1 m2 přízemí a 63,6 m2 podkroví). Hřeben střechy je vysoko 7,7 metrů a její sklon 40o. Rodinný dům Alfa má hlavní vstup orientovaný na východ, jihovýchod a jih.

Foto: G SERVIS, interiér domu Alfa
Foto: G SERVIS, interiér domu Alfa
Finanční náročnost stavby

Kompletní stavbu na klíč pořídíme za 2.861.000,- Kč, hrubou stavbu pak za 1.431.000,- Kč. Za projekt přitom zaplatíme 26.010,- Kč. Celkem je nutné počítat se splátkou hypotéky ve výši 11.705,- Kč. Projekt je navíc možné po konzultaci na přání upravit.

Dispozice domu a situování na pozemku

Alfa je rodinný dům menší velikostní kategorie. Dům má obytné podkroví a svým dispozičním řešením uspokojí nároky na bydlení 5 až 6 členné rodiny. Dům je určený pro rovinatý, případně mírně svažitý pozemek. Vzhledem ke své velikosti je Alfu vhodné vystavět i na menším pozemku, už od cca 500 m2.

Při situování domu na pozemek je nutné dbát na orientaci stavby a to tak, aby obytné prostory a terasa byly dostatečně prosluněny. Pokud by nevyhovovala orientace, je možné projekt objednat v zrcadlovém obraze. Dům Alfa dlouhodobě patří k těm nejoblíbenějším z nabídky společnosti G SERVIS CZ. Zaujme totiž hezkým a kompaktním vzhledem a účelnou dispozicí.
Foto: G SERVIS, rodinný dům Alfa
Foto: G SERVIS, rodinný dům Alfa
Foto: G SERVIS, rodinný dům Alfa
Foto: G SERVIS, rodinný dům Alfa
Rodinný dům Alfa má čtvercový půdorys s garáží umístěnou z boční strany. V rohové části domu je umístěná apsida. Vstupní závětří je vytvořené pomocí předsazené garáže a střešní konstrukce, které spolu s vikýřem působí nad vstupem dominantně. Nad hlavní částí domu i nad garáží tvoří zastřešení sedlová střecha.

Přes vstupní závětří se přechází do chodby, ze které je přístupná koupelna a hala. Hala tvoří hlavní komunikační prostor domu, který je přímo propojený s obývacím pokojem. Vzhledem k velikosti domu je obývací pokoj propojený s kuchyní a jídelní částí, což má za následek optické zvětšení těchto prostor. Z obývacího pokoje je východ na terasu.

V hale je umístěné schodiště, které spojuje denní část domu (přízemí) s noční částí (poschodí). Pod schodištěm je umístěná komora a v přízemí se ještě nachází pokoj přístupný z haly. Noční část domu se nachází v poschodí řešeném jako obytné podkroví. Tady se nacházejí 3 pokoje, koupelna, WC a šatna. Ze dvou pokojů je přístup na balkon.
Foto: G SERVIS, rodinný dům Alfa
Foto: G SERVIS, rodinný dům Alfa
Foto: G SERVIS, rodinný dům Alfa, další pohledy
Foto: G SERVIS, rodinný dům Alfa, další pohledy
Konstrukce domu

Obvodové stěny, nosné i nenosné příčky a stropy domu jsou zhotovené klasickými technologiemi zdění, za použití prvků kompletního cihlového systému. Možná je ale výstavba i z pórobetonu a je možné přistoupit i k technologii montované dřevostavby.

Energetická náročnost

Energetické parametry domu jsou závislé na použité technologii a řeší je smlouva s dodavatelem stavby. Například při použití cihelných kvádrů na tepelně izolační maltu za současné aplikace kontaktního zateplovacího systému dosáhne součinitel prostupu tepla konstrukcí obvodového zdiva hodnoty U=0,28 W/m2K.
Foto: G SERVIS, půdorys přízemí a podkroví
Foto: G SERVIS, půdorys přízemí a podkroví
G SERVIS CZ, s.r.o. Poslat poptávku