Ve stavebnictví se neustále potýkáme s problémem vlhkosti, která má nepříznivý vliv na celkovou životnost konstrukce a samozřejmě i na stálost konečné povrchové úpravy. Hovoříme zejména o prostředí, kde je vlhkost na denním pořádku. Jsou to především venkovní plochy odolávající povětrnostním vlivům, ale i vnitřní prostory. Řešením je technologie AQUAPANEL® Cement Board, kterou lze aplikovat prakticky na všech typech konstrukcí, včetně klasických rodinných domků.

AQUAPANEL® Cement Board, jež vyvinula společnost Knauf, je deskový materiál, který se vyznačuje neobyčejně dlouhou životností. V rámci aplikace vytváří velmi masivní a přitom dokonale suchý podklad, jenž je odolný vůči extrémní vlhkosti a klimatickým vlivům. Cementové desky AQUAPANEL® Cement Board se snadno montují. Tloušťka těchto desek je pouhých 12,5 mm, což znamená, že i hmotnost je velmi nízká – 16 kg/m2. Desku lze montovat s použitím speciálních Aquapanel šroubů bez předvrtání. Samotná deska se velmi dobře ohýbá, a to až do poloměru 3,5 metru. I v náročných podmínkách je deska perfektně odolná proti výskytu plísní, a dokonce i proti teplotám do 95 oC.

Do vnitřních prostor

Pro konstrukce podhledů a příček v interiéru jsou určeny desky Aquapanel Indoor, které je možné použít v tak náročném prostředí, jako jsou kuchyně, koupelny, sprchy, ale i nemocnice, plovárny, relaxační centra, wellness a další průmyslové objekty. Desky jsou vhodné rovněž pro instalaci zavěšených podhledů. Nosnost desky AQUAPANEL® Cement Board Indoor je až 50 kg obkladaček na 1 m2 stěny.

Pro vnější plochy

Při výstavbě venkovních stěn, venkovních rohů, při renovaci fasád a jiných venkovních realizací lze použít desky s označením Aquapanel Outdoor. Deska je 100% vhodná pro omítání a je rovněž určena pro provětrávané fasády nebo pro přímé obložení. Vyniká vysokou odolností proti vodě, takže nedochází k bobtnání ani ztrátě tvarové stability. Desky AQUAPANEL® Cement Board Outdoor jsou rovněž odolné proti ohybu a nárazu a jsou nehořlavé.
Foto: KNAUF
Foto: KNAUF
Foto: KNAUF
Foto: KNAUF
Podlahové aplikace

AQUAPANEL® Cement Board Floor nabízí architektům, projektantům a všem zpracovatelům dokonalou náhradu tradičních mokrých litých podlah nebo podlah ze sádrovláknitých, sádrokartonových a dřevotřískových desek. Jedná se samozřejmě o systém montáže cementových prvků na bázi suché podlahy. AQUAPANEL® Cement Board Floor nabízí svým uživatelům naprosto stabilní a především suchou cementovou podlahu, která je 100% odolná proti vodě a plísním. Je vhodná pro všechny druhy podlahových konstrukcí v interiérech, a to i ve vlhkých prostorách. Systém AQUAPANEL® Cement Board Floor je jediný systém osvědčený pro parkety i pro podlahové vytápění. Suché stavební prvky pro podlahy nabízejí také dvě speciální alternativy.

Je jím AQUAPANEL® Cement Board Floor MF, který je na spodní straně navíc opatřen izolační vrstvou z minerálních vláken. Díky tomuto doplňku bylo dosaženo zvýšení izolačních vlastností celého systému. Druhou specialitou je AQUAPANEL® Cement Board Floor Tile Underlay, což je v podstatě lehká a velmi tenká, přičemž dokonale stabilní, cementová stavební deska určená pro všechny typy keramických obkladů na dřevěném podkladu. Deska je vhodná především pro aplikace s nízkou konstrukční výškou. Konstrukční tloušťka 6 mm zaručuje hladký přechod mezi finální dlažbou a kobercem.
Foto: KNAUF
Foto: KNAUF
Desky AQUAPANEL CEMENT BOARD® v boji proti vlhkosti

Boj proti vlhkosti lze řešit různým způsobem. Kromě aplikace standardní sanační omítky lze úspěšně použít také provětrávané zavěšené fasády. Důvodů pro volbu větrané fasády může být několik. Může jím být například hmotnostní vlhkost zdiva větší než cca 12%, tehdy totiž sanační omítka již není použitelná. Silným argumentem pro použití větrané fasády je široká paleta povrchových úprav. U klasických sanačních malt musejí být povrchové úpravy difúzně otevřené, což se málokdy slučuje s představou majitele či architekta o imitaci režného zdiva či kamene.

K významným přednostem větraných fasád konstruovaných pomocí desek AQUAPANEL Cement Board® patří životnost, která je prakticky neomezená. Ideálním řešením pro uvedené případy jsou výše zmíněné desky Aquapanel Outdoor. Jedná se o cementové desky bez dřevní hmoty, a lze je tedy bez problémů aplikovat jako bezespárou fasádu.

Postup aplikace větrané fasády

Základem konstrukce je na fasádě připevněný nosný rošt vyrobený z dřevěných latí, hliníkových profilů či ocelových profilů s antikorozní úpravou. Na tento rošt se pak následně montují desky Aquapanel Outdoor s pomocí speciálních Aquapanel šroubů. Spáry mezi deskami se začistí tmelem Knauf Fugenspachtel Grau s pomocí výztužné pásky Aquapanel. Poté je nutné povrch celoplošně přetmelit stěrkou Aquapanel Klebe und Armiermörtel s celoplošně vloženou armovací tkaninou. Po vyschnutí stěrky a následné penetraci je možné na takto připravený povrch fasády aplikovat akrylátové, silikonové či minerální šlechtěné omítky. Problémem není ani instalace keramického obkladu nebo obkladu z cihelných či kamenných pásků.

A poznámka na závěr: povrch klinkerů je ideální ošetřit olejem Knauf Klinkeröl, který jejich povrch oživí a omezí usazování nečistot na povrchu.

Napsal: Jiří Gina

Bližší informace o materiálech pro vnitřní použití (technické listy) najdete ZDE, o materiálech pro vnější použití ZDE, o aplikacích pro podlahy ZDE a o tenké nosné desce pro dlaždice na dřevěném podkladu ZDE.
Foto: KNAUF
Foto: KNAUF
KNAUF Praha, spol. s r.o. Poslat poptávku