Odhlučněte byt s novým sádrokartonem Modré ticho Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek V prvním díle tohoto miniseriálu jsme si ukázali, že Modré ticho pomáhá splnit velmi důležité kritérium v oblasti komerční i bytové výstavby, zlepšuje akustický komfort všech místností. Nezáleží na tom, zda se jedná o nový, nebo rekonstruovaný objekt – všude snadno a rychle tyto akustické desky zaručí klid na práci i odpočinek. Přibližme si tři varianty jejich provedení – akustické příčky, předstěny a podhledy.

Akustické příčky s modrou akustickou deskou Rigips

Modrá akustická sádrokartonová deska společnosti Rigips se používá pro montáž vnitřních i mezibytových příček v interiérech. Poprvé je například na trhu k dispozici jednovrstvě opláštěná sádrokartonová příčka, která splní přísné normové požadavky na zvukovou izolaci uvnitř bytu. K dispozici jsou tato provedení akustických příček:
  • příčky opláštěné modrou akustickou deskou - použití jako mezipokojové stěny
  • v kombinaci s modrou akustickou deskou a sádrovláknitou deskou Rigidur (příčka Duragips) jako mezipokojové příčky
  • bezpečnostní příčky Rigips i Duragips s použitím také jako mezibytové stěny
Akustické předstěny

Akustické předstěny lze postavit ke stěnám uvnitř bytu či mezi kancelářemi. Není už tedy nutné se nechat rušit ostatními členy rodiny či kolegy. Předsazené stěny se mohou postavit také k mezibytovým příčkám a odhlučnit tak sousedy. I malá tloušťka akustické předstěny (jen cca 7,5 cm), docílí velmi výrazného zlepšení zvukové izolace.
Foto: www.rigips.cz
Foto: www.rigips.cz
Foto: www.rigips.cz
Foto: www.rigips.cz
K dispozici jsou tato provedení akustických předstěn:
  • předsazené stěny spřažené
  • předsazené stěny volně stojící
  • Akustické podhledy
Ruší vás soused, který bydlí nad vámi? Špatně zvukově odizolovaný strop lze napravit pomocí akustického podhledu přimontovaného ke stropu. Akustické podhledy jsou speciální nenosné stropní konstrukce. Používají se tam, kde je třeba výrazně zlepšit nejen vzduchovou, ale i kročejovou neprůzvučnost nosné stropní konstrukce. Slouží také k vytvoření prostoru pro vedení potřebných instalací, případně také při rekonstrukcích k zakrytí poškozených míst stropu.

K dispozici jsou tato provedení akustických podhledů:
  • přímo montované opláštění stropu
  • zavěšený podhled na dvouúrovňový křížový rošt
Foto: www.rigips.cz
Foto: www.rigips.cz
Odzkoušená kvalita akustických desek Modré ticho

Hodnoty vzduchové neprůzvučnosti dosažené při laboratorních zkouškách systémů v autorizovaných zkušebnách prokázaly zvýšenou účinnost modré akustické desky pro izolaci proti hluku. Dosažené vysoké výchozí hodnoty neprůzvučnosti navíc zajišťují optimální spolehlivost konstrukčních systémů i po jejich zabudování do stavby. Stavitelům tak přináší jistotu dosažení deklarovaných hodnot akustické izolace. To vše platí samozřejmě za předpokladu použití správných systémových komponent Rigips.

Jak postupovat?

Rozhodli jste se zvukově odizolovat vaše obydlí? Neváhejte a obraťte se na odborníka, který stanoví zdroje hluku, směr jeho šíření a nejslabší stěny v akustickém plánu. Může také stanovit pořadí priorit pro provádění prací. Pro získání maximálního účinku akustické izolace se doporučuje ošetřit nejen dělicí konstrukce samotné, ale soustřeďte se i na všechny jejich části – okna, dvojité zasklení, dveře, větrací mřížky, případné netěsnosti atd. Montáž akustických konstrukcí se neliší od klasické montáže sádrokartonových konstrukcí. Není nutné měnit nářadí, příslušenství ani způsob provádění.
Foto: www.rigips.cz
Foto: www.rigips.cz