Odlehčete staršímu domu Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Sádrokarton je díky své široké využitelnosti a vynikajícím vlastnostem stále oblíbenější materiál. Vlastně už v našich domech a bytech pevně zakotvil. Může být bílý, zelený a růžový. Můžeme ho použít na strop, stěny (příčky) i podlahu, v domě starším i novostavbě. Jaká jsou specifika jednotlivých typů sádrokartonu? A kde všude můžeme sádrokarton využít?

Čím je sádrokarton tak oblíbený?

Sádrokarton má několik podstatných výhod, pro které se u stavebníků stal oblíbeným materiálem. První z nich je rychlost realizace sádrokartonové konstrukce i úpravy povrchu, stejně jako snadné použití materiálu. Díky lehkosti se sádrokartonem jednoduše manipulujeme a přestože je to materiál pevný, je možné ho tvarovat, záleží jen na tloušťce desek.

Příjemný a praktický je i suchý způsob výstavby a minimální odpad. I cena sádrokartonu je jednou z velkých jeho výhod, protože v porovnání s výbornými vlastnostmi sádrokartonových konstrukcí a jinými materiály například pro výstavbu příček je nízká. Použitím sádrokartonu tedy výrazně šetříme čas i peníze. Sádrokarton je navíc i velmi dobrý tepelný a zvukový izolant.

Mezi jakými druhy sádrokartonu vybrat?

Nejvyužívanějším typem sádrokartonu jsou stavební desky v bíle (šedé) barvě. Desky se vyrábějí ze směsi sádry a papíru a můžeme je koupit v tloušťkách 9, 12,5 či 15 mm. Bílý sádrokarton můžeme využít ve všech typech místností pro opláštění příček a stropů, v menších tloušťkách pak pro ohýbané konstrukce.
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Zelený sádrokarton je ošetřen speciální impregnací, která dovoluje jeho využití v náročnějším podmínka se zvýšenou vzdušnou vlhkostí, tedy koupelen, toalet a kuchyní. Je proto ideální variantou pro rekonstrukci bytových jader. Díky impregnaci je tento typ dražší než sádrokarton bílý.

Sádrokartonové desky růžové jsou zdokonalené o větší protipožární odolnost. Mají tedy při velmi vysokých teplotách vyšší odolnost jádra. Využití tohoto typu sádrokartonu je mnohdy přímo určeno projektem. Například v řadové zástavbě, kde hrozí v případě požáru jednoho objektu jeho rychlé rozšíření dál, je růžový sádrokarton nezbytný.

Použijte sádrokarton i při budování podlahy

Při využití sádrokartonu na podlahy hraje velkou roli jeho nízká hmotnost a suchá cesta pokládky. Je tedy vhodným materiálem pro vytvoření plovoucí nosné vrstvy podlahy tam, kde je vyloučena těžká vrstva betonu, nebo je nevhodný mokrý způsob výstavby.

Sádrokartonové podlahové desky jsou pevnější než standardní sádrokarton. Pokládají se na vyrovnaný podklad, čímž vytvoříme plovoucí sádrokartonovou vrstvu o tloušťce 25 mm. Pokládka podlahy je v tomto případě velmi rychlá a čistá, desky pokldádáme na sebe ve dvou vrstvách a spojíme je lepidlem. Téměř ihned pak můžeme pokládat povrchovou vrstvu.
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Jak vytvořit originální strop a příčku?

Jako nosný strop sádrokarton samozřejmě nemůžeme použít. Je však ideálním materiálem pro vytváření stropních podhledů. Můžeme tak strop snížit, usnadníme si vedení instalací, vytvoříme úložné prostory nebo můžeme strop zateplit. Velmi originálního efektu dosáhneme při realizaci ohýbaných sádrokartonových konstrukcí. V zásadě můžeme tenké sádrokartonové desky ohýbat do libovolných tvarů. Další využití má sádrokarton také v obložení podkrovních stropů, kde je důležité nezatížit příliš konstrukci krovu a stavby vůbec. Při kombinaci s minerální vlnou jako izolantem tak výrazně zlepšíme především tepelně izolační vlastnosti podkroví.

Příčky ze sádrokartonu jsou nenosnými dělícími konstrukcemi interiéru v kterémkoli podlaží včetně podkroví. Jednoduše z nich vystavíme i šatnu či spižírnu, případně konstrukci vestavěné skříně. Do předsazených sádrokartonových stěn navíc elegantně schováme veškeré rozvody. V mnoha případech i vylepšíme stávající nerovnou stěnu, aniž bychom museli znova realizovat omítky a interiér můžeme zároveň i zaizolovat.
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Foto: ČESKÉSTAVBY.cz
Na co dávat při práci se sádrokartonem pozor?

Na začátku je důležité určit tloušťku sádrokartonových desek, které použijeme. Ta podléhá dispozicím interiéru a je závislá i na tloušťce stávajících příček v domě. Ve většině případů určí tloušťku desek projektant a my se pak už jen držíme projektu. Musíme také dbát na to, jaký typ sádrokartonu a kam umístíme, tedy levnější bílý sádrokarton nedávat tam, kam se hodí růžový (protipožární), či zelený, který je odolnější proti vlhkosti. Na bílý sádrokarton by se nám v koupelně brzy dostala plíseň a nakonec mohou opadat i obklady.

Neméně důležité je také správné připojení desek k sobě. Precizní nanesení tmelu a bandáže je nezbytné, jinak bychom se v budoucnu dočkali popraskání spojů. Stejně tak při budování příček musíme dbát na dokonalé připojení desek ke stěnám a stropu pomocí napojovacího těsnění a spojovacích profilů. Při nedokonalém postupu nám spoje mohou opět popraskat.
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)
Ilustrační foto (www.shutterstock.com)