Sádrokarton je synonymem moderního materiálu Zobrazit fotky zobrazit 4 fotky Před pár lety o něm nikdo nic nevěděl, dnes se však stal nepostradatelnou součástí stavebnictví. Můžeme se s ním setkat téměř všude – na stavbách, půdních vestavbách i nejrůznějších rekonstrukcích. Samotný název napovídá, že se jedná o materiál složený ze sádry a kartonu. Sádra se používala už ve starověku, skládá se z vápníku, síry, kyslíku a vody a vyrábí se vypalováním přírodního či umělého sádrovce. První desku vyrobil Američan Augustin Sackett v roce 1894, k nám sádrokarton pronikl až v 90. letech 20. století. Jeho nástup však byl velice razantní.

Mnoho z nás zřejmě zažilo pocit, že jeho bydlení přestává postupem času splňovat představy o pohodlí a moderním prostředí, především pak ženy. Starší panelové byty volají po opravě bytového jádra, stavěného z prohnívajících umakartových desek. Ve staré zástavbě si zase mnozí chtějí bydlení zpříjemnit a snížit faktury za vytápění snížením vysokých stropů. Ideálním řešením je v obou případech použití sádrokartonu.

Universální použití

Ze sádrokartonu se suchou cestou staví všelijaké interiérové konstrukce -především příčky, respektive nenosné stěny, rozdělující prostor interiéru, které je možné libovolně přemisťovat. Montují se z nichž rovněž podhledy, předsazené a šatnové stěny a oblíbené jsou při přestavbách stárnoucích umakartových jader. V dutém prostoru mezi původní stěnou a instalační sádrokartonovou příčkou vedou zpravidla veškeré domovní rozvody a instalace (odpady, voda, elektroinstalace, plyn, vzduchotechnika a topení). Sádrokarton využijete i k podbití podkroví, velice atraktivně pak vypadají nejrůznější římsy pro osvětlení. Sádrokarton se ale osvědčil i jako podkladový materiál pro plovoucí podlahy. Zapomenout bychom neměli ani na děrované akustické podhledy a fabiony z ohýbaných sádrokartonových desek.

Je patrné, že uplatnění sádrokartonu je skutečně velice široké, avšak nikoli neomezené. Sádrokarton není určen pro nosné konstrukce a proto nesmí být příliš zatěžován. Běžný sádrokarton není vhodný pro použití v koupelnách, vyrábějí se však impregnované desky (zelené sádrokartonové desky) se zvýšenou odolností proti vlhkosti, které jsou určené pro velmi vlhká prostředí.
Redakční foto
Redakční foto
Proč se rozhodnout pro sádrokarton?

Má nízkou hmotnost, snadno se řeže na požadovaný tvar, při jeho zpracovávání vzniká malé množství stavebního odpadu a v porovnání s ostatními materiály má velmi příznivou cenu. Odborníci mohou navíc zdůraznit minimalizaci problémů se statikou domu či bytu. Práce s ním je snadná a rychlá; odpadá sekání drážek a průchodů pro domovní rozvody. Protože se jedná o technologický postup takzvanou suchou cestou, není nutná žádná vysoušecí doba a povrch můžeme podle potřeby okamžitě upravovat. Výhody můžeme jednoduše shrnout – sádrokarton je materiál finančně zajímavý, s překvapivými tepelně-izolačními vlastnostmi, je odolný a tvárný a umožňuje tak zcela individuální řešení. Materiály na bázi sádry získaly na oblíbenosti i pro svou ekologickou nezávadnost, estetické vlastnosti a garanci optimálního klimatu v interiéru.

Kdy se sádrokarton doporučuje montovat?

Sádrokartonové konstrukce se doporučuje montovat po dokončení a potřebném vyschnutí všech mokrých stavebních procesů v interiéru. U novostaveb by již měla by být osazena okna a stavba by měla být uzavřena proti povětrnostním vlivům. Kvůli vyrovnání vlhkosti by měly být desky před montáží skladované v prostoru montáže, a to minimálně po dobu 48 hodin. Důležité je zajištění účinného větrání. Povrchové úpravy včetně tmelení se doporučuje provádět, pokud teplota v místnosti neklesne pod 5 oC.
Redakční foto
Redakční foto
Nebojte se požáru

Ač je to pro mnohé nepochopitelné, mají sádrokartonové desky vysokou požární odolnost, která je dosahovana přítomností krystalové vody. Působením tepla při požáru se uvolňuje vodní pára, která znemožňuje přístup kyslíku a tím omezuje hoření. Běžné sádrokartonové desky mají protipožární odolnost zhruba třicet minut, tu lze zvýšit použitím speciálních konstrukcí protipožárních desek.

Příčka bez profilů nejde

Sádrokartonové profily slouží jako nosná konstrukce pro vlastní sádrokartonové desky a také k vyrovnání podkladu. Nejčastěji se používají z ocelového tenkostěnného pozinkovaného plechu. Místo těchto profilů se pro spodní konstrukce občas používají i dřevěné latě. Jejich hlavní nevýhodou však je občasné ´kroucení,´ což může vést k prasklinám a vzniku nerovností v sádrokartonové příčce. Ke kompletaci je určena i celá řada ukončovacích či rohových lišt, které umožňují dokonalé provedení detailů a jsou do jisté míry známkou preciznosti.

Práci se sádrokartonem sice zvládne zručný domácí kutil sám, chce-li však mít jistotu kvalitního a precizního provedení sádrokartonářských prací, je lepší se obrátit na řemeslníky. Neodbornost, rychlost a zároveň nedbalost při práci mohou představovat katastrofu. Odborné provedení vás zbaví starostí, zda budete se svou prací spokojeni a zároveň na sebe přebere veškerou zodpovědnost v podobě standardní záruky.
Redakční foto
Redakční foto
RK Stavitelství Teplice s. r. o.
Poslat poptávku