Značka Wipro nabízí svým zákazníkům půdní schody už téměř 50 let. Za tu dobu prošla výroba půdních schodů mnoha inovacemi. Výsledkem jsou současné produkty s vynikajícími vlastnostmi. V čem spočívá kvalita půdních schodů Wippro? I když se Wippro - výrobce z horního Rakouska specializuje převážně na výrobky ze dřeva, u půdních schodů je tomu jinak. Dřevo samo o sobě není v případě půdních schodů příliš vyhovující. Kvůli požadavkům na stabilitu, zatížení, životnost a použití některých výkyvových prvků jsou Wippro schody celokovové.

Půdní schody Wippro

Základ schodů Wippro tvoří svařený rám ze silného plechu, do kterého je zabudované vnitřní výkyvové zařízení. Tento systém funguje na kuličkových ložiskách a zajišťuje tak téměř neomezenou životnost. Samotné schody jsou uchyceny na výkyvovém zařízení, jehož součástí jsou dvě pružiny. Ty pomáhají při zavírání a zároveň přibrždují při otevření, aby schody nevypadly na obsluhu.

Schody jsou dělené na tři části, které se na sebe skládají. Aby byla obsluha půdních schodů co nejjednodušší, jsou opatřené madlem, které je na pístu. To má funkci jednak napomáhat snadnému rozložení schodů a především bezpečnou chůzi nahoru s možností zapřít se.

Komfortní jsou i jednotlivé schodnice 36 cm široké a 12 cm hluboké pro pohodlný nášlap. Zároveň jsou schodnice opatřeny protiskluzným povrchem. Po složení celé schody uzavírá víko, které je 4 cm silné a zateplené minerální vlnou Heralan.

Při uzavření se schody automaticky zaklapnou a díky uzavíracímu mechanismu uvnitř víka se i uzamknou a zajistí tak nemožnost vloupání z půdy do obytné části. Všechny modely jsou protipožární s odolností T30.

Nosnost schodů je 250 kg a v základu se nechají přizpůsobit na výšku místnosti 250 až 270 cm. Koeficient prostupu tepla U=1,2W/m2K. To vše s kvalitní epoxidovou úpravou v bílé barvě.
Foto: D interier
Foto: D interier
Foto: D interier
Foto: D interier
Veškeré modely se také nechají opatřit automaticky otevíravým vrchním krytem. Velký význam má přídavná tepelná izolace krytu. Kryt navíc zabraňuje vysypání nečistot z půdy přímo na obsluhu v případě, že na půdu nevycházíme příliš často a na vnitřní straně se usadí vrstva prachu.

Schody pro nízkoenergetické a pasivní domy

Variantou pro tyto typy objektů je model schodů GM 4 Isotec. Většina jeho vlastností je stejná, jako u výše popsaných typů schodů. Schody Isotec však mají navíc 10 cm silné zateplené víko, které je dvoufalcové. V rámu schodů je zabudované dvojité těsnění. Tento model má 10 cm silný svařený rám, ve kterém je uloženo výkyvové zařízení, a dalších 32 cm tvoří rám dřevěný (OSB deska).

K tomuto modelu se nejčastěji používá ještě těsnící set Blower door, který dokonale zaizoluje případné mikrotrhlinky u svárů ve spodní části schodů. Spolu s těsnícím setem je tento typ schodů certifikován Passiv house institutem s výsledkem U=0,97 W/m2K. Při použití horního víka jsou tyto hodnoty ještě nižší.

Více informací najdete na www.dinterier.cz
Foto: www.wippro.cz
Foto: www.wippro.cz
Foto: D interier
Foto: D interier
SAPELI POINT - Strakonice Poslat poptávku