Škůdce si domů přineseme spolu s rostlinami ze zahradnictví či květinářství, zaneseme si je do bytu při letnění rostlin, nebo prostě vlétnou dovnitř oknem a začnou se množit. Jaké známe nejčastější škůdce pokojovek?

Určitě existují druhy pokojových rostlin, které jsou pro škůdce doslova nechutné, ovšem na jiný si pochutnají o to raději. Nejhojnějšími zástupci škůdců na pokojových rostlinách je savý hmyz. Pokud doma pokojovky pěstujeme, je třeba provádět jejich pravidelnou kontrolu. Rostliny ale pouze neokukujeme ze strany a shora, ale nahlédneme i na rub listů, stonky a květy. Na stoncích, listech a květech rostlin, ale i v půdě, se objevují různá vývojová stádia hmyzu. U některých škůdců škodí jen dospělí jedince, u jiných larvy či jiná vývojová stádia.

V případě rostlin, které nekonzumujeme (netýká se bylin a jinak léčivých druhů, například aloe), se nemusíme bát nemilosrdného použití chemie, tedy samozřejmě takové, která neuškodí samotným rostlinám. Prostředků proti škůdcům pokojových rostlin je nabízeno mnoho a prodávají se i prostředky ekologické a méně zdravotně závadné. Se silnými jedy je však třeba nakládat opatrně.
Slunéčko pochutnávající si na mšicích
Slunéčko pochutnávající si na mšicích
Další kapitola >