Slaďte nové dveře se zárubněmi Zobrazit fotky zobrazit 19 fotek

Výběr interiérových dveří a k nim náležejících zárubní je dlouhodobou investicí. Budeme chtít, aby nám sloužily a plnily svou funkci otvorové výplně mnoho let. Přitom se právě dveře a dnes už i zárubně stávají v interiéru dominantními designovými solitéry.

Při výběru interiérových dveří je důležitý jejich počet a velikost, otevírní (pravé, levé), design a materiálová skladba, případné speciální vlastnosti dveří, kování, ale především také zárubně.

Rozhodujeme se též, zda budou dveře jedno či dvoukřídlové, otočné, kyvné, posuvné, lamelové. Zda se budou otevírat v jednom či obou směrech.

Počet dveří a rozměry

Potřebný počet nových interiérových dveří je vlastně tou nejdůležitější informací a odpověď na ni není složitá. Odpovídá počtu stavebních otvorů v bytě. Nejčastějšími rozměry interiérových dveří jsou 80/197 cm a 90/197 cm, pro komory, wc a koupelny však vystačíme i s šířkou dveří 60 cm. Rozměr dveří je samozřejmě podmíněn velikostí stavebních otvorů – u novostavby jsou součástí projektu, u staršího domu si to prostě změříme. Odpovídající velikost stavebního otvoru je pro správnou montáž dveří samozřejmě nezbytná. Vedle počtu dveří a rozměrů je zásadní i pravé či levé otevírání dveří, případně posun na stěnu či do stavebního pouzdra.
Dveře Premium Fantazie
Dveře Premium Fantazie

Pravé a levé dveře

Jak poznáme pravé a levé dveře (otevrání dveří)? Postavte se před dveře, abyste viděli panty. Dveře se vždy musí otevírat směrem k vám. Pokud jsou panty po levé ruce, jsou dveře levé. Pokud po pravé ruce, jsou pravé.

Stejně se určují i zárubně. Doporučujeme vždy objednávat zárubně a dveře od jednoho výrobce. Každý výrobce má svou technologii výroby a dveře by se mohly od zárubní lišit, byť by odpovídal rozměr.

Pravé či levé posuvné dveře poznáme podle skla. Z pohledové strany je vzorované, ta druhá je hladká. Jestliže se tedy díváte z pohledové strany a dveře jedou do prava, jsou pravé.
Dveře Premium Harmonie
Dveře Premium Harmonie
Dveře Bonalana
Dveře Bonalana
Dveře Damier
Dveře Damier
Dveře Domino
Dveře Domino
Dveře Elegant
Dveře Elegant
Dveře Harmonie
Dveře Harmonie
Dveře Kubika
Dveře Kubika
Dveře Pixel
Dveře Pixel
Dveře Tarugo
Dveře Tarugo

Design dveří

Povrchová úprava dveří definuje jejich vzhled. Tradičně se používá přírodní materiál dýha, je ovšem náročnější na údržbu. Do bytů s domácími zvířaty či dětmi je vhodnější odolný materiál CPL či HPL laminát. Dveře však mohou být i z masivního dřeva a nabízené jsou i nové moderní materiály, třeba kamenná dýha či povrch vacuo.

Povrch dodá dveřím klasický či moderní vzhled, volba typu povrchu a dekoru je vždy otázkou osobního vkusu, ale i vkusu bytového architekta, pokud náš interiér navrhuje. Nejoblíbenější jsou pak povrchové dekory dřeva. Vždy je ale důležité sladění dveří s podlahami, ovšem i barvou stěn. Možných kombinací dekorů dveří jsou doslova stovky. A tomu samozřejmě odpovídá i výběr dekorů zárubní.

Dalším důležitým designovým prvkem je prosklení dveří, které ovlivní i světelnou pohodu v bytě. Prosklené mohou být nakonec i dveře do ložnice či koupelny, jestliže zvolíte některé z matných, ale průsvitných skel (neprůhledných). Z hlediska bezpečnosti je doporučováno kalené sklo. Je pevnější a pokud se rozbije, nevytvoří ostré střepy.
Dveře Premium Tenga
Dveře Premium Tenga

Vybíráme zárubně

Zárubně jsou nezbytnou součástí jakýchkoli dveří. Zárubně jsou určené k upevnění dveřního křídla ve stavebním otvoru, jsou však i důležitým estetickým prvkem interiéru. Mohou vyzdvihnout povrchovou úpravu dveří, doplnit ji, nebo s ní splynout. Možností je více. Teprve vhodnou volbou zárubní získáme dveřní komplet. Zárubně můžeme dostat se dveřmi dokonce do kontrastu, který interiér oživí. Při rekonstrukcích starších bytů jsou ideální zárubně obkladové, zakryjeme jimi staré a nevzhledné kovové zárubně, aniž bychom museli bourat.

Obložkové zárubně mají obvyklé ostré napojení, nebo praktické napojení „na tupo.“

Tloušťka zárubní se objednává na konečnou úpravu síly zdi, která je měřena včetně omítek či obkladů. Při naprosté rovnosti stavebního otvoru překryje límec zárubně cca 3 cm po obvodu zdi. Je tedy třeba, aby byl stavební otvor maximálně přesný. Obložkovou zárubeň montujeme zásadně až po konečných stavebních úpravách a na čistou podlahu.

Dokonale hladkou plochu se zárubní vytváří při zavření bezpolodrážkové dveře (dveře se skrytou zárubní).
Dveře Praktik Palermo
Dveře Praktik Palermo
Zárubně Harmonie normal
Zárubně Harmonie normal
Zárubně Latente
Zárubně Latente
Zárubně Metalik
Zárubně Metalik
Zárubně OKZ
Zárubně OKZ

Dveřní kování

Bez kování by dveře nebyly dveřmi. Závěsy přitom nemusí být jen funkční, ale i velmi pohledné. A to celé podtrhne krásná klika – výrazný designový prvek nových dveří a zárubní. Tvarově by klika měla odpovídat dveřnímu křídlu.

Speciální vlastnosti dveří

Pracovnu či dětský pokoj můžeme vybavit dveřmi protihlukovými. Často však saháme i po dveřích protipožárních, nebo dveřích se zvýšenou odolností vůči vlhkosti vhodných do koupelen.

Zdroj: www.dvere-schody-zabradli.cz
Dveře Premium Kuk
Dveře Premium Kuk
Vitráže do interiérových dveří
Vitráže do interiérových dveří
Zbyněk Kubů - Dveře a zárubně
Poslat poptávku