Splňte si svůj americký sen Zobrazit fotky zobrazit 3 fotky Nemusíte se vydávat za velkou louži, abyste si mohli přičichnout k americkému luxusu. Ten se dostal z Ameriky i na náš trh. Chladit a mrazit společně není ničím neobvyklým, ale mít vždy po ruce chlazené nápoje, led nebo je snad libo tříšť? To vše vám zaručí komfort zvaný americká lednice neboli lednice side by side.

A čím je vlastně tato „američanka“ neobvyklá? Už především tím, že chladicí a mrazicí prostor není umístěn pod sebou, jak jsme tomu u kombinovaných chladniček zvyklí, nýbrž vedle sebe. Z čehož plyne i název side by side – vedle sebe. Charakteristické je dvoudvéřové otevírání dveří, kdy většinou na levé straně najdeme mrazničku a na druhé chladničku.
Velkou výhodou tohoto uspořádání je, že se nemusíte neustále ohýbat. Při otevření obou dvířek vzniká dojem, že jde o jeden přístroj. Velké lednice jsou však složeny ze dvou částí, které jsou spojeny lištou. Neusazuje se tak prach a jiné nečistoty v mezeře mezi jednotlivými přístroji. Velkou výhodou dělicího systému je, že přístroje lze různě kombinovat. Chladničku přece nemusíme spojovat s mrazničkou, ale např. s vinotékou nebo tzv. nulovou zónou, kde se teplota pohybuje těsně nad nulou. Jde zde možnost regulovat také vlhkost od 40 – 90 %. Za těchto podmínek vydrží ovoce a zelenina déle čerstvá.

Tento druh lednice oceníte převážně v početné rodině, protože se do ní vejde skutečně mnoho. Nemusíte se tak po velkém nákupu obávat, kam uskladnit potraviny, které potřebují chladit či mrazit. Chladicí a mrazicí část je rozdělena do několika zón podle typu skladovaných potravin – maso, ovoce a zelenina, mléčné výrobky, nápoje. Jednotlivé potraviny se rozloží do správných zón lednice, tím se prodlouží jejich trvanlivost, která se nesprávným skladováním mnohdy zkracuje. Nemusíte také potraviny skladovat na sobě. Jsou přehledně rozloženy a vy zkrátka víte, kde co máte hledat. Lednice jsou navíc vybaveny speciálními držáky na láhve a praktickými přihrádkami.

Nadstandardní výbavu těchto lednic oceníte nejlépe za horkých dní. Jsou totiž vybaveny integrovaným chladičem vody, výrobníkem ledu nebo ledové tříště. Máte tak neustále při ruce chlazené nápoje, ledovou tříšť nebo led, aniž byste museli otevírat lednici a mrazničku. Abyste však nemuseli mrazničku otevírat kvůli každé kostce ledu, čímž se vnitřek otepluje, najdete na levé straně dvířek malé okénko, kde si kdykoliv načepujete vodu či led.
Foto ELEKTRO NOVÁK
Foto ELEKTRO NOVÁK
Uvnitř v lednici najdete zásobníky na vodu či nápoje, které se však samozřejmě musí doplňovat, aby bylo čím hasit žízeň. Lednici je možné napojit přímo na vodovodní potrubí. Odpadá tak starost s doplňováním vody do zásobníků, je to však finančně náročnější. Přívod vody k lednici by však neměl být delší jak 2 m. Pokud totiž vodu povedeme k lednici hadicí, platí pravidlo, že čím je hadice delší, tím snadněji se může poškodit a následně protrhnout. V takovém případě je lepší potrubí zabudovat do zdi, což se však značně prodraží.

V přední části chladničky můžeme také najít domácí bar. Pomocí menších dvířek se dostaneme do příruční části lednice, aniž bychom ji museli celou otevřít. Opět se tak šetří energie. Tyto vymoženosti však bohužel prostor v lednici a mrazničce zmenšují.

Americké lednice mají obvykle malou spotřebu a jsou velice tiché. Většina z nich má energetickou třídu A nebo dokonce A+. Některé z nich jsou vybaveny zvukovým signálem, který vás upozorní, je-li lednice špatně zavřená.

V neposlední řadě není opomenuta ani údržba lednice. Přístroje jsou vybaveny např. systémem Frost Free, který funguje jako odsávání vlhkého vzduchu, který vzniká při otevření lednice, a zkapalní jej. Díky tomuto systému se nemá námraza z čeho tvořit.
Systém No Frost zajišťuje, že pokud námraza přece jen vznikne, automaticky se odstraní. Chladnička totiž sama dočasně zvýší teplotu, led roztaje a voda odteče do zásobníku umístěného v zadní části přístroje, kde se odpaří. Stěny chladničky jsou navíc opatřeny speciální vrstvou iontů stříbra. Dokážou tak zahubit plísně a bakterie, které se zde často tvoří z vlhkosti.

„Američanky“ jsou nejenom praktické, ale svým designem i velice dominantním a vkusným prvkem, který jen tak někdo nepřehlédne.

Kolik stojí „američanka“?
Před několika lety byla lednice side by side opravdu symbolem luxusu. K dostání byly modely okolo 200 000 Kč. Nyní se situace značně posunula. Lednice lze pořídit již od 30 000 Kč, ale také za 250 000 Kč. Záleží pochopitelně, jaký komfort si chceme dopřát. Pro náročné jsou na trhu modely těchto lednic, které jsou navíc vybaveny integrovanou obrazovkou Screenfridge. Takové lednice dokáží uchovat potraviny dlouho čerstvé. Jsou vybaveny televizorem, rádiem, přístupem na internet, MP3 přehrávačem. Pomocí tohoto systému lze chatovat, odesílat emaily nebo díky mikrofonu či videokamery nahrát vzkaz rodině.
Foto ELEKTRO NOVÁK
Foto ELEKTRO NOVÁK