Fasáda a omítky

Fasáda a omítky

Fasáda nám na první pohled prozradí mnohé jak o architektovi, který dům navrhoval, tak majiteli objektu. Navíc může fasáda poukázat i na vnitřní členění domu. Pro finální úpravy povrchů vnějších stěn domů se používají mnohé materiály. A jaké?

Garážová vrata

Garážová vrata

Je velmi pohodlné přijet vozem před svou garáž a bez ohledu na počasí (z vyhřátého či klimatizovaného vozu) otevřít vkusně a moderně vyhlížející vrata, aniž bychom museli mrznout, zmoknout, zavát sněhem či naopak prožít šok z teplotního rozdílu mezi klimatizovaným interiérem a parným letním polednem venku.

Vchodové a balkonové dveře

Vchodové a balkonové dveře

Vchodové, balkonové a terasové dveře. Kromě oken jediné výplně stavebních otvorů ve vnějším (obvodovém) zdivu, kterými se může do našeho domu někdo dostat. Včetně nás. Jediné výplně otvorů, kterými budeme procházet my a naši přátelé. Ale možná i někdo, koho nevítáme.

Velké domy z malých věcí

Velké domy z malých věcí

Věděli jste, že nejen menší domek, ale i velký bytový komplex či jiný typ rozměrnější budovy lze postavit ze štěpkocementových desek a spon? Pardon – a ještě betonu.

Okna a parapety

Okna a parapety

Při výběru oken do naší novostavby hraje zásadní roli nejen hledisko tepelně izolační a ochrany před hlukem, společně s řešením ventilace, ale i výtvarné (architektonické). Zásadní je potom tvar oken a jejich poloha v obvodovém zdivu. Důležité je i jejich členění a velikost. Okna mají podstatný vliv na výraz stavby a už při vytváření návrhu domu je architekt nikde neopomene.

Krby, krbová a kachlová kamna

Krby, krbová a kachlová kamna

Uvažujete o krbu, kachlových nebo krbových kamnech? Získáte jimi zdroj sálavého tepla. Zmodernit a zároveň zvýšit účinnost pak můžete krbovými vložkami a kazetami.

Chytré domy

Chytré domy

Co jsou chytré domy, proč nový dům vybavit inteligentní elektroinstalací a v jakém rozsahu?

Sádrokartony

Sádrokartony

Se sádrokartonem se na své stavbě můžeme setkat na mnoha místech, dokonce existují i systémy pro ploché a šikmé střechy a kromě tradičního užití sádrokartonu v podkrovních prostorech a při budování příček například i v podlahách.

Vnitřní omítky a štuky

Vnitřní omítky a štuky

Vnitřní povrchy? Vnitřní omítky a štuky jsou stále jejich základem. Z jakých typů pojiv a plniv se vyrábějí? Jak je nanášíme? Která úskalí nás při omítání čekají a jaké hlavní role tyto povrchy v našich domech plní? Používáme dnes více pojiva anorganická či organická? A další otázky, na které si odpovíme.

Zveme vás na FOR ARCH 2016

Zveme vás na FOR ARCH 2016

Další ročník mezinárodního stavebního veletrhu FOR ARCH se uskuteční ve dnech 20. až 24. září 2016 v areálu PVA EXPO PRAHA.

Přípojka plynu a plynové rozvody

Přípojka plynu a plynové rozvody

Bez plynu si dnes mnozí z nás svůj život nedokážou představit. Vedle vytápění elektřinou je plyn tou nejméně pracnou variantou. Zároveň nemá (s výjimkou drahého propan-butanu) žádné nároky na skladování paliva. Palivo do našeho domu až k jednotlivým zařízením prostě jen přiteče plynovodem.