Co je nutné vědět o střeše? Zobrazit fotky zobrazit 7 fotek Na všechny stavební konstrukce a materiály včetně střešních krytin jsou v současné době kladené velmi vysoké nároky. Střecha musí odolávat nepříznivým klimatickým vlivům, zabezpečovat tepelnou a akustickou pohodu domova a také dotvářet celkový vzhled domu. Střecha je téma, kterým se zabýváme v okamžiku, kdy se rozhodneme stavět nový dům nebo zjistíme-li, že nám do domu již sešlou střechou zatéká.

Střechu tvoří krov z nosných trámů a latí, izolace, střešní krytina a klempířské prvky. Patří k ní i komín, střešní okna a vikýře. Kotví se na ni hromosvod i antény. Jedná se o velice složitou konstrukci, která by neměla být svěřena do neodborných rukou. Výdaje na dodatečné opravy a vzniklé starosti by vás mohly nemile překvapit.

Rovněž materiály střech se mění. Kdysi nejčastější pálená krytina je vytlačovaná betonovými taškami a lehké eternitové šablony nahrazují šablony z plechu či kanadská šindel.

Co je nutné vědět při výběru krytiny:
  • Životnost krytiny, její odolnost a trvanlivost.
  • Jakou poskytuje výrobce záruku a na co konkrétně se záruka vztahuje.
  • Schopnost krytiny odolávat zmrazovacímu procesu.
  • Velmi důležitá je i akustika krytiny.
  • Hmotnost krytiny je rozhodující zejména u rekonstrukce stávající střechy.
  • Cena, bezúdržbovost a možné dodatečné náklady.
  • Nabízí výrobce kompletní střešní systém?


FOTO: Jan Seifert
FOTO: Jan Seifert
Jakou střechu?

Dnes se už jen ojediněle objevují kdysi módní funkcionalistické ploché střechy. Obtížněji u nich docílíme dostatečné tepelné izolace a v zimě trpívají hmotností sněhu, který značně zatěžuje střešní konstrukci. Podle estetického hlediska jsou žádanější střechy se sklonem větším než 20o. Takové střechy mají i daleko větší variabilitu v podobě střech pultových, stanových, sedlových, valbových či například mansardových. Šikmé (sklon 10o až 45o) a strmé střechy (sklon 45o až 90o) se souhrnně nazývají střechy sklonité.

Tyto střechy jsou tvořené hřebenem (to je nejvyšší hrana střechy) a nosnou konstrukcí čili krovem. Sklon střechy by měl respektovat obecné zvyklosti v okolí, ani tvar střechy by se neměl příliš lišit od střech okolní zástavby. Rozhodující ale jsou i finanční možnosti investora a před definitivním rozhodnutím o tvaru a typu střechy je také nutné uvažovat o případné půdní vestavbě.

FOTO: Jan Seifert
FOTO: Jan Seifert
Jak vybrat střešní krytinu

Ne každý typ střešní krytiny se hodí na každou stavbu. Výběr krytiny značně omezují tvar a nosnost střešní konstrukce, další typy nepřicházejí v úvahu kvůli vysoké pořizovací ceně. Tam, kde je střecha vystavena extrémním podmínkám(mezi které můžeme zařadit střídání teplot, přívaly deště a sněhu případně i intenzivní vítr), se osvědčují robustní krytiny - pálená krytina, beton. Řešíte-li zastřešení své sezónní chaty, bude vhodnější zvolit plechové nebo vlnité desky z organických vláken, které splní svůj účel a příliš se neprodraží. Vsadit ale můžete i na kanadskou šindel.

Nejpoužívanější střešní krytiny

Pálená taška je odolný, recyklovatelný materiál s dlouhodobou časovou stálostí a životností. V glazovaném provedení zaručuje vysokou životnost zejména díky menší nasákavosti a odolnosti proti růstu mechu. Střecha z pálených tašek se vyznačuje vysokým tepelným odporem, výbornou akumulační schopností a dobrou zvukovou izolací. Trh nabízí širokou škálu tvarového a barevného provedení pálených tašek. Nejmenší možný sklon střechy, na kterou chceme položit pálené tašky, je 22 o až 30 o. Životnost této krytiny se pohybuje od 80 do 100 let.
FOTO: Jan Seifert
FOTO: Jan Seifert
Betonová taška je vhodná pro použití v místech s extrémními vlivy životního prostředí. Lze ji použít téměř pro všechny typy střech se sklonem minimálně 17 o. Vzhledem k tomu, že se jedná o nejtěžší krytinu, vyžaduje dostatečně dimenzovaný krov.

Vláknocementová krytina je známá jako eternit s tím rozdílem, že zdravotně závadný azbest je už dnes nahrazen ekologicky nezávadnými deskami na bázi cementu a umělých vláken. Používá se na zastřešení obytných, občanských a průmyslových objektů a zejména tam, kde konstrukce krovu nedovoluje vysokou zátěž střešní krytiny. Základním předpokladem pro položení vláknocementové krytiny je nejmenší sklon střechy 15 o až 20 o a jednotlivé desky se přibíjejí speciálními hřeby do laťování nebo bednění.
FOTO: Jan Seifert
FOTO: Jan Seifert
Asfaltový šindel je cenově dostupnou krytinou vykrajovanou do různých tvarů. Hlavní výhodou je jeho nízká hmotnost a snadná montáž, nevýhodou je však nízká životnost. Krytina z asfaltových pásů je určena na krovy s nízkou zátěží krytiny a hojně se využívá pro svou cenovou dostupnost. Tvar této krytiny se snadno přizpůsobí nejrůznějším obloukům a vikýřům atypických staveb. Nevýhodou je nízká požární odolnost a životnost této krytiny je závislá na umístění stavby. Přitom však postačuje minimální sklon střechy už od 7o.

Plechové střešní krytiny zahrnují rozmanité materiálové provedení a mohou se použít i pro mírné sklony střech. Zpravidla se dodávají jako taškové nebo velkorozměrové tabule. Ocelový plech je cenově nejdostupnější, proti korozi je chráněn pozinkováním, vhodným nátěrem nebo pokrytím plastem. Používá se též hliník ošetřený vrstvou polyesterového laku nebo hliník eloxovaný. Bez povrchové úpravy se používají desky měděné, nerezové nebo titanzinkové. Tyto tři ušlechtilé krytiny jsou velice drahé a neměly by se používat na budovy bez bleskosvodu. U obytných budov je nutná akustická izolace odstraňující nepříjemné zvuky například při dešti.
FOTO: Jan Seifert
FOTO: Jan Seifert
Mezi méně obvyklé, na moderní stavby nehodící se střešní krytiny patří štípaná břidlice, došková krytina, dřevěný šindel či kameninová střešní krytina. Kromě vyšší ceny těchto materiálů jsou jejich nevýhodou vysoké nároky na odbornost pokládky.

Výběru střechy a střešní krytiny by měla předcházet konzultace s odborníkem. Inspiraci však můžete hledat na stavbách ve svém okolí i na stavebních veletrzích. Severočeská firma Jan Seifert Střešní systémy vám poradí a najde společně s vámi nejvhodnější řešení rekonstrukce či realizace střechy od kůlen na zahradě, přes rodinné domy a paneláky až po tovární a výrobní haly. Dodávka kompletního střešního systému a bezplatného zhotovení předběžného rozpočtu je vždy samozřejmostí.
FOTO: Jan Seifert
FOTO: Jan Seifert
Jan Seifert Střešní systémy Poslat poptávku