Tepelné izolace by měly izolovat i hluk Zobrazit fotky zobrazit 5 fotek

Trendem současnosti jsou kombinované tepelné a zvukové izolace. Ve sféře nízkoenergetického a pasivního bydlení je samozřejmostí, že tepelná izolace zároveň chrání obyvatele objektu před nepříjemným hlukem. A to jak hlukem přicházejícím zvnějšku, tak kročejovým hlukem přenášeným z jiných pater domu či budovy. Pokud jde o izolace podlah, v přízemí je kladen nejvyšší důraz na jejich zateplení, avšak ve vyšších patrech oceníte spíše skvělé parametry útlumu kročejového hluku.

Nadměrný hluk škodí našemu zdraví

Pravidelný výskyt vysokých úrovní hluku má na člověka negativní dopady, může dokonce způsobit i trvalé následky na jeho zdraví. Za dlouhodobě nesnesitelný hluk, který prokazatelně poškozuje lidské zdraví, považují odborníci hluk nad 65 decibelů. Světová zdravotnická organizace uvádí jako hladinu obtěžování dokonce hodnotu ještě o deset decibelů nižší.
Bydlíte poblíž rušné silnice či frekventované železnice? Máte pocit, že vaše soukromí narušuje hluk od sousedů? Pak je na čase porozhlédnout se po způsobu, jak váš dům či byt utěsnit.
Těžko si lze představit více hluku, než v domě u letiště
Těžko si lze představit více hluku, než v domě u letiště

Kombinované izolace teplo - hluk

Většina stavitelů dnes řeší zvukovou izolaci zároveň se zateplením. O významu zateplení už bylo řečeno a napsáno mnohé - kromě značných úspor za energie máte po celý rok zajištěné příjemné klima ve všech místnostech. Ne každý ale ví, že současné materiály sloužící k zateplení zároveň tlumí i nepříjemný hluk.

Tepelná izolace, která se instaluje zvnějšku domu, tlumí zároveň i hluk přicházející z ulice. Platí to jak pro izolaci umístěnou na vnější stranu zdí, tak pro izolaci střechy. Pro maximální odstranění vysokých hladin hluku přicházejících zvenčí je však potřeba realizovat komplexní řešení – od zvukové izolace obálky domu a střechy až po kvalitně těsnící dveře a okna.
Polystyrénová izolace izoluje hluk dobře
Polystyrénová izolace izoluje hluk dobře
Dobře je na tom s izolací hluku i minerální vata
Dobře je na tom s izolací hluku i minerální vata

Tlumení kročejového hluku

Možná se ale spíše potřebujete zbavit hluku, který přichází zevnitř budovy. Nejčastěji je třeba řešit hluk kročejový - právě přenos zvuků způsobených chůzí sousedů o patro výše je největším problémem bytových a patrových rodinných domů.
K tlumení kročejového hluku se používají různé izolační systémy, které se instalují pod podlahovou krytinu. Systémy se různí podle materiálu podlahoviny – jiné se uplatní pod podlahu dřevěnou, z PVC či textilní krytinu. 
Dobře izolovaná podlaha hřeje a při chůzí přenáší o patro níž co nejméně hluku
Dobře izolovaná podlaha hřeje a při chůzí přenáší o patro níž co nejméně hluku