V sychravých a studených měsících je problematika vytápění domu stále aktuálnější. Je potřeba, aby byl příbytek rovnoměrně vytápěn a spotřeba paliva nebyla příliš vysoká. Není nic příjemnějšího, než když člověk přijde zvenku domů a ucítí pravé teplo domova. Aby se ono teplo domova nestalo jen abstraktním pojmem, ale bylo opravdu znatelné, představíme si několik variant teplovodních kamen, která zajistí, že se doma skutečně ohřejete.

Teplovodní kamna na dřevo a pelety vytopí celý dům při skutečně nízké spotřebě paliva. Automatickým spalováním pelet v ohništi dokáží zároveň vyrobit teplou užitkovou vodu (TUV), což je také důkazem víceúčelovosti kamen. Pomocí bojleru a potřebného příslušenství na výrobu a akumulaci teplé vody se může teplá voda využívat, i když jsou kamna vypnuta. teplovodní kamna na pelety se mohou připojit na již existující a fungující systém vytápění a zásobovat tak všechny radiátory teplem.

Peleta je ekologické palivo, které se získá slisováním dřevěných pilin, a to bez použití aditiv. Malé rozměry (6 mm) umožňují snadný tok ze zásobníku do topeniště, to znamená, že je zajištěn samostatný provoz kamen. Peletky se prodávají v praktickém balení po 15 kg. Provoz teplovodních kamen je založený právě na spalování těchto peletek, přičemž dochází k plně automatickému způsobu ohřívání vody do radiátorů, která je do soustavy vháněna čerpadlem.
Foto B-PRAKTIK spol. s.r.o.-KAMNÁŘSTVÍ (Idro)
Foto B-PRAKTIK spol. s.r.o.-KAMNÁŘSTVÍ (Idro)
Spaliny a množství paliva jsou regulované elektronickou regulací. Ta je také zodpovědná za celý chod kamen a zaručuje spalování s vysokým tepelným výkonem. Ovládání a týdenní programování kamen zajišťuje přehledný synoptický panel.

Ke každým teplovodním kamnům je třeba mít nainstalovaný kouřovod. Kouřovody zajišťují nucený odtah kouře u kamen. Jejich parametry se liší podle toho, zda jsou kamna na dřevo nebo na peletky, jak velký je vytápěný prostor, jaká je spotřeba paliva a podle typu kamen.

Krbová vložka na dřevo Idro zajišťuje rozvod teplé vody v radiátorech a výrobu užitkové vody. Je opatřena jednokřídlovými nebo dvoukřídlovými dvířky Acquatondo, a ta jsou nabízena s výsuvnými dvířky. Tato varianta je velmi užitečná při přípravě jídel, protože otevírání dvířek nepředstavuje žádnou překážku.
Krbové vložky Acquatondo jsou k dostání ve dvou provedeních, podle těchto parametrů se pak liší i spotřeba dřeva, průměr kouřovodu, vytápěný prostor a tepelný výkon.
Foto B-PRAKTIK spol. s.r.o.-KAMNÁŘSTVÍ (Asia)
Foto B-PRAKTIK spol. s.r.o.-KAMNÁŘSTVÍ (Asia)

Comfort jsou kamna na dřevo, která se připojují k radiátorům. Dokáží vytopit prostor o objemu 130 – 150 m3. Jsou vybavena silnostěnným kotlem s meziprostory, které slouží k oběhu vody a také pomáhají odolávat zvýšenému tlaku. Při použití instalačních sad dokáží vyrobit teplou užitkovou vodu.
Princip funkčnosti těchto kamen spočívá v oběhu vody, která je v pohybu pomocí čerpadla v meziprostorech, a potrubí nacházejících se na bocích a v horní části ohniště. Užitková voda se potom vyrábí pomocí výměníku nainstalovaném ve vnitřku kamen. Hoření se ovládá pomoci manuální vzduchové klapky, která je umístěna za dvířky.

Asia, to jsou rustikální keramická kamna ocelové konstrukce s litinovým ohništěm. Přední a horní díl mají z lakované litiny s praktickými odnimatelnými kruhovými plotnami, které slouží na ohřev pokrmů. Jejich tepelný výkon je 8,5 kW, spotřeba dřeva je 3 kg za hodinu, vytápěný prostor 210 m3 a hmotnost kamen je 115 kg.

Kamna s litinovým ohništěm Gloria jsou další variantou pro vytápění domu. Jejich přední a horní díl je řešen stejně jako u typu Asia. Jejich tepelný výkon je 7,9 kW, potřeba dřeva je 2,5 kg/h, vytopí prostor o velikosti 180 m3, jejich hmotnost je 130 kg.

Stále si nevíte rady s výběrem kamen? Nechte si poradit od odborníků…
Foto B-PRAKTIK spol. s.r.o.-KAMNÁŘSTVÍ (Comfort)
Foto B-PRAKTIK spol. s.r.o.-KAMNÁŘSTVÍ (Comfort)
KAMNÁŘSTVÍ B - Praktik s.r.o. Poslat poptávku