Teprve po odchodu klempíře je střecha hotova Zobrazit fotky zobrazit 11 fotek

Dům začíná vypadat jako dům, když je hotová střecha a její nutnou součástí jsou okapy a další klempířské prvky, především pak oplechování prostupů, štítu a jiné. A jen v případě, že jsou profesionálně instalovány, bude střecha plnit svůj účel, jak má.

Jsou stále na očích

Protože klempířské materiály patří mezi ty, které jsou na stavbě dobře viditelné, musí nás vedle kvality materiálu a profesionální instalace zajímat i vzhled. Barevné provedení výrobků dnes umožňuje velký výběr. Zvolit můžeme odstín shodný se střechou nebo naopak kontrastní. Trochu jiný vzhled dostane dům s klempířskými prvky z mědi, hliníku či titanzinku. To jsou materiály bezúdržbové, které se obejdou bez nátěru, takže barevnou variabilitu nenabízí, ovšem mají své vlastní – osobité odstíny a kouzlo, které se projeví časem.

Cena versus životnost

Co se týká okapních systémů,  u levnějších ocelových pozinkovaných (zkráceně pozink) musíme počítat s tím, že si žlaby a svody musíme nechat za čas nechat natřít, nebo se do toho pustit sami. Termín této pravidelné údržby příliš neodkládejte. Jen byste tím zbytečně zvyšovali náklady za spotřebovaný materiál (barvu) v budoucnu. Až budete zvažovat, kolik peněz investovat třeba zrovna do okapů, můžete vycházet z toho, že ocelové s nátěrem vydrží nejkratší dobu. Nátěr se nanáší až po uplynutí doby nutné k zoxidování povrchu. V životnosti je ocel lehce překonávána mědí, titanzinkem a materiály, které jsou na povrchu poplastované. Poměrně dlouho vydrží i plast, který může mít odstín podle vašeho přání, ale někdy se přeceňuje jeho cenová dostupnost. Je totiž třeba započítat také množství potřebných spojovacích prvků.
Montáž okapního svodu - pozink
Montáž okapního svodu - pozink

Kvalita materiálů i provedení

Klempířské prvky včetně oplechování komína, úžlabí, parapetů atp. by měli montovat jen skuteční odborníci. Kvalitu řemeslníků si samozřejmě musíme ohlídat v průběhu celé stavby a tím spíš u pokrývačů. A práce klempíře je prostě tím posledním krokem, který může završit úsilí jeho předchůdců, nebo jej naopak znehodnotit.

Klempíř se má postarat o to, aby se voda dostala opravdu jen tam, kam má. Čili do kanalizace nebo do nádrže – jímky, což je lepší - ekologická varianta. Voda by neměla ihned bez užitku odtékat. Když ji využijeme na zalévání, rostlinám to jen prospěje, protože jde o vodu měkkou. Ovšem pozor na měděné klempířské prvky, oxidy mědi vodu otráví…
Profesionální klempíř pracuje v souladu s normami udávajícími například i ,,povinný' sklon. A svou práci si může na rozdíl od mnoha jiných řemeslníků zkontrolovat ihned. Stačí k tomu jen trocha vody nalitá z nádoby na kritická místa jako simulace deště. Tou pravou zkouškou jsou ale první mrazy, kterými dům projde. Pokud se po zimě objeví plísně, je jasné že do pláště zateklo. Nebyl v pořádku sklon nebo neobstály spáry, protože nebyly precizně utěsněny? Dům tedy nemůže mít takové tepelně izolační vlastnosti, jaké od nových staveb očekáváme a může u něj docházet k promrznutí. V tomto smyslu bývají největšími slabinami staveb atiky a parapety.

Oproti dřívější uniformitě se dnes nabízí mnoho typů klasických i lehkých střešních krytin v až neuvěřitelném množství odstínů. A podaří-li se vám právě tu vaši vkusně zkombinovat s vhodnými klempířskými prvky, získá stavba opravdu osobitý vzhled.
Oplechování střechy
Oplechování střechy
Okapy a oplechování střechy
Okapy a oplechování střechy
Okap - pozink
Okap - pozink
Oplechování komína
Oplechování komína
Měděný okap
Měděný okap

Nejčastější chyby

Nejčastěji viditelnými chybami jsou návaznosti při oplechování střešních atik a parapetů. Spáry mají být dotěsněné páskou a tmelem, pokud tomu tak není, bude nám zatékat do pláště a v konečném důsledku se výrazně zhorší izolační schopnosti, přičemž nakonec dojde k promrzání a k výskytu nežádoucích a zdraví škodlivých plísní.

Skutečně je u klempířských prací nutné se vyvarovat chybám. Pořídíme-li si ty nejlevnější ocelové pozinkované okapy, můžeme už předem předpokládat další pozdější náklady a čas, který bude v budoucnu nezbytný pro jejich pravidelnou údržbu. Pokud si ale naopak připlatíme za bezúdržbové okapy (z hliníku, mědi či titan-zinku), budeme mít jednou provždy klid.

Okapy z mědi

Měděné okapy jsou cirka třikrát dražší než ocelové pozinkované. Cena měděných okapů se i s prací pohybuje kolem 500,- Kč za každý běžný metr. Je to však konečná investice, měď totiž nerezne a nemusí se proto následně natírat ani jinak udržovat. Časem pouze změní odstín do modrozelené (tyrkysové) barvy, který je velmi příjemný pro oko, dokonce harmonizující. Za běžný pozinkovaný okap (1 ks délkové normy) sice zaplatíme cca 150,- Kč včetně práce, nevyhneme se ale dalším nákladům na jeho údržbu, a to dokonce periodickým. Už po deseti letech se tak s celkovými náklady dostaneme na pořizovací cenu okapů měděných!!

Okapy z titan zinku

Měď se sice časem (jak už jsme zmínili) potáhne měděnkou, ta však skutečně nevadí. Jedinou nevýhodou mědi je, že může časem vlivem různých exhalací zčernat. Proto jsou vhodnou náhradní variantou okapy z titan-zinku. Ty nejenže (jako měď) nerezaví, ale na rozdíl od mědi ani nezčernají. Přitom jsou dokonce levnější než měď.
Měděný okap
Měděný okap
Měděný okap
Měděný okap

Okapy poplastované a plastové

Okapy plastové či poplastované jsou taktéž velmi praktickým řešením. Dodávají se jako skládací systém, žlaby spojujeme speciálními spojkami, které jsou opatřené gumovým těsněním. Výrobci přikládají důkladné návody k montáži a mnoho různých doplňků, které mohou sloužit třeba i k důmyslnému zalévání zahrady. Cena za běžný metr plastového žlabu se pohybuje ve výši cca 200,- Kč, dál se však navyšuje o různé spojky, háky a doplňky. Proto pak často dosáhneme stejné ceny jako u okapů z ušlechtilých materiálů.

Ocelové pozinkované okapy

Jestliže ale stejně dáte přednost levným ocelovým pozinkovaným okapům, musíte je pravidelně a důkladně udržovat, aby jejich životnost byla co nejdelší. Nový okap ale můžeme natřít až když zoxiduje. Proto se natírá nejdříve po půl roce od své instalace. Ovšem ani to není podmínkou. Lze zakoupit speciální nátěrovou bezbarvou hmotu, obsahující kyselinu foforečnou, kterou se povrch materiálu vyleptá. K oxidaci tak dojde ihned a barvou můžeme okapy natírat už po dvou dnech. Ovšem vyčkat půl roku je variantou mnohem levnější. Musíme také dbát na to, aby se v okapech nedrželo listí a další hmota. Ta v nich začne hnít a udržovat stálou vlhkost a na takových místech, kde se nahromadí, se v okapu později objeví perforace, vzniklá reznutím materiálu. Barva se totiž v takových místech sloupne. 
Plastové okapy
Plastové okapy
Okap z pozinku
Okap z pozinku